Tot allò que cal saber sobre la restricció de vehicles a Barcelona per la contaminació

  • On podeu recollir les etiquetes, quins vehicles no podran circular, les possibles sancions...

VilaWeb

Redacció

01.12.2017 - 00:00
Actualització: 01.12.2017 - 11:22

Avui entren en vigor les noves mesures restrictives per als vehicles que han aplicat l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’ajuntament de la ciutat i la Generalitat per a combatre l’augment de contaminació. L’objectiu és limitar-ne els efectes sobre la salut de la població i reduir el 30% de les emissions durant els quinze anys vinents.

La Guàrdia Urbana serà el cos policíac encarregat de vigilar que tots els vehicles que transitin per la zona compleixin la nova normativa, i s’hi instal·larà un sistema de càmeres de vigilància. Les mesures entraran en vigor quan es declari un episodi de contaminació. Enguany encara no se n’ha declarat cap i l’ajuntament preveu que les mesures només s’hauran d’activar, a tot estirar, dos dies l’any.

A la web de l’Ajuntament de Barcelona es pot consultar la qualitat de l’aire de Barcelona a cada moment i la previsió per als dies següents.

Què és un episodi de contaminació?
Es considera que hi ha un episodi de contaminació quan es declara una concentració important d’elements contaminants –diòxid de nitrogen o bé micropartícules en suspensió. En el cas del diòxid de nitrogen, el límit serà de dos-cents micrograms per metre cúbic. En el de les micropartícules, serà de vuitanta micrograms per metre cúbic en un dia o bé cinquanta durant tres dies consecutius.

Quins vehicles podran circular?
Podran transitar els vehicles que tinguin l’etiqueta ambiental B (més contaminants), C (menys contaminants), ECO (híbrids) i O (elèctrics). L’AMB calcula que un 20% dels automòbils que circulen habitualment en aquesta àrea no tenen l’etiqueta i s’exposaran a una sanció si transiten. No és obligatori dur-les, però la Guàrdia Urbana podrà identificar els vehicles per la matrícula. De totes maneres, les administracions recomanen de portar l’etiqueta.

En verd, les zones de baixes emissions. En groc, les zones excloses.

De les zones de baixes emissions, se n’exclouen la ronda de Dalt i la ronda Litoral, a més d’algunes de les vies d’accés a Barcelona.

Quins municipis afecten les restriccions?
Pràcticament tot el terme municipal de Barcelona, i també els termes municipals de l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs, Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat.

Quines mesures extraordinàries hi haurà?
Es prohibirà la circulació dels vehicles que no portin l’etiqueta entre les set del matí i les vuit del vespre i es limitarà el nombre de taxis. Així mateix, augmentarà el preu de la zona verda i de la zona blava, tret dels vehicles no contaminants.

Per a compensar-ho, s’augmentarà un 10% el servei de metro i d’autobús i s’habilitaran carrils addicionals de bus VAO. També s’ha impulsat la T-Aire, amb la qual es podran fer dos viatges a preu de T-10 (1,80 euros).

L’Ajuntament de Barcelona també restringirà les obres pulverulentes i els serveis de manteniment –com ara jardineria i neteja– que fan pols.

Si no teniu l’etiqueta ambiental, què heu de fer?
Podeu anar-la a demanar a qualsevol oficina de Correus, a la Direcció General de Trànsit o bé trucar al 060.

Quina sanció es posarà?
Cent euros. És la mateixa multa que es paga si es viatja amb transport públic sense el títol.

Què passarà els anys vinents?
A partir del 2019 no podran circular els vehicles matriculats abans de l’1 de gener de 1997 ni les furgonetes matriculades abans de l’1 d’octubre de 1994.

A partir del 2020, tots els vehicles que no tinguin l’etiqueta ambiental tindran prohibit de circular entre setmana en quaranta municipis de l’àrea metropolitana. A partir del 2025, tindran prohibit el trànsit permanentment.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor