Torpede a la línia de flotació de l’empresa Grífols?

  • El fons Gotham City, autoanomenat "justicier de la borsa", té el punt de mira en la multinacional catalana · La pèrdua d'avui ha estat de 3.000 milions, en termes de capitalització borsària · El fons baixista nord-americà opera d’ençà del 2013, i aposta per la caiguda de valors sospitosos de males pràctiques comptables

Jordi Goula
09.01.2024 - 20:25
VilaWeb

La manera d’operar del fons Gotham City –sí, la ciutat de Batman– sempre ha estat la mateixa. Primer es fixa en empreses cotitzades a borsa, que del seu punt de vista poden tenir irregularitats en els balanços o en una excessiva pujada de les cotitzacions. Les analitza a fons i aquella en què creu haver trobat un possible filó hi comença a treballar. Quan hi ha descobert alguna irregularitat important prepara un report destructor contra la credibilitat de l’empresa objectiu.

Fins ací ha tingut el paper de justicier, com Batman, amb empreses que presumptament fan trampes. Però a partir d’aquest moment s’activa tot el procés que els permet d’enriquir-se. Comencen allò que en el mercat s’anomena “jugar a curt”. És a dir, guanyar a la baixa. Per a fer-ho manlleven a brokers accions –en canvi d’una comissió– de l’empresa que han analitzat i, tot seguit, les venen al mercat al preu actual, diguem-ne X. Ho fan de mica en mica, perquè no es noti gaire el volum de l’operació. Quan ja n’han venut prou, anuncien al vespre: “Demà farem públic un informe d’una empresa de tal índex.” I l’endemà publiquen un report demolidor, en què expliquen les presumptes irregularitats de l’empresa, que s’enfonsa a la borsa. Els inversors acostumen a fer-los cas, per l’experiència que hi ha fins ara.

Després d’una caiguda fortíssima, perquè tothom vol sortir al preu que sigui, ells compren les accions necessàries per a tornar al prestador, però a un preu que pot ser la meitat o més del que van vendre en el seu moment. Vet aquí que la diferència entre el preu que paguen per cada acció i el que havien cobrat per vendre-les és molt important. Per tant, els guanys són molt alts i… a tornar a començar, a cercar una altra empresa. Així es guanyen la vida aquesta gent misteriosa que han pres el nom de la ciutat de Batman. I, alhora, no són malvists per la comunitat financera, perquè ataquen empreses que presumptament enganyaven els accionistes. El risc que corren és gran. Si mai erren en la seva actuació, se’n van directes a la presó per manipulació de cotitzacions. Fins ara no els ha passat…

I això ha succeït avui amb l’empresa Grífols. Cal dir que Grífols és una multinacional catalana amb activitat en el sector hospitalari i farmacèutic. L’activitat que té abasta de la recerca al desenvolupament, fabricació i venda de productes per a la salut com ara sèrums i derivats de plasma o material de diagnòstic. És líder en medicaments hemoderivats i medicina transfusional. Factura 6.000 milions d’euros, té una plantilla de 24.000 treballadors, és present a 30 països de tot el món i ofereix solucions a uns 110 més.

Sobre el terratrèmol d’avui, n’he parlat amb unes quantes persones molt acostades al mercat financer que em demanen l’anonimat. I allò que em diuen és força coincident. Grífols és una companyia no gaire benvista al mercat per unes certes dificultats de gestió corporativa d’aquests darrers temps. Canvis i dimissions que no agraden a un públic que demana discreció, un pla clar d’actuació i pocs retocs, si la cosa marxa. Però el problema de fons de l’empresa no és aquest.

El problema és el fort endeutament que ha contret aquests darrers anys, sobretot quan el 2013 va tancar una de les més grans operacions d’inversió de la seva història, comprant la divisió de diagnòstic de Novartis per 1.224 milions d’euros. El fort endeutament de la companyia ha fet que darrerament hagi estat catalogada pels analistes de “infravalorada” a borsa per culpa d’aquest llast. És a dir, es cotitza menys d’allò que val, pel risc de l’endeutament. Precisament, l’últim dia de l’any passat anunciava que venia aproximadament un 20% de la seva participació en l’empresa xinesa Xangai Raas (Grífols en controlava el 26,2%) a Haier Group, per uns 1.800 milions de dòlars americans. Uns diners que va anunciar que anirien a reduir el deute.

Però el cas és que les acusacions de Gotham City han estat duríssimes. Ha dit que Grífols “manipula el deute i l’EBITDA que han informat, per a reduir artificialment el palanquejament. Han informat un múltiple de 6, i nosaltres creiem que és més a prop del 10 o del 13”. I afegeix: “Si la nostra estimació del veritable palanquejament de Grífols és correcta, afronta uns costs de finançament notablement més alts. En conseqüència, creiem que les accions tenen, probablement, un valor zero.” Brutal!

La resposta de Grífols ha estat taxativa. En un comunicat tramès a la Comissió del Mercat de Valors espanyola (CNMV) critica durament les “informacions falses i especulacions” publicades per Gotham City Research. I afegeix: “Com a empresa compromesa amb la transparència, integritat i conducta ètica, neguem i rebutgem categòricament qualsevol acusació de pràctiques comptables o d’informació errònies dels nostres estats financers consolidats. […] Aquestes auditories anuals són realitzades per una de les quatre grans signatures d’auditoria [KPMG], que ha emès sistemàticament informes d’auditoria sense excepcions. Com a empresa líder mundial en el sector sanitari, tenim el compromís indestructible de mantenir el màxim nivell d’integritat empresarial i financera.”

Malgrat tot, la pèrdua borsària del dia ha estat molt forta. La cotització ha caigut d’un 26% al tancament, que equival a una baixada de la capitalització borsària d’uns 3.000 milions d’euros. Per demà han convocat el consell d’administració. Al mercat es comenta que un dels problemes que ofereix el fons americà té molt a veure amb les peculiaritats de les empreses familiars. I Grífols, malgrat la seva grandària, ho és. Precisament, un dels punts polèmics, segons el fons, és la relació entre Grífols i Scranton Enterprises. Aquesta societat és des d’on la família Grífols gestiona la seva participació en la companyia farmacèutica. El fons afirma que la documentació financera no recull un seguit de préstecs entre ambdues empreses. Veurem si és certa l’acusació.

A la tarda, Renta 4 Banco ha fet una nota sucosa, en què afirma que, encara que es pugui arribar a estar d’acord amb “algun” dels arguments esgrimits per Gotham City Research, el resultat del report és, “en línies generals, inexacte, exagerat i extremista, perquè se sembren dubtes sobre algunes de les transaccions dutes a terme, que qüestionen la netedat i legalitat de l’operativa del grup, sense aportar arguments de pes que els corroborin o fins i tot deixant anar afirmacions del tot incorrectes”. Finalment, aporta una dada de pes: l’acusa de clarament “interessat”, atesa la posició baixista de l’emissor. Assenyala que aquest fons, així com Portsea Asset Management i Ako Capital –també baixistes– s’han embutxacat uns 25 milions després d’aquesta caiguda d’avui.

En definitiva, una situació molt complexa, en què l’atac del fons americà és molt fort i s’hi juga la credibilitat que fins ara té en el mercat, si bé, de moment, ja hi ha guanyat diners, amb l’acusació. Grífols en surt “tocada”, de moment, quant a la credibilitat per les denúncies, com també l’auditora KPMG. Però, al capdavall, també és cert que la cotització, tot i la davallada, ha remuntat des de primera hora. Recordem que l’obertura ha estat amb una caiguda del -48% sobre ahir i el tancament, del -26%. Entremig hi ha hagut una certa recuperació. Veurem com evoluciona demà. Cal que la CNMV digui alguna cosa i seria bo que també parlés l’auditora. El dubte fa molt mal i cal que s’aclareixi com més aviat millor.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor