Torra arriba a Escòcia en plena crisi pel Brexit a Londres

  • El president visitarà Clara Ponsatí, el judici de la qual comença a final de mes

VilaWeb
Redacció
11.07.2018 - 08:00
Actualització: 11.07.2018 - 11:37

El president de la Generalitat, Quim Torra, s’entrevista avui amb la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, enmig d’una crisi sense precedents a Londres pels plans sobre com aplicar el Brexit. Torra s’ha reunit també amb la consellera Clara Ponsatí, exiliada a Escòcia i que a final de mes ha de comparèixer davant el jutge per atendre una euroordre emesa per Espanya.

Sturgeon rebrà Torra a la residència oficial de Bute House. La visita del president arriba en un moment molt especial, atès que l’executiu escocès estudia la possibilitat de fer un segon referèndum d’independència vinculat a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, amb el Brexit. La proposta d’un nou referèndum coincideix amb una crisi enorme al govern de Londres: aquestes últimes hores han dimitit el ministre d’Afers Estrangers, Boris Johnson, i el responsable de les negociacions amb la Unió Europea, David Davis. El temps de negociació entre el Regne Unit i la Unió Europea es va escurçant sense que hi hagi cap mena d’acord. L’última proposta de la primera ministra, Theresa May, ha estat la de crear un espai comú de comerç entre el Regne Unit i la UE, proposta que no ha agradat els partidaris d’un Brexit dur.

Aquest estiu, els independentistes escocesos han començat una campanya que hauria de desembocar en la convocatòria d’un segon referèndum d’independència el primer de febrer del 2021, després del Brexit. Han aprofitat la presentació d’un gran informe econòmic sobre el creixement del país, encarregat per l’SNP, per proposar de reprendre el debat independentista. Segons els mitjans escocesos, Sturgeon esperarà a veure com acaba el Brexit per suggerir aleshores un segon referèndum d’independència per a Escòcia, que a les xarxes ja ha estat batejat com a ‘indyref2’.

La recerca, dirigida per Andrew Wilson, dibuixa la hipòtesi d’una Escòcia independent i respon quin en seria el futur en aquestes condicions. En la presentació, Sturgeon va dir que en el primer referèndum havia guanyat la por d’un futur incert, però que ara la por era restar en un Regne Unit fora de la Unió Europea. Tanmateix, sembla que el govern escocès no convocarà formalment el segon referèndum fins que el Brexit no sigui complet. Segons Sturgeon, cal aclarir que el futur d’una Escòcia independent il·lusiona la població i que hauria de ser sobre aquesta base, i no sobre la desil·lusió del Brexit, que caldria engegar el nou procés.

Podeu llegir l’informe complet, en anglès: Scotland: The new case for Optimism.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor