11.05.2022 - 11:22
|
Actualització: 11.05.2022 - 12:54
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat el president Quim Torra a quinze mesos d’inhabilitació i a una multa diària de cent euros durant vuit mesos –que puja a un total de 24.000 euros. Aquesta sentència correspon a la segona causa per desobediència per no haver retirat una pancarta de suport als presos polítics i exiliats dins el termini atorgat pel tribunal.
La magistrada diu que el 23 de setembre de 2019 la secció cinquena de la sala contenciosa-administrativa del TSJC va comunicar personalment a Torra que havia de retirar en menys de 48 hores la pancarta que deia ‘Llibertat presos polítics i exiliats’ en català i anglès, juntament amb un llaç groc. La sentència afegeix que quan es va fer pública aquesta ordre l’oficina de comunicació de la Presidència de la Generalitat ja havia dit que no retiraria la pancarta i que presentaria recurs contra l’ordre de retirada.
L’advocacia de la Generalitat va presentar un recurs abans d’acabar el termini, el 25 de setembre, en què demanava la suspensió de la mesura cautelar. El 26 de setembre el TSJC va dictar una providència en què refusava de suspendre l’ordre i la va comunicar el mateix dia a la Generalitat. El 27 de setembre a migdia una lletrada de l’administració de Justícia espanyola va comprovar que la pancarta era penjada i que incomplia el mandat judicial. El mateix TSJC va ordenar als Mossos d’Esquadra que complissin l’ordre i la pancarta va ser retirada per funcionaris aquell mateix dia, el 27 de setembre, a primera hora de la tarda.
La sentència també considera que el fet de penjar una pancarta al balcó de la façana principal del Palau de la Generalitat, a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, no forma part de l’exercici de la funció governativa ni representativa i, per tant, no és emparat per la inviolabilitat parlamentària. Tampoc no creu que els fets es puguin emparar en la llibertat d’expressió o ideològica, perquè –a parer del tribunal– Torra no actuava com a ciutadà sinó en exercici del seu càrrec públic. “Els edificis dels òrgans de l’administració pública de Catalunya han d’estar al servei dels interessos generals, no d’un grup més o menys concret o nombrós de la ciutadania, amb exclusió de la resta”, diu la sentència del TC sobre Torra, recollida per la magistrada del TSJC.
Per acabar, la sentència addueix que Torra no va actuar pensant que allò que feia era legal, sinó conscient que incomplia una ordre judicial plenament legal. “L’acusat era president de la Generalitat amb l’ampli assessorament jurídic que això comportava”, diu la interlocutòria.
Presentació de recurs
Torra ha anunciat que recorrerà la sentència a l’audiència de Barcelona: “Anirem a Europa a defensar el meu cas”. L’ex-president urgeix l’independentisme a reprendre la iniciativa davant la causa general. “La sentència d’avui no és més que una baula de la cadena repressiva d’Espanya per evitar l’exercici democràtic i la llibertat d’expressió”.
Em condemnen a 15 mesos d'inhabilitació i 24 mil euros de multa. És part de la causa general contra l’independentisme. Cal reprendre la iniciativa. La independència és més urgent que mai.
Aquí podeu llegir el meu comunicat: https://t.co/UomMBIMikb pic.twitter.com/nJkrV9oiZU
— Quim Torra i Pla (@QuimTorraiPla) May 11, 2022
És la segona condemna a Torra pel mateix delicte: en aquest cas, per no haver retirat la pancarta en període electoral abans de les eleccions del 10 de novembre de 2019. En la primera el TSJC el va condemnar a un any i mig d’inhabilitació per haver mantingut una pancarta abans de les eleccions espanyoles del 28 d’abril del mateix any.
La sentència arriba quan fa dues setmanes que el TSJC va considerar complerta la primera condemna d’inhabilitació de Torra, també per desobediència. Aquest migdia, poc després d’aquesta segona condemna per inhabilitació, el tribunal ha desestimat el recurs d’empara de Torra, interposat el setembre de 2020, contra la primera condemna.