14.08.2024 - 21:40
|
Actualització: 19.08.2024 - 21:51
L’augment de les temperatures, a conseqüència del canvi climàtic, fa que les tortugues babaues vagin ampliant les seves zones de nidificació i cerquin platges més fresques. Aquest fenomen fa que apareguin com més va més nius a la costa occidental de la Mediterrània, lluny de l’oriental, on és habitual que vagin. “Les platges catalanes han passat a ser bones per a la incubació dels ous de les tortugues marines”, explica la investigadora postdoctoral del centre tecnològic Beta de la Universitat de Vic i membre de l’Associació Som Mar de Llançà, Irene Álvarez de Quevedo, que afegeix que, en conseqüència, “cal aprendre a identificar-ne els rastres per detectar ous i protegir-los”.
Com identificar si ponen ous?
Aquests rastres de tortuga a identificar s’assemblen als que podria deixar un tractor quan es mou per la sorra, per la força que fa amb les quatre aletes laterals i com aplana la sorra amb la panxa. Habitualment, les postes es fan de nit o quan s’aixeca el dia. Aquest és el moment en què les femelles surten de l’aigua per dipositar els ous a la sorra, i els científics alerten de la importància de reconèixer per on han passat per detectar-ne els nius.
“Si veiem un rastre semblant al d’un tractor que entra i surt del mar, segurament serà una tortuga”, explica Irene Álvarez de Quevedo, que preveu que com més va més freqüent serà veure exemplars femelles que han sortit a pondre els ous.
“Les platges catalanes s’han convertit en un espai compartit amb les tortugues, que a més nidifiquen quan hi ha més gent”, diu la científica. La temporada de cria de la tortuga babaua arrenca a començament de juny i s’allarga fins a final d’octubre, quan les femelles surten a les platges a fer els nius. Les cries comencen a emergir a partir de començament d’agost fins a mitjan o final d’octubre, després de dos mesos d’incubació.
Què fer si identifiquem ous de tortuga marina?
En aquesta línia, incideixen en la necessitat de normalitzar-ne la presència i demanen que qualsevol persona que vegi una tortuga o un possible rastre truqui al 112, per alertar-ne a la comunitat científica i que se’n pugui fer seguiment. A banda, per no molestar-les ni espantar-les, recorden que no se les pot fotografiar amb flaix ni acostar-s’hi. “Si veiem una tortuga hem de quedar-nos immòbils i anar amb compte que no ens detecti, perquè podria tornar a posar-se al mar sense deixar els ous”, adverteix la investigadora.
Si poden, els científics col·loquen a aquestes tortugues femella senyal GPS per fer-ne un seguiment. “En època de nidificació, les tortugues solen pondre cada dues setmanes i, si sabem la ruta que fan, ens és més fàcil trobar els ous”, assenyala Álvarez de Quevedo.
Un altre factor perquè l’espècie busqui platges més fredes és que la temperatura determina el sexe dels ous. “A més temperatura, surten femelles i a menys, mascles”, detalla la investigadora, que afegeix que “amb l’augment de temperatures, la població de tortugues es va feminitzant”. Per això, també preveuen que hi hagi com més va més nius a la Costa Brava, on hi ha més possibilitats que neixin mascles.
Primer niu a la Costa Brava
En línies generals, el centre tecnològic Beta de la Universitat de Vic considera que l’arribada de tortugues babaues per nidificar a les platges catalanes és un fenomen que anirà creixent a mesura que augmentin les temperatures. De fet, actualment “ja ha passat de ser un fenomen esporàdic a ser emergent”. En aquest sentit, i tot i que la zona preferida de posta per a les tortugues a Catalunya és la zona del delta de l’Ebre, l’any passat ja es va detectar a Begur (Baix Empordà) el primer niu de tortugues marines de la Costa Brava i s’espera que aquest estiu en surtin més.
El lloc de la costa mediterrània occidental on més ous ponent les tortugues és Itàlia, amb més de 260 aquest estiu. Al País Valencià se n’han detectat sis, al Principat, un, i a Múrcia també un. El grup de científics del centre tecnològic Beta de la Universitat de Vic, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i l’Estació Biològica de Doñana – CSIC, estudien les platges per veure quines són les més potencials per tenir-hi nius.
Tortuga babaua
La tortuga babaua o tortuga careta (Caretta caretta) és una tortuga marina amb presència a la majoria de mars i oceans i que habita també a la Mediterrània. No és una espècie en perill d’extinció, però sí que es troba amenaçada. I, per tant, “són clau tant la col·laboració dels ciutadans com les polítiques de preservació de l’espècie per ajudar a conservar-la”, conclou la investigadora postdoctoral del centre tecnològic Beta.
La gestió de la nidificació de tortugues marines al Principat és responsabilitat de la Generalitat de Catalunya, que regula tota l’activitat de l’espècie i els estudis relacionats.