27.06.2018 - 18:28
|
Actualització: 27.06.2018 - 18:29
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha denunciat avui fortes pressions de l’ambaixada espanyola als EUA perquè en el discurs que farà demà a la inauguració de l’Smithsonian Folklife Festival i durant els seus actes a Washington es limiti a parlar de cultura popular i no faci comentaris sobre el procés català o el conflicte amb l’Estat espanyol. En una atenció als mitjans de comunicació des de la capital dels EUA, el president ha explicat que hi ha ‘pressions òbvies’ i ha criticat que ‘malauradament, la tenebrosa diplomàcia espanyola es mou sempre que Catalunya alça la seva veu al món’.
‘Com sempre, hi ha restriccions i un intent de modular la nostra veu. A mi no se m’acudiria dir-li a l’ambaixador, Pedro Morenés, què ha de dir ell’, ha declarat. Avui al vespre, Torra i Morenés coincidiran a la recepció oficial i privada de l’Smithsonian Folklife Festival, i per això el president ha comentat que li farà arribar la seva visió de manera informal si conversen. Igualment, ha volgut ‘apel·lar al ministre d’Afers Estrangers espanyol, Josep Borrell, perquè permeti que qualsevol ciutadà es pugui expressar-se en llibertat als EUA’. ‘Tenim tot el dret del món a venir i expressar en llibertat el que considerem i parlar dels presos polítics i dels exiliats’, ha dit.
El president ha destacat la importància de reobrir les delegacions de la Generalitat perquè ‘continuïn fent el que han vingut fent fins ara, i denunciar la situació que viu Catalunya’ a ulls del món. ‘En el moment especial que viu el país, temen una especial significació les delegacions. No haurien d’haver estat tancades mai, però avui més que mai cal que allà on hi hagi una veu catalana al món, expliqui la situació’. ha dit. I ha demanat a ‘tots els catalans que hi ha al món que siguin ambaixadors de la causa catalana i denunciïn allà on puguin la regressió de drets i la situació de Catalunya.’
Pressions que vénen de lluny
De pressions espanyoles, ja n’hi havia hagut abans del viatge de Torra. Tal com va informar VilaWeb, ja venien de lluny, d’ençà del mes d’octubre. Seguint instruccions d’Alfonso Dastis, aleshores ministre d’Afers Estrangers espanyol, l’ambaixada espanyola a Washington es va posar en contacte amb el Departament d’Estat per provar de retirar la invitació a Catalunya. Entre el desembre i el gener, amb la delegació de la Generalitat a Washington ja tancada pel 155, hi va haver reunions de la delegada de l’oficina cultural de l’ambaixada espanyola, María Molina Álvarez de Toledo, el director de l’Smithsonian, Michael Atwood Mason, i un representant del Departament d’Estat. La delegada cultural volia convertir la invitació de la cultura catalana en una expressió folklòrica regional espanyola. La temptativa no va reeixir, perquè el director de l’Smithsonian s’hi va oposar i, finalment, l’acord es va tancar acceptant una presència institucional espanyola a l’acte d’inauguració, que serà justament la de Morenés.