06.05.2023 - 01:50
|
Actualització: 02.06.2023 - 15:36
Avui i demà la plaça de l’Ajuntament de València s’omplirà de gastronomia arrossera amb el sisè Tastarròs. A les jornades, hi assistiran uns quants xefs d’alt nivell, que ensenyaran les seues propostes al públic: de les més clàssiques a les més experimentals.
Durant aquests dos dies, de les 12.00 a les 16.00 s’oferiran plats d’arròs de més de quaranta restaurants valencians per cinc euros. Avui, el públic podrà descobrir les receptes d’espais com el Rioja (Benissanó), que és a punt de fer cent anys; la Fonda Molino Binhui (València), d’un xef xinès enamorat de la cuina valenciana; Gastro Trinquet (València), de Pablo Margós, ubicat en un camp de pilota valenciana; o el nou restaurant d’Alejandro Platero, conegut per la seua estada al programa Top Xef. També podrà explorar els sabors arrossers d’unes altres cultures, com ara la grega, amb el restaurant Kuzina (València).
Per a demà, destaca la presència de la Saleta, de Begonya Rodrigo (València), el Poblet, de Luis Valls (València), o Arrels, de Vicky Sevilla (Sagunt), tots amb Estrella Michelin. Germán Carrizo i Carito Lourenço amb Fierro (València) són uns altres dels convocats més mediàtics que acudeixen a aquesta festa de l’arròs. També hi seran les propostes de Manu Yarza, amb cuina de proximitat; de l’ex-atleta d’elit Carlos Julián, a l’hotel Hospes Palau de la Mar (València); o la Cervesata (Algemesí), de Joaquín Poblador.
Enguany, Ricard Camarena serà l’ambaixador de les jornades. El xef visitarà els estands i defensarà les bondats de les tres varietats emparades per la denominació d’origen d’arròs de València: bomba, sénia i albufera. L’organització destaca la vinculació de Camarena al món de l’arròs però d’una perspectiva creativa i allunyada del receptari tradicional valencià. En els més de vint anys de trajectòria culinària, compta amb alguns plats emblemàtics a base d’aquest cereal, com ara l’arròs de caragols sense caragols.
Cultura de l’Albufera
Segons l’organització, el Tastarròs pretén de difondre i il·lustrar la cultura mil·lenària entorn d’aquest cereal, d’importància nuclear en el folklore. Així, s’instal·larà un sequer urbà en el qual s’assecaran 10.000 quilos d’arròs amb l’ajuda d’animals i eines tradicionals, tal com es feia antigament.
A més, els assistents podran demostrar les seues habilitats llaurant arròs per a aconseguir el títol de llaurador més ràpid de l’Albufera. Els dos concursants que obtinguen les millors marques guanyaran una invitació a un àpat per a dues persones en un dels restaurants participants. Els més petits gaudiran especialment del taller d’arròs, en què podran veure com l’arròs integral es converteix en blanc, característic de la denominació d’origen.
Per la seua banda, els pescadors del port de Catarroja portaran algunes de les barques i aparells per a exposar-los. Els visitants descobriran els secrets d’aquest ofici centenari i les tècniques de pesca que s’utilitzen en el llac de l’Albufera.
Classes i espectacles
Per completar les activitats, es faran classes i espectacles de cuina en l’escenari Tastarròs T’ensenya. Cada dia, a les 11.00, hi haurà demostracions pràctiques del potencial il·limitat dels arrossos de l’Albufera.
Avui, la jornada se centrarà a aprofundir en la diversitat del receptari popular valencià per descobrir arrossos molt arrelats en la identitat culinària regional, però poc coneguts més enllà de les seues poblacions d’origen. Demà, quinze cuiners de tall més creatiu descobriran els nous horitzons arrossers.
D’una altra banda, demà al migdia arrencarà la final del concurs Arrosser del Futur, una iniciativa en què cuiners de menys de trenta-cinc anys hauran d’elaborar en directe una recepta d’arròs de la seua elecció. L’única condició és emprar alguna de les varietats de la denominació d’origen. El jurat és compost per professionals del periodisme gastronòmic. El guanyador aconseguirà un premi de 2.000 euros en metàl·lic.
Jorge Moreno, cap de cuina del restaurant Voraz d’Alacant, va ser el guanyador de l’any passat. “Vam fer un plat bastant sarcàstic perquè vam voler jugar amb la rivalitat que hi ha entre Alacant i València amb els arrossos, si cal sofregir-los o no, si el brou es fa en la paella o no… I al final el que vam fer va ser un arròs a la valenciana, amb les maneres de fer alacantines”, diu.
Van rebre el premi amb sorpresa perquè, tal com explica, competien amb professionals que tenen arrosseries mentre que a Voraz no cuinen arrossos quotidianament. I, quan ho fan, no és de la manera típica. Vol conservar el bon sabor de l’experiència i enguany no es presentarà: “Deixem el camí perquè hi haja un segon guanyador del Tastarròs.”
A les 13.00 de demà, hi haurà una muixeranga i la música continuarà a les 14.30 amb l’actuació de Tres Fan Ball. El grup interpretarà melodies tradicionals valencianes per a escoltar, ballar i compartir.