04.06.2016 - 02:00
La cirera és el producte estrella de Torrelles de Llobregat. El municipi li ret homenatge cada any amb la Festa de la Cirera, avui i demà les cireres torrellenques seran les protagonistes d’un reguitzell d’actes. Hi destaquen una ruta gastronòmica i una passejada pels camps de cirerers.
Amb la idea de potenciar el consum del producte local per excel·lència una desena de restaurants de Torrelles preparen menús innovadors amb la cirera com a eix central en el marc de la Ruta Gastronòmica. Gaspatxo de cirera, daus cruixents amb brie i confitura de cirera, crema freda de cireres i maduixes amb formatge fresc, coca de camembert i escalivada amb confitura de cireres i olivada negra i mousse de cirera amb almívar d’alfàbrega, són alguns dels plats que es poden tastar fins demà. D’altra banda, el Centre Excursionista de Torrelles organitza una ruta per conèixer cirerers del municipi, dues-centes hectàrees de terreny de conreu, des de la plaça de l’Ajuntament.
La història i l’economia de Torrelles estan estretament lligades al cultiu de les cireres. La Festa de la Cirera, que inicialment estava destinada a celebrar l’èxit de la collita, reconeix la feina dels agricultors locals a través de l’Exposició de Cireres, el Mercat de la Cirera i la Fira d’Artesans. A l’Ateneu Torrellenc s’exposen paneres elaborades amb cireres de la temporada que concursen per guanyar la Cirera Argent, per la millor presentació, i la Cirera d’Or, per la de més qualitat.
Altres fires de cireres del país
La fal·lera per les cireres s’estén arreu del país. Aquest cap de setmana Salzadella (Baix Maestrat), Terrades (Alt Empordà), Vall de Gallinera (Marina Alta), Paüls (Baix Ebre), Serra (Camp de Túria), El Papiol (Baix Llobregat), Caudiel (Alt Palància) i Bràfim (Alt Camp) també organitzen una fira al voltant d’aquest fruit. El 12 de juny Llers (Alt Empordà) i Miravet (Ribera d’Ebre) converteixen la cirera en protagonista. Arenys de Munt (Maresme) clou el cicle de festes el 18 de juny amb la fira de la cirera d’en Roca.