25.10.2015 - 01:00
|
Actualització: 25.10.2015 - 01:24
Aquest és el darrer diumenge d’octubre i com sempre els nacionalistes valencians s’aplegaran avui a El Puig per a celebrar el tradicional aplec. Enguany amb una novetat important: per primer vegada serà convocat només per Compromís. Aquesta setmana mateix el PSAN ha anunciat que aturava les seues activitats i que per tant no convocaria l’acte al cim de la Muntanyeta de la Patà, muntanyeta que enguany està sense arbres, talats per una malaltia.
Compromís sí que mantindrà el programa que fa a l’esplanada del Monestir, centrat en un acte polític a la una, el dinar i una festa. Els més decidits compliran també amb el ritual d’anar caminat de València a El Puig, amb eixida a les 8.30 de la plaça dels Furs.
Una tradició de dècades
Tot i que hi va haver un primer aplec precursor dels actuals aplecs, l’any 1915 de fet l’Aplec del Puig és una tradició que es va posar en marxa els primers anys seixanta, en ple franquisme. El 1964 diversos col·lectius nacionalistes van decidir instaurar la jornada recordant que el rei Jaume I va acampar en aquesta població de l’Horta Nord com a pas previ a l’entrada a València i per això van fer per primer vegada el camí a la inversa, des de València a El Puig. Prèviament el 1960 s’havia convocat un aplec a Llíria, que va ser seguit per un a Alcoi, un a Castelló i un a Bocairent, aquest darrer ja impedit per la Guàrdia Civil.
Sota el franquisme l’Aplec va patir diverses vegades prohibicions, que encara es repetirien durant els primers anys vuitanta, en plena transició. Els independentistes del PSAN van decidir mantenir-lo en solitari quan la resta de partits se’n van desentendre i no seria fins el 1991 que altres col·lectius tornarien a sumar-se.