Torna la Lliga del Paraulògic: prepareu-vos per al desafiament!

  • Us expliquem tots els detalls de la segona Lliga Nacional del Paraulògic

VilaWeb
Redacció
01.10.2024 - 12:06
Actualització: 01.10.2024 - 13:51

Aquesta tardor es disputarà la segona Lliga del Paraulògic. Començarà el 14 d’octubre i es farà durant els dos mesos següents, en quatre fases, fins a arribar a la final, que serà el 14 de desembre, a Barcelona.

Aquesta iniciativa proposa una manera diferent de jugar al Paraulògic, amb nous desafiaments, que faran més emocionant l’experiència de joc. Alhora, també permet de desvirtualitzar i dinamitzar la comunitat, molt activa a les xarxes socials.

Qui pot participar en la Lliga del Paraulògic?

En la Lliga del Paraulògic hi podrà participar tothom qui compleixi un únic requisit: ser usuari registrat del Paraulògic. Ara com ara, hi ha més de 19.000 usuaris registrats i el joc en línia atreu més de 90.000 usuaris únics cada dia. Us expliquem com registrar-vos-hi.

Aquesta lliga té vocació nacional i és oberta als habitants d’Andorra, Catalunya Nord, les Illes, el País Valencià, el Principat i l’Alguer. Els catalans residents a l’exterior també hi podran jugar. Simplement, caldrà que es registrin a la comarca amb què sentin un vincle més fort. Si volen jugar tan sols en la fase en línia, també poden participar-hi com a residents a l’exterior.

Com funcionarà la Lliga del Paraulògic?

La Lliga del Paraulògic es dividirà en quatre fases eliminatòries. Les dues primeres seran en línia, i les dues últimes –la semifinal i la final–, presencials.

En línia:

  • Primera fase:
    • Àmbit: comarcal
    • Dates: 14, 15, 16 i 17 d’octubre
    • Hi poden participar tots els jugadors registrats al Paraulògic
  • Segona fase:
    • Àmbit: regional
    • Data: 21 d’octubre
    • Hi poden participar tots els classificats de la primera fase

Presencial: 

  • Semifinals
    • Àmbit: de país
    • Dates:
      • País Valencià: 9 de novembre a València (Espai Octubre)
      • Andorra: 16 de novembre a Andorra la Vella (la Llacuna)
      • Illes: 23 de novembre a Palma (Ca n’Alcover)
      • Principat: 30 de novembre a Barcelona
      • Catalunya Nord: 1 de desembre
      • Alguer: no hi ha competició (el jugador que obtingui una puntuació més alta en la segona fase passa directament a la final)
    • Hi poden participar tots els classificats de la segona fase
  • Final
    • Àmbit: nacional
    • Data: 14 de desembre a Barcelona
    • Hi poden participar tots els classificats de la semifinal i el jugador de l’Alguer classificat en la segona fase.

 

Com serà la fase en línia de la Lliga?

Per garantir la representació de jugadors de tots els Països Catalans, s’ha decidit d’emmarcar la lliga territorialment.

La primera fase es jugarà a escala comarcal: els jugadors de cada comarca competiran entre ells en línia. Durant quatre dies consecutius – 14, 15, 16 i 17 d’octubre– es farà arribar diàriament als usuaris registrats un rusc especial, diferent del rusc del dia. Al cap d’aquests quatre dies, els jugadors de cada comarca que hagin acumulat més punts es classificaran per a la segona fase.

La segona fase es jugarà a escala regional: els jugadors de cada regió (que s’hagin classificat per a aquesta fase) competiran entre ells en línia. Durant tres dies –21, 22 i 23 d’octubre– hauran de provar de trobar el màxim de paraules d’un rusc especial, diferent del rusc del dia, que tindrà un temps limitat. El primer dia es podrà jugar només durant 15 minuts consecutius, el segon 10 i el tercer 5, que podran exhaurir en qualsevol moment del dia. L’objectiu de la prova no és trobar totes les paraules del rusc, sinó trobar-ne tantes com sigui possible.

Com serà la fase presencial de la Lliga?

Els jugadors que aconsegueixin la puntuació més alta de cada regió es classificaran per a les semifinals. Es faran, en dates diferents i presencialment, a les capitals de cada territori: Andorra la Vella (16 de novembre), Barcelona (30 de novembre), Palma (23 de novembre), Perpinyà (1r de desembre) i València (9 de novembre).

L’estructura de les semifinals serà semblant a la de l’any passat: els jugadors hauran de superar proves diverses i mirar d’aconseguir més punts que la resta de participants. Aquestes partides presencials seran dirigides per Pau Vidal, filòleg i creador dels Minimots.

En les semifinals es decidiran els finalistes, que seran convidats a participar en la gran final del 14 de desembre a Barcelona.

A la gran final s’aplegaran gairebé una setantena de jugadors provinents de tot el país per posar a prova les seves habilitats paraulògiques. La partida, que seguirà la mateixa estructura que les de les semifinals, culminarà amb la coronació dels tres guanyadors de la segona Lliga del Paraulògic. Com a premi, obtindran un lot del Paraulògic, una subscripció anual a VilaWeb i una capsa-regal de Fent País.

Quants jugadors es classificaran per a cada fase?

Per a les comarques de Catalunya Nord, el Principat, les Illes i el País Valencià, la xifra de classificats per a jugar a la segona fase es calcularà d’acord amb criteris demogràfics: com més habitants tingui una comarca, més classificats enviarà a la segona fase. En el cas d’Andorra i l’Alguer, la xifra de classificats a la segona fase serà fixa: seran trenta jugadors per territori.

En la segona fase, el nombre de classificats per a les semifinals de les regions del Principat, les Illes i el País Valencià també es calcularà d’acord amb criteris demogràfics. Per a Andorra i Catalunya Nord s’ha fixat una xifra de vint classificats per a assegurar el desenvolupament correcte de les semifinals.

L’Alguer, en canvi, es regirà per un criteri especial: el jugador que hagi obtingut la puntuació més alta en la segona fase es classificarà directament a la gran final, sense passar per la semifinal.

En les semifinals, se seleccionaran els millors seixanta-cinc jugadors. El nombre de classificats a cada semifinal serà proporcional al nombre de jugadors d’aquella partida. Passaran a la gran final cinc jugadors de Catalunya Nord, cinc d’Andorra, trenta del Principat, deu de les Illes i vint del País Valencià.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor