Torra demana des dels Estats Units que no es permeti ‘la supressió de l’independentisme a la força’

  • El president, en una conferència a l'Institut Martin Luther King, demana que no es tolerin 'mètodes no democràtics' i insta els EUA a defensar el dret d'autodeterminació

VilaWeb

ACN

15.01.2019 - 05:09
Actualització: 15.01.2019 - 19:24

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha exigit aquest dilluns en una conferència al Martin Luther King Institute a la Universitat d’Stanford (Califòrnia) que el món occidental ‘no permeti’ la ‘supressió per la força’ d’un moviment democràtic com l’independentista. ‘Tolerant mètodes autoritaris només es reforcen estats autoritaris’, ha assegurat Torra.

Vegeu ací tota la conferència:

El cap del govern ha demanat que la comunitat internacional ‘actuï’ i ‘participi’ en una mediació internacional que permeti al poble català el reconeixement ‘eficaç’ del dret a l’autodeterminació i ha considerat que és l’única forma de ‘convèncer l’establishment espanyol’ per l’exercici del dret a l’autodeterminació. De fet, ha emplaçat els EUA a ‘protegir’ aquest dret en considerar que és de l’interès d’Occident.

Abans de la conferència, Torra ha impartit una classe conjunta el director fundador del Martin Luther King Institute, Clayborne Carson, a la Universitat de Stanford. Carson el va convidar a parlar després de la polèmica provocada el passat setembre, quan un diari espanyol va manipular una entrevista amb ell per atacar la Generalitat. Molts diaris van afirmar aleshores, de manera falsa, que l’Institut Martin Luther King havia exigit a Torra que no associés la lluita independentista al seu nom, cosa que ara es demostra que no era certa.

Insta els EUA a ‘protegir’ l’autodeterminació
‘Només el poder de la pressió internacional forçarà l’estat espanyol a seure en una taula a negociar. L’opinió pública internacional serà crucial els mesos vinents’, ha pronosticat durant la conferència. De fet, considera que en temps de creixents autoritarismes, defensar el dret d’autodeterminació per a Catalunya és una causa d’interès geopolític per a Amèrica i per a tot Occident. Torra ha instat els EUA a ‘protegir’ les petites nacions i el dret d’autodeterminació. També ha dit: ‘Mentre hi hagi presos polítics i exiliats i els drets dels catalans continuïn denegats, es mantindrà oberta la porta dels països autoritaris per justificar la repressió sobre minories nacionals.’ Ha posat Catalunya com a exemple sobre com resoldre un conflicte històric de manera democràtica. ‘Serà un esforç per a promoure un món més democràtic, més americà’, ha conclòs.

‘Seguirem la nostra lluita de manera no violenta’
Torra ha dit que si l’estat espanyol és realment un estat democràtic ha d’escoltar les demandes dels catalans i les opinions d’organitzacions com Amnistia Internacional o l’Organització Mundial contra la Tortura en relació amb les peticions de llibertat pels polítics presos. Ha afegit que l’estat espanyol hauria d’escoltar les institucions acadèmiques canadenques i americanes de ciència política. ‘Si Espanya és democràtica, hauria de deixar que els catalans decidissin lliurement el seu futur sense gent a la presó, sense gent a l’exili ni amenaces’, ha dit també. Finalment, ha dit que a Catalunya continuaria la ‘lluita no violenta’ tot i la repressió que apliqui Espanya.

Un auditori variat
Davant un auditori de més d’un centenar de persones al Centre d’Humanitats del campus de la Universitat de Stanford, després d’un seminari sobre drets civils i socials conjuntament amb el director fundador del Martin Luther King Institute, Clayborne Carson, Torra ha posat en context estudiants i professors de nacionalitats diverses sobre el procés judicial de l’1-O i la voluntat de ‘pau’ i ‘llibertat’ del poble català. ‘Catalunya viu la situació més seriosa d’ençà de la mort de Franco’, ha dit. S’ha adreçat a l’auditori ‘en nom d’una societat que ha vist com els seus drets humans han estat violats’ i ha posat d’exemple les restriccions de la llibertat d’expressió. Tot seguit, ha dit que el futur de Catalunya estava en la defensa dels drets civils i del principi d’autodeterminació. ‘Superarem tot el que vingui’, ha sostingut.

Torra ha fet esment del caràcter plural de Catalunya i ha recordat els consensos de la societat, com ara el rebuig d’una monarquia ‘antiquada’, la repressió i la voluntat majoritària de fer un referèndum d’autodeterminació.

Un record pels presos empresonats ‘injustament’
Durant la conferència, Torra ha tingut un record pels encausats de l’1-O i ha dit que són empresonats injustament per una rebel·lió que no van cometre. ‘Són engarjolats de fa un any. Un any sense les seves famílies, sense llibertat’, ha dit. I ha afegit que els presos tenen drets, com ara a estar en llibertat o a tenir un judici just. ‘Tenen el dret d’accedir a la justícia internacional, de no ser tractats com a criminals. Ja en tenim prou de criminalització d’un moviment pacífic. Ja en tenim prou de violència institucional exercida sobre la nostra gent’, ha insistit.

Sobre el judici de l’1-O, també ha afegit que el moviment independentista havia de lluitar amb mètodes no violents i comprometre la gent a la mobilització i a entendre que la lluita ‘tindrà un cost’.

‘Estem esperançats amb les idees americanes i occidentals de llibertats: obertura econòmica i social i en la defensa dels drets civils. Aquestes idees seran jutjades durant el judici’, ha manifestat.

Carson celebra la ‘no-violència’ de l’independentisme
El director fundador del Martin Luther King Institute, Clayborne Carson, ha reiterat que allò que l’interessa del moviment independentista és que cerca els seus objectius de manera no violenta, ‘tal com feia Martin Luther King o Ghandi’. 

Carson ha parlat de les tensions que, a parer seu, hi ha a tot el món entre els drets humans i els nacionalismes. ‘Cal assegurar que per damunt de tot hi hagi la defensa dels Drets Humans’, ha dit. El professor també ha parlat de totalitarismes i ha dit que són el gran perill del món. Per això, creu que cal comunicar bé els drets entre la ciutadania. I ha recordat que en ple segle XXI els mateixos governs que protegeixen els drets civils ‘violenten els Drets Humans’, i ha citat les polítiques d’immigració del president nord-americà Donald Trump.

Finalment, Carson ha confirmat que ha mantingut correspondència amb el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i s’ha mostrat ‘impressionat’ per l’interès de Cuixart en Martin Luther King. ‘Espero poder-lo conèixer en persona i parlar-hi sobre l’activista’, ha admès.

Torra es reuneix amb el politòleg Francis Fukuyama
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha aprofitat la visita a la Universitat de Stanford per reunir-se amb el politòleg americà Francis Fukuyama. Per Fukuyama, la visita ha estat molt interessant, segons que han informat algunes fonts.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor