Tot esperant l’embranzida del tercer trimestre

  • Amb l'arribada de l'estiu, la Cambra creu que l'activitat a Catalunya agafarà més impuls i preveu que la recuperació es repartirà entre enguany i l'any vinent

Jordi Goula
29.04.2021 - 19:50
VilaWeb

Ahir vèiem a la píndola com a la zona euro l’activitat del mes de març i, sobretot la de l’abril, havia accelerat el pas, amb la indústria manufacturera al capdavant. Per això no ha d’estranyar que aquí també es comencin a veure indicis positius en la crisi de la covid-19. Com s’ha comentat a la Cambra de Comerç aquest matí, després d’un primer trimestre d’estancament en el ritme de recuperació a causa de la tercera onada, al segon trimestre s’albira una mica més d’optimisme gràcies al bon ritme de vaccinació i a l’impacte positiu que tindrà en l’economia mundial l’aplicació de nous plans d’estímul econòmic com el dels Estats Units, de més d’1,9 bilions de dòlars. El director del Gabinet d’Estudis, Joan Ramon Rovira, i la presidenta de la Cambra, Mònica Roca, han presentat l’informe de conjuntura catalana, corresponent al primer trimestre.

Penso que aquestes setmanes ens trobem en un punt d’inflexió, en un moment clau de la recuperació. Una recuperació que anirà millorant durant el 2021. Va començar malament el gener i el febrer per la virulència de la tercera onada. Per això, quant al primer trimestre del 2021, la Cambra estima un descens del PIB de dues dècimes respecte de l’anterior, i un avenç de l’1,2% el segon trimestre, gràcies a la recuperació de la mobilitat per la contenció de la pandèmia a causa de la vaccinació. Però no es preveu que sigui fins al tercer trimestre, amb l’arribada de l’estiu, quan la recuperació agafi embranzida. De fet, amb l’arribada del bon temps i l’augment progressiu de població vaccinada, es preveu que el sector turístic, que a Catalunya representa el 12% del PIB, pugui arribar a un 50%-60% del nivell del 2019, tot i que amb més pes del turisme interior que no de l’estranger.

Em sembla molt important que en aquests moments la confiança –tan malmesa aquests darrers mesos– augmenti a la gran majoria de les empreses, però sobretot a les més petites (menys de cinquanta treballadors) i a les més grans (més de mil treballadors), perquè són les que s’han ressentit més de les restriccions el primer trimestre. Per àmbits territorials, l’informe també assenyala diferències: preveu que la recuperació del segon trimestre serà més intensa a les empreses de les demarcacions de Barcelona i Girona, que són les que més han sofert les restriccions del primer trimestre, atès que depenen més del turisme.

També els sectors més afectats veuen finalment la llum al final del túnel. L’hoteleria i el transport és on més augmenta la confiança en el segon trimestre, després d’un primer molt dolent per les restriccions i els tancaments. El comerç i la resta de serveis també mostren una millora, però no tan forta, i la indústria i la construcció moderen les perspectives després del fort repunt dels trimestres anteriors.

Quant a les dades globals, segons Joan Ramon Rovira, “el PIB català creixerà d’un 6% el 2021, de manera que recuperarà només la meitat del que havia perdut el 2020. El 2022 continuarà la tendència a l’alça a un ritme similar al del 2021 (6,1%) i l’economia acabarà l’any a prop del nivell de pre-pandèmia (99,5%). El consum privat i la inversió seran els plats forts de la recuperació enguany, estimulats per l’estalvi acumulat i per la implantació del Next Generation. Els serveis recuperaran només una part de l’activitat perduda el 2021 i la indústria s’acostarà al nivell d’abans de la crisi”.

En resum, si la Cambra encerta les previsions, la recuperació anirà de menys a més el 2021 i es repartirà en dos anys (2021 i 2022). “Volem donar un missatge d’esperança i veiem motius per a l’optimisme. Per a aquest segon trimestre les dades són bones per a les empreses.” Amb aquestes paraules optimistes ha tancat l’acte la presidenta, Mònica Roca.

PS. Avui també hem sabut els resultats de l’EPA del primer trimestre. En principi, són positius a Catalunya i no tant a l’estat espanyol. En comparació amb el quart trimestre del 2020, l’ocupació ha crescut d’un 1% en xifres intertrimestrals (33.300 ocupats més). Quant a la desocupació, disminueix d’un 7,1% al trimestre (38.200 menys) i la taxa és d’un 12,9%, un punt menys que el trimestre anterior. A tot l’estat espanyol la desocupació baixa només de 0,1 punts, fins al 16%, una taxa 3,1 punts superior a la catalana.

De totes maneres, aquest trimestre cal anar molt amb compte amb els resultats de l’EPA, perquè s’ha confeccionat amb canvis importants, recomanats per l’OIT, arran de la pandèmia, i això pot derivar en interpretacions errònies. L’INE explica, per exemple, que els requisits de l’OIT per a considerar una persona desocupada són complicats de complir en un context de tancament empresarial i paralització de l’activitat. Per aquesta raó, una part important dels qui han perdut la feina encara continuen comptabilitzades com a inactives. Això és massa important per a avançar-ne conclusions acceptables. Els resultats més afinats els veurem més endavant.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor