13.10.2020 - 09:28
|
Actualització: 13.10.2020 - 12:39
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha defensat que si l’independentisme supera el 50% dels vots a les eleccions del 14 de febrer de l’any vinent, la conseqüència ‘jurídica’ haurà de ser implantar la república. En una entrevista a Catalunya Ràdio ha explicat que dedicarà les setmanes vinents a treballar per trobar un ‘denominador comú’ entre JxCat, ERC i la CUP per actuar si se supera el llindar del 50%. Un ‘acord nacional’ que, segons Torra, és important que arribi abans de les eleccions. ‘Si tornem a malbaratar una oportunitat com aquesta, hi ha risc que els partits independentistes perdin suport. No m’agradaria pensar que tornarem a fer promeses que incomplirem’, ha afegit.
D’una altra banda, ha explicat que quan va acceptar la proposta de ser president va pensar que podria acabar a la presó, cosa que estava disposat a acceptar. ‘Jo pensava que aniria a la presó. Pensava que seguiríem la mateixa línia de lluita dels nostres companys. Estava mentalitzat per a entrar-hi’, ha dit. I ha afegit: ‘En aquests moments, si assumeixes la presidència de la Generalitat essent independentista i sabent que l’única manera d’arribar a la independència és amb una ruptura democràtica i un procés de desobediència generalitzat de la ciutadania, has de pensar en aquest supòsit.’ Ha afegit encara que d’això va parlar-ne amb la família.
Torra ha defensat el seu paper a l’hora de mantenir la pancarta que reivindicava la llibertat pels presos polítics i els exiliats i ha dit que es va retirar quan els Mossos d’Esquadra estaven disposats a fer-ho.
També ha justificat la destitució de l’ex-consellera d’Empresa Àngels Chacón dient que va veure adequat d’oferir la cartera a l’economista Ramon Tremosa, perquè la seva experiència seria útil per a gestionar els fons comunitaris. Sobre l’ex-conseller d’Interior Miquel Buch, també destituït en la mateixa remodelació, ha dit que durant el seu mandat ‘hi va haver gent que no va entendre alguns comportaments i algunes imatges dels Mossos’. I ha afegit que era feina dels Mossos actuar internament per a restablir aquesta imatge davant els ciutadans.
Ha dit que d’ençà que va ser inhabilitat la seva vida és força semblant i que continua pendent de l’evolució de la pandèmia. Aquesta experiència que li ha canviat la imatge que tenia del president del govern espanyol, Pedro Sánchez: ‘Vaig tenir l’oportunitat de conèixer-lo en el dia a dia. Recordo especialment els quinze dies que vam tenir aquell estira-i-arronsa sobre la conveniència de tancar Catalunya. Cada dia li enviava un missatge i ell em responia que no era possible, que si l’economia o si no sé què. Vaig veure un home que no prioritzava la vida i la salut de la gent, que veia unes altres coses damunt la taula. Jo només n’hi veia una, que era la vida i la salut de la gent.’ I ha afegit: ‘És possible –ha dit– que per a mi fos una mica més fàcil, perquè no tenia l’ÍBEX-35 a l’orella. Però jo vaig veure un home que senzillament volia continuar. Ell ha explicat que és un resistent de la política, volia ser president i que tant li és pactar amb uns com amb uns altres, perquè el fet important és continuar governant.’