10.05.2019 - 19:00
|
Actualització: 10.05.2019 - 19:36
El president del parlament, Roger Torrent, ha convocat dijous el ple específic en què la cambra votarà si designa senador al primer secretari del PSC, Miquel Iceta.
En un comunicat, el parlament ha informat que el ple començarà a les 09.15, i que a les 8.30 s’haurà reunit la comissió de l’Estatut dels Diputats per a dictaminar que Iceta ‘compleix les condicions d’elegibilitat establertes per la legislació actual perquè el ple el pugui designar senador’.
Perquè presideixi el senat, primer el parlament ha de designar-lo senador en substitució de l’ex-president de la Generalitat José Montilla, que va renunciar al seu càrrec a la cambra el dimecres. Però, perquè aquesta votació arribi al ple, abans la comissió de l’Estatut dels Diputats ha de valorar la candidatura d’Iceta com a possible senador per designació autonòmica.
Iceta aconseguirà ser senador per designació autonòmica si suma més vots a favor que en contra, en una votació que tradicionalment és electrònica i secreta, per la qual cosa no es pot saber què vota cada diputat específicament.
No obstant això, de moment no té garantits els suports necessaris perquè diversos grups ja han expressat la seva negativa a donar-li els seus vots perquè sigui triat. ERC i la CUP refusen donar-li els seus vots; Carles Puigdemont (JxCat) ha dit que el seu grup no està ‘en condicions’ de votar a favor seu; Cs i PP no concreten què faran però no garanteixen el seu aval, i només el PSC i els comuns han anunciat el seu suport, per la qual cosa, de moment, hi ha 25 vots a favor d’Iceta, de 130.
En aquests moments l’escenari és imprevisible: n’hi hauria prou amb què JxCat, ERC i la CUP acordessin votar en bloc que ‘no’, perquè sumessin 65 vots suficients per a blocar la designació.
Davant aquesta situació, ahir Iceta va demanar el suport dels grups perquè considera que seria un ‘greu error deixar passar l’oportunitat de fer un català president del senat’. Iceta va dir que tradicionalment la votació per a triar a senadors per designació autonòmica és sol un tràmit al parlament perquè els grups sempre han donat suport que els candidats de les altres formacions. Considera que és l”última regla de cortesia parlamentària no escrita’ que queda en la cambra i que espera que es respecti també aquesta vegada. ‘Espero que ningú faci saltar aquest pont de confiança que fins ara ha resistit tot tipus d’embats’, va dir en roda de premsa.