11.08.2016 - 17:30
|
Actualització: 11.08.2016 - 18:16
Aquesta nit és una oportunitat única per albirar la pluja d’estels. Les Llàgrimes de Sant Llorenç arriben cada any a l’agost. Aquest cop, però, és molt especial perquè els experts preveuen que es produirà una activitat molt superior al que és habitual. De fet, s’especula que la taxa de meteors per hora pot arribar doblar la mitjana en els moments de màxima activitat. Així doncs, es preveu que aquesta nit es pugui presenciar un espectacle extraordinari només mirant el cel. A continuació us expliquem tot el que cal saber per sortir a veure’n.
Què són els Perseids?
Tal com explica l’astrònom Enric Marco en una entrevista a Vilaweb: ‘Són residus que ha emès el cometa Swift-Tittle a la seva òrbita. Els cometes, que són conglomerats de gel, diòxid de carboni i residus sòlids, quan s’aproximen al sol són evaporats ràpidament. Quan aquest gel es converteix en gas s’emporta partícules sòlides. Els cometes van deixant un rastre amb aquests residus, que és com una cua. Aquesta cua llarga va embrutant-ne, d’alguna manera, l’òrbita, de manera que es va omplint de residus a l’espai, sobretot a les proximitats del sol. Quan la Terra es creua amb l’òrbita del cometa, aleshores aquests fragments petits són atrapats per l’atmosfera terrestre, cauen i xoquen contra la Terra.’
Llàgrimes de Sant Llorenç o Perseids?
Tradicionalment, les pluges de meteors del mes d’agost s’han batejat com a Llàgrimes de Sant Llorenç a causa de la proximitat entre la data de la seva aparició i el dia en què es commemora la mort d’aquest sant, el 10 d’agost. Ara bé, segons el Criteri sobre la denominació catalana de pluges de meteors elaborat pel Termcat, se’ls ha d’anomenar Perseids de manera normativa. El seu nom deriva del fet que, quan els observem des de la Terra, la trajectòria que dibuixen els meteors sembla provenir de la constel·lació de Perseu.
Quin serà el millor moment per albirar els Perseids?
Enguany, el moment de màxima activitat i presència de meteors visibles serà la matinada d’aquest divendres dia 12, especialment entre la una i les tres. Per tant, la millor nit per albirar la pluja d’estels serà la d’avui. Tot i així, tant les nits anteriors com les posteriors també serà possible de veure’n, tot i que en menor mesura.
Perquè aquest any la pluja de meteors serà especial?
Normalment, es poden veure vora cent meteors cada hora. La diferència fonamental d’aquest any és que les pertorbacions gravitatòries de Júpiter han mogut els densos corrents de partícules que s’havien generat quan, els anys 1079, 1479 i 1862 el cometa Swift-Tittle va passar molt a prop de l’òrbita de la Terra. És per això que els analistes preveuen una pluja molt més intensa que els anys passats.
Qui vulgui saber-ne més pot llegir l’article ‘Una pluja d’estels per recordar‘ al bloc d’Enric Marco.
Què hem de tenir en compte per poder-los albirar?
Ens hem d’estirar a terra i mirar cap a l’est. La lluna serà creixent gibosa, és a dir, visible entre el 51 i el 99%. Això, però, no dificultarà l’observació perquè està previst que es pongui abans de la matinada de divendres. D’altra banda, sí que hem de tenir en compte que un excés de contaminació lumínica ens pot impedir de veure els Perseids. Així doncs, no caldrà servir-se de ni de telescopi ni de prismàtics, però sí allunyar-se de la ciutat. Finalment, els experts recomanen consultar el temps abans, per comprovar que no hi haurà núvols i saber quina temperatura farà.
On podem anar per observar els Perseids?
Són molts els indrets vàlids per albirar les Llàgrimes de Sant Llorenç arreu de la nostra geografia. Segons els experts, qualsevol punt elevat i aïllat d’un nucli urbà és una bona opció. De totes maneres, aquí us recomanem uns quants punts òptims per observar-los. D’altra banda, si volem treure’n tot el suc, podem apuntar-nos a activitats guiades com les que ofereix l’Agrupació Astronòmica de la Safor, l’Observatori Astronòmic de Mallorca o l’Observatori de Castelltallat.