‘A l’octubre tindrem totes les escoles tancades’: sindicats i famílies demanen canvis urgents

  • El protocol presentat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya desperta dubtes entre els col·lectius del sector · El nombre d'alumnes per grup i la falta de professors pot fer que molts centres hagin de tancar a la tardor

VilaWeb

Text

Josep Rexach Fumanya

18.08.2020 - 21:50
Actualització: 18.08.2020 - 22:43

Falta menys d’un mes perquè els alumnes de primària i secundària tornin als centres educatius del Principat i les regles que hauran de seguir encara no han estat aprovades definitivament. Demà les conselleries d’Educació i Salut tenen previst de reunir-se per concretar aquesta tornada de milers d’alumnes. Fa pocs dies que el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va negar haver avalat la xifra de 25 alumnes a primària i 30 a secundària que proposa el Departament d’Educació: ‘No té cap sentit ni cap lògica epidemiològica.’

La reducció del nombre d’alumnes per grup ha estat una demanda constant en sindicats d’educació i associacions de mares i pares, que observen amb preocupació la crisi sanitària que se’n pot derivar, amb les respectives quarantenes de grups i tancaments de centres. Enmig del pic de la pandèmia, el Departament d’Educació va parlar de la possibilitat que els grups fossin de 10-15 alumnes i cercar espais alternatius a prop del centre per permetre els desdoblaments de grups. Però finalment cap d’aquestes mesures no s’ha fet efectiva i en el protocol presentat la setmana passada pel conseller d’Educació, Josep Bargalló, es mantenien els grups de 25-30 que fa anys que hi ha establerts: ‘Ens proposen una normalitat absoluta en plena pandèmia. Amb el pla actual, em fa la impressió que a l’octubre tindrem totes les escoles i instituts tancats. I és un problema molt greu’, assenyala Manel Pulido, secretari general de la federació d’educació de CCOO.

‘Ens proposen classes de 25-30 alumnes, amb aules tancades i sense obligatorietat de portar màscara. Aquest és l’escenari. Pensa-ho, tu hi entraries? Així no es pot obrir. Arribes a pensar que el pla real és fer una educació telemàtica’, diu Ramon Font, portaveu nacional de la USTEC·STEs IAC. Aquest sindicat va posar sobre la taula el mes de juny de reduir els grups a 10-15 alumnes, quan alguns responsables polítics també ho veien amb bons ulls: ‘Amb els nostres càlculs, per dur a terme aquesta ràtio es necessitaven 44.500 docents, només a la pública, que tenien un cost de 1.700 milions d’euros. No em poden dir que no hi ha diners per a l’educació en una situació com aquesta’, afegeix Font.

Ara per ara, el nombre d’alumnes per grup continuarà a nivells de l’any anterior i, per tant, tampoc no caldran nous espais per a encabir més grups. Ahir l’Ajuntament de Barcelona explicava que havia elaborat una llista de locals per oferir més espai a les escoles i que els posaria a disposició de la conselleria d’Educació de la Generalitat si ho requeria.

Lidón Gasull, directora de la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC), critica la passivitat del departament a l’hora d’habilitar aquests nous espais per alleugerir les classes, tal com han fet al País Valencià, amb l’habilitació de mòduls als patis: ‘Fa anys que a les escoles treballem amb mòduls, i ara que han fet falta no se n’ha habilitat ni un’. Per tal d’evitar espais tancats, la FAPAC assegura que va proposar al departament un canvi en els projectes educatius per tal de fer més activitats a l’aire lliure, però la petició no va ser escoltada.

El manteniment del nombre d’alumnes per grup coincideix amb el de professors contractats, un anunci al qual el govern i el departament van donar ressò mediàtic. Després d’un ball de xifres, finalment van oficialitzar la contractació de 8.500 professionals que el curs vinent s’incorporarien als 3.400 centres educatius públics i concertats. La crítica dels sindicats i famílies és la mateixa: que no serviran per a desdoblar grups escolars. ‘Els més de quatre mil professors que s’incorporaran serviran per a aquells centres on se superava la ràtio establerta i per a donar resposta a l’augment de matrícules que hi ha enguany. En realitat no han posat cap mesura sobre la taula. La resta de professionals no són docents, sinó uns altres professionals, com ara administratius o vetlladors’, aclareix Marina Sureda, de la Intersindical.

El pla de contingència anunciat dijous passat, i que demà es discutirà amb representants de Salut, preveu un seguit de criteris a seguir en tots els centres per evitar contagis. Els alumnes s’organitzaran d’acord amb grups estables i, per exemple, les entrades, sortides i hores del pati les hauran de fer esglaonadament; les famílies no podran entrar, per regla general, a les instal·lacions; i tant alumnes com professors com la resta de personal hauran d’arribar al centre amb màscara i dur-la fins a l’aula.

En canvi, no diu res de portar-la a dins, fet que critiquen alguns sindicats; ni tampoc si als professors els proporcionaran aquest material. La Intersindical qüestiona també que no es prevegi de fer proves periòdiques a tot el personal dels centres i als alumnes. ‘Això és indispensable per a evitar de tancar grups o centres sencers. La població més asimptomàtica, que són els nens, s’han de fer proves periòdiques i generals, i també els docents, que treballen amb ells. Entenem que és una part de prevenció a la qual s’han de destinar diners.’

I si acaben tancant?

El centre es podrà tancar físicament quan hi hagi infectats en dos grups estables diferents que hagin compartit espais diferents al centre. Llavors, a banda les quarantenes corresponents, seran les autoritats sanitàries que tindran l’última decisió sobre si tancar el centre o no. Si es tanqués, es tornaria la situació viscuda durant els mesos de març, abril, maig i juny d’enguany. Com recorda Lidón Gasull, alguns alumnes fa mig any que no trepitgen cap col·legi. ‘El fet greu és que si es tanquen col·legis es tornarà a augmentar la desigualtat. Estar preparat no és tan sols tenir un dispositiu electrònic o una bona connexió, sinó també saber utilitzar-los correctament i que hi hagi un adult que ho sàpiga fer. Per això cal garantir l’educació presencial i minimitzar el risc de contagi. Només la presencialitat redueix aquesta desigualtat de base’, remarca.

Si els alumnes han d’estar a casa, també serà un contratemps per als progenitors. Sureda, de la Intersindical, recorda al Departament d’Educació que tampoc no ha elaborat un pla de contingència per a aquesta possibilitat. ‘Diu Salut que no és responsabilitat seva. No es poden deixar desemparats els progenitors. Aquests fills poden passar a ser custodiats per les persones que tenen més risc, que són els avis. I això pot tenir conseqüències catastròfiques.’ Falten vint-i-sis dies perquè obrin els centres.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor