06.01.2018 - 02:00
|
Actualització: 07.01.2018 - 14:45
‘València és festa.’ Així resumeix Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral el Micalet, la doble ració de cavalcades que tenen els infants de la capital del Túria des que, amb l’impuls de la més que centenària institució, es va recuperar la festa de l’any 1937.
En aquella data, i en plena guerra, precisament perquè els més menuts poguessin oblidar-ne per uns dies les misèries, una València plena de refugiats va celebrar, al tombant de l’any, la Festa de la Infantesa. A partir de les fotografies, i dels documents recuperats, el Micalet va decidir, l’any 2016, de recordar la iniciativa, reprendre-la, adaptar-la als temps que vivim. I van néixer les tres Magues de Gener. I a València, des d’aleshores, hi ha dues cavalcades.
Llibertat, Igualtat i Fraternitat-Sororitat, les tres Magues, per tant, han recorregut els carrers de la ciutat: des del Parterre, passant pel carrer de la Pau i pel de Sant Vicent, fins a la plaça de l’ajuntament, on faran el parlament des de dalt del baló, les Magues repartiran regals, música i somriures a xics i grans. I ho han fet acompanyades d’una comparsa de colors: muixerangues, dolçaines, grups d’animació de carrer, de danses, de batucada, gegants, nans i cabuts, bicicletes… De fet, explica Pardiñas, com més va hi ha més grups i entitats que hi volen participar, i també més assistència de famílies que s’apunten al doblet valencià de cavalcades. Enguany, a més a més, hi ha participat Pep Gimeno, Botifarra, que ha pujat al balcó amb les Magues.
La intenció és clara i l’entitat organitzadora la resumeix així: fer arribar als infants ‘alegria, amor, esperança, cultura i diversió’. Tonetxo Pardiñas també ens explica que, junt amb els valors que vol transmetre la cavalcada i la Festa de la Infantesa que l’ha precedida durant tot el mes de desembre al voltant del Micalet, amb atenció al reciclatge, l’ecologia i la igualtat entre homes i dones, enguany han treballat perquè ‘es vagen introduint més elements tradicionals, perquè la cultura popular hi tinga una presència cada vegada més visible i activa’.
Alguns infants hi han acudit disfressats, una crida que es va fer extensiva ‘als adults que els acompanyen’. Al capdavall, tal com recordava Pardiñas, ‘la intenció és passar un matí agradable amb la família i els amics, i que ens respecte la pluja’.
A València hi ha dues cavalcades, sí. Perquè, com fa la dita: ‘quant més sucre, més dolç’.