04.05.2020 - 09:00
|
Actualització: 04.05.2020 - 13:15
Avui comença la fase 0 del desconfinament a Catalunya, el País Valencià, Mallorca, Menorca i Eivissa. A Formentera, en canvi, comença la fase 1, que implica un grau més alt de relaxament de les mesures pel coronavirus. El BOE ha publicat les ordres i instruccions que detallen com s’ha de dur a terme el desconfinament. A Andorra les restriccions van començar-se a relaxar el 16 d’abril i a Catalunya Nord el desconfinament començarà l’11 de maig.
Tots els detalls del pla de desconfinament del govern espanyol
Una de les mesures d’última hora que s’aplicarà a Catalunya, el País Valencià i les Illes, anunciada aquest cap de setmana pel president espanyol, Pedro Sánchez, és l’obligatorietat d’utilitzar màscares al transport públic. El govern espanyol té previst de distribuir-ne a les entrades, però els farmacèutics han alertat que aquestes màscares no passen els controls sanitaris.
La fase 0: comerços i establiments amb cita prèvia
Aquesta fase 0 que comença avui a la major part del país implica l’obertura de locals comercials i establiments amb cita prèvia per a atendre els clients individualment. Aquests locals hauran de garantir al màxim la protecció individual: hauran d’establir un horari d’atenció preferent per als més grans de seixanta-cinc anys, que coincideixi preferentment amb les franges horàries en què tenen permès de sortir a passejar, és a dir, entre les 10.00 i les 12.00 i entre les 19.00 i les 20.00.
Tots els comerços i botigues de menys de quatre-cents metres quadrats podran reobrir, però hauran d’oferir gel desinfectant i prendre mesures de protecció per als treballadors i per als clients. Aquesta mesura inclou, per exemple, la reobertura amb cita prèvia d’establiments com les perruqueries i les llibreries. La cita prèvia s’haurà de concertar per telèfon o per internet, i l’atenció dins el local es limitarà a una sola persona per treballador. Les compres s’hauran de fer en comerços dins el mateix municipi, tret d’aquells casos en què no es pugui trobar un determinat producte.
Els grans centres comercials encara no podran obrir, tret dels espais destinats a l’alimentació, que ja eren oberts.
S’obriran restaurants i cafeteries per a preparar menjar per a endur-se, però no es podrà consumir dins el local. No es permetrà l’activitat hotelera ni d’allotjaments turístics. S’obriran els arxius. També augmentarà progressivament la freqüència del transport públic, però no hi haurà canvis en la mobilitat ni en el transport interurbà.
En l’àmbit esportiu, a més de les mesures per a sortir a córrer i a passejar que s’apliquen des d’aquest cap de setmana, es permetran els entrenaments individuals de professionals i federats i l’activitat esportiva sense contacte. Quant a l’activitat no professional, es podrà fer esport de manera individual: anar amb bicicleta, córrer, patinar, fer surf, etc., mantenint la distància de seguretat i amb màscara sempre que sigui possible.
Es podran reprendre les obres aturades en domicilis, sempre que la casa sigui buida. Si les obres són de reforma d’un edifici, caldrà habilitar un pas exclusiu per als treballadors per tal d’evitar el contacte amb els veïns.
Les visites a familiars i amics es reserven per a la fase 1, que ara com ara s’aplica només a Formentera. En domicilis o espais públics es podran fer reunions que no superin les deu persones, mantenint la distància física i les mesures higièniques. De moment, les unitats territorials per a passar a la fase següent són les províncies i les illes, tot i que el govern espanyol ha dit que les autonomies poden fer propostes al Ministeri de Sanitat.
Desavinences amb el govern espanyol
Els governs català i valencià han demanat que s’apliqui el desconfinament per àrees sanitàries, i el govern balear demana que Eivissa i Menorca avancin a la fase 1 aquesta setmana. El govern espanyol hi ha posat dues condicions. D’una banda, que es puguin instal·lar en un termini màxim de cinc dies entre 1,5 i 2 llits d’UCI per cada 10.000 habitants. D’una altra, que hi hagi entre 37 i 40 llits per a malalts aguts per cada 10.000 habitants en el mateix termini.
Segons que ha explicat la consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés, el ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, havia acceptat el desconfinament per regions sanitàries que demanava el govern. Però tot seguit el govern espanyol ho ha negat i ha dit que havia d’estudiar la petició de la Generalitat.