19.04.2020 - 15:53
|
Actualització: 19.04.2020 - 16:09
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reclamat al president espanyol, Pedro Sánchez, que el govern català sigui l’autoritat competent per a donar les ordres de desconfinar Catalunya gradualment. En una compareixença després de la reunió amb Sánchez i els presidents autonòmics, Torra ha dit que Sánchez s’ha mostrat més obert a escoltar propostes, però ha admès que no s’ha compromès a res. ‘Ell ha parlat molt de municipis i zones concretes, però no ha esmentat les comunitats autònomes, no sé per què. Nosaltres coneixem perfectament la situació als nostres territoris’, ha insistit.
També ha explicat que els altres presidents s’han adherit a la seva demanda. ‘Aquesta política d’imposició, de “traga-la”, no és la millor manera de treballar en una epidèmia. Hem vist com un model descentralitzat com el d’Alemanya ha funcionat millor que un com el centralisme jacobí francès’, ha afegit. ‘Qui coneix la realitat concreta per prendre les millors mesures som els que dirigim els nostres països’, ha defensat.
Torra ha criticat que l’anunci dels 14.000 milions d’euros per a les comunitats autònomes no són cap partida extraordinària, sinó que corresponen a les bestretes previstes al sistema de finançament, i ha demanat un ajut extra per a afrontar la crisi econòmica derivada de la pandèmia del coronavirus. Ha dit que el cost sanitari és de 1.800 milions i que de moment l’estat espanyol només s’ha compromès a aportar-ne 50. En aquest sentit, ha reclamat a Sánchez que es posin en marxa més mesures econòmiques i socials que ja va reclamar el 22 de març, i ha reivindicat l’estratègia econòmica pròpia de la Generalitat per a ajudar a la liquiditat dels treballadors i les famílies.
Decàleg del desconfinament en deu passos
El president ha exposat els deu punts del pla de desconfinament que han elaborat el metge Oriol Mitjà i els experts del Departament de Salut, seguint els criteris de l’OMS, que el consell executiu té previst d’aprovar. Són unes propostes per a orientar la política de desconfinament a mitjà termini, que preveuen que no es pugui eliminar el virus a curt termini i que pugui haver-hi rebrots els pròxims mesos. A més, es creu que només el 15% de la població està immunitzada i que caldrà controlar els contagis i crear una unitat d’intel·ligència epidemiològica per a controlar els paràmetres els pròxims mesos.
El pla preveu una flexibilització del confinament en cinc passos: la tornada de les persones sanes als llocs de treball no essencials; el desconfinament parcial controlat per sectors concrets; l’obertura de bars, restaurants i actes o esdeveniments amb un aforament menor de trenta persones, mantenint la distància social; l’obertura d’escoles i d’equipaments culturals i esportius per a un ús individual; i l’obertura d’esdeveniments i espectacles amb aforaments superiors a trenta persones.
També es vol fer un cribratge poblacional a gran escala en setze setmanes, amb 1,5 milions de proves PCR, tot prioritzant els treballadors de risc, de sectors essencials i els vectors de contagi. El govern també proposa impulsar un certificat digital vinculat al carnet de vacunació, fomentar l’ús de l’aplicació StopCovid19 per a mantenir la vigilància dels símptomes i estudiar l’ús d’un passaport d’immunitat per a la reobertura progressiva dels espais públics. Per últim, es preveu facilitar l’accés a material de protecció individual a tota la població i l’ús obligatori de màscares en qualsevol circumstància fora del domicili.
Vegeu el decàleg del doctor Mitjà i dels experts de Salut.