17.03.2023 - 17:32
|
Actualització: 17.03.2023 - 19:24
L’ex-president de la Generalitat Quim Torra ha enviat una carta a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, el president de la Comissió Pegasus, Jeroen Lenaers, i la ponent de l’informe de la Comissió Pegasus, Sophie in T’Veld, en la qual s’ofereix a reunir-se amb la missió del Parlament Europeu que visitarà Madrid la setmana vinent per a investigar sobre l’espionatge amb Pegasus. Torra diu que, un cop ha conegut l’agenda de reunions que mantindran, ha notat “una absència important de les persones que vam ser espiades”, cosa que veu preocupant.
La missió del Parlament Europeu per l’espionatge amb Pegasus visitarà l’estat espanyol dilluns i dimarts vinent i no ha previst reunir-se amb les víctimes. He enviat aquestes cartes per fer notar aquesta absència preocupant i decebedora, amb l’esperança que es pugui redreçar. pic.twitter.com/kzS7bp1RgS
— Quim Torra i Pla (@QuimTorraiPla) March 17, 2023
“Jo mateix vaig ser espiat mentre exercia el càrrec de president de la Generalitat de Catalunya i, en cap moment, ningú m’ha demanat de parlar amb mi com a afectat”, diu Torra. La missió Pegasus, que serà a Madrid dilluns i dimarts, només s’entrevistarà formalment amb dues víctimes: el president Pere Aragonès, la consellera Meritxell Serret, i el candidat d’ERC a la batllia de Barcelona, Ernest Maragall.
Torra reivindica la necessitat que la missió es reuneixi amb les víctimes de l’espionatge “si vol saber què va passar en el cas d’espionatge a un grup objectivament identificable com és l’independentisme, per raó ideològica i amb motivacions clarament polítiques en un estat membre de la Unió Europea”. També denuncia que l’estat espanyol hagi utilitzat recursos públics i els seus organismes per a espiar adversaris polítics democràtics, i en concret el president de la Generalitat, i diu que “és un fet molt greu que demana que s’escoltin totes les veus”.
La carta de Torra és la segona d’una víctima que rep la missió del Parlament Europeu. Abans ja en va enviar la diputada de Junts al congrés espanyol, Míriam Nogueras, que, tanmateix, tindrà l’oportunitat de trobar-se amb ells com a membre de la comissió de defensa del congrés. També ho és el diputat d’EH Bildu Jon Iñarritu, que també va ser espiat. Albert Batet, president de Junts al parlament i membre de la comissió del Catalangate a la cambra catalana, també podrà parlar amb els membres de la missió del Parlament Europeu.