07.05.2019 - 09:15
El president de la Generalitat Quim Torra ha publicat un article al diari The Washington Post on diu que l’extrema dreta no és nova a Espanya, però que fins ara era dins del PP. Amb el text, contesta un article de la columnista Anne Applebaum, on assenyalava l’independentisme català com a causa del creixement de Vox. Segons la tesi de Torra, però, l’extrema-dreta es va separar del PP sota el lideratge de Mariano Rajoy, mentre que se sentia còmode durant la presidència de José María Aznar.
Per contra, diu Torra, el moviment independentista català va créixer intensament ‘com a resultat dels atacs del Tribunal Constitucional i els partits espanyols per a soscavar la llei principal del govern català’, en referència a l’estatut. ‘Podríem dir que va ser la dreta la que va alimentar el moviment independentista, contradient la teoria —inclòs l’assaig d’Applebaum— que la independència va ser un factor en el creixement de Vox?’, es demana Torra.
Tot seguit, el president de la Generalitat recorda que la nova extrema dreta és un fenomen mundial que transcendeix les fronteres espanyoles i que ha guanyat força per múltiples factors, sense que els altres països on ha crescut tinguin moviments independentistes. En el cas d’Espanya, a més, apunta la corrupció del PP com un possible factor que ha alimentat la reacció populista d’extrema dreta.
Torra diu que els partits polítics espanyols i els seus acadèmics, intel·lectuals i portaveus mediàtics han decidit d’assenyalar el moviment independentista com a responsable de tots els problemes d’Espanya, sense prendre cap responsabilitat per la manera com s’ha governat el país.
‘Una anàlisi acurada dels resultats del 28-A mostra que, de fet, Vox va guanyar molts vots dels conservadors que tradicionalment havien votat el PP o el recentment establert com a partit de centre-dreta Ciutadans‘, diu. En altres paraules, resumeix Torra, ‘aquest vot existia i no és nou’.
D’altra banda, Torra recorda que ‘l’amenaça i la resposta violenta del govern espanyol contra el procés català i democràtic va reforçar el discurs de l’extrema dreta, que prèviament no s’havia expressat obertament’. És per això que diu que si Espanya hagués reaccionat democràticament a les demandes pacífiques dels catalans, l’extrema dreta espanyola no hauria tingut el suport del sistema polític per a exposar les seves idees antidemocràtiques.
‘Però aquest és el motiu pel que no podem defallir de la nostra defensa de la democràcia. De fet, la millor resposta al feixisme o, en aquest cas, a l’ultranacionalisme, serà sempre promoure pau, llibertat d’informació i unitat dels demòcrates’, diu Torra. El president de la Generalitat acaba l’article expressant el desig que Espanya acabarà donant ‘una resposta democràtica del segle XXI: que els catalans puguin decidir el seu futur polític amb un referèndum.’