Toñi Garcia: “Sóc ací per ells, lluitaré fins al final perquè sé que ells ho farien per mi”

  • El marit i la filla de Toñi Garcia van morir en el garatge de sa casa, quan volien salvar els cotxes; ara ella dedica totes les forces a demanar justícia

VilaWeb
28.03.2025 - 21:40
Actualització: 28.03.2025 - 21:45
00:00
00:00

Les llàgrimes de Toñi Garcia, de Benetússer (Horta Sud), són bàsicament de pena, però també de ràbia. La gota freda del 29 d’octubre li va arrabassar el seu marit, Miguel Carpio, de seixanta-tres anys, i la seua única filla, Sara, de vint-i-quatre. Com a tanta gent, l’onada els va sorprendre quan havien baixat al garatge a salvar els dos cotxes de la família. D’ençà d’aquell dia, Toñi no pot deixar de plorar. Plora en molts passatges d’aquesta entrevista, i això podria confondre el lector. Transmet fragilitat, però també força i determinació, tota la que li dóna el record de la mitja vida, o potser la vida sencera que va perdre aquell dia. Diu que lluitarà fins al darrer moment, fins a aconseguir que es faça justícia. No pot ni vol defallir, perquè ells, Miguel i Sara, no ho farien, diu. I per això va a les manifestacions, i per això concedeix entrevistes com aquesta, encara que li fan mal perquè furguen en ferida oberta.

Durant la conversa descarrega tota la força a deixar ben clar que si algú els hagués avisat, s’haurien salvat moltes vides, que Carlos Mazón no pot continuar ni un dia més presidint la Generalitat perquè no ha fet bé la seua feina.

Com totes les persones amb qui parlem aquests dies, Toñi s’obri a nosaltres amb generositat. Ens rep, l’endemà de Sant Josep, al seu pis. És un quart i l’ascensor encara no funciona. Tampoc els timbres del porter automàtic. Al bloc hi ha gent gran o amb dificultats per a baixar al carrer. Diu Toñi que entre ells s’ajuden, i que ho faran fins que puguen arreglar l’ascensor.

Com us trobeu?
—He passat les pitjors falles de la meua vida. La meua filla l’any passat es va apuntar a fallera, i ha estat horrorós. La falla s’ha portat molt bé perquè li ha fet diferents homenatges. Les falleres majors de l’Horta Sud van anar a l’ofrena a València i van dedicar el ram de flors a Sara. Va ser molt emotiu. Però amb molt de dolor en veure totes les amigues i no veure la meua filla gaudir de les falles. Era una festa que ens agradava molt. Mai no hem estat fallers, però ens agradava recórrer els carrers, veure els enllumenats, berenar, menjar-nos un entrepà allà on fórem. Això m’ha causat molt de dolor. Jo crec que és perquè en gaudíem tant tots tres…

Què va passar el 29 d’octubre?
—Nosaltres vam arribar cap a les cinc o les cinc i quart a casa a dinar i vaig trobar la meua filla molt nerviosa i preocupada. Al balcó, a les sis i mitja de la vesprada, abraçada a mi, la meua filla em va preguntar si Benetússer es podria inundar i jo li vaig dir que això era impossible, sempre m’havien fet creure que era impossible. I li vaig dir: “Si això haguera de passar, l’ajuntament ens avisaria. O la Generalitat.” I com que estava preocupada, li vaig dir que comprovara al mòbil si hi havia un WhatsApp de l’ajuntament. No n’hi havia cap. Ens vam posar a fer coses i a les set i vint ella ens crida espantada perquè potser havia vist alguna cosa en les xarxes. Cridava que isquérem al balcó i, guaitant, per la dreta vam veure com entrava una llengua d’aigua marró. Llavors el meu marit va dir que baixava al garatge a traure el cotxe per si es negava. Sara va dir que hi baixava també per traure l’altre cotxe que teníem. Jo vaig telefonar a la meua germana, que era a l’hospital doctor Peset, per dir-li l’aigua que venia. El meu marit va cridar a sa mare perquè havíem quedat l’endemà d’anar a Llíria a dur flors al cementeri al meu sogre. El meu marit i la meua filla van baixar a les set i vint-i-sis al garatge.

Ho teniu tot recollit amb precisió.
—Tinc totes les dades perquè ho vaig documentar tot, amb factures telefòniques, quants van durar les telefonades, quan van baixar… I jo em vaig quedar parlant per telèfon amb la meua germana. Se’ns tallava, i de sobte, parlant amb la meua germana vaig veure que entrava molta aigua de colp. Era una onada molt gran. Amb fang, amb moltes canyes. Em vaig espantar perquè l’onada tenia molta força i ja arrossegava contenidors, cotxes, camions… A les 19.44 vaig baixar al garatge per l’escala, perquè no teníem llum, i ja no vaig poder ni accedir al pati de l’entrada de la finca perquè l’aigua ja arribava a més de dos metres. Per arribar al garatge encara s’ha de baixar un altre pis. I era impossible.

I què vau fer?
—Vaig pujar les escales corrent i vaig cridar el nuvi de la meua filla perquè els seus mòbils tenen una aplicació per a localitzar-se. Li vaig demanar que localitzara Sara perquè tenia l’esperança que hagueren eixit i foren en un lloc alt. Ell ho va intentar i a les 8.07 em va dir que no la localitzava. I jo encara tenia l’esperança que hagueren perdut els mòbils, i per això no contestaven. Però ja s’havien ofegat. Vaig estar parlant al balcó amb la veïna del costat i a mi no em va sonar l’alarma, però a ella sí, a les 8.11, quan l’aigua ja arribava a dos metres i mig o tres. La veïna es va posar molt nerviosa i cridava, anant d’una banda a l’altra de balcó: “Ara, ara donen l’alarma! Quan ja no hi ha remei.” Era de nit. Jo sentia tres persones que cridaven socors. Hi havia una dona i dos homes. Ací davant hi ha un poliesportiu amb una tanca i pensàvem que estaven agafats a la tanca. Vam intentar fer-los llum amb les llanternes que teníem en casa, però no eren prou potents. Al cap de tres o quatre hores vaig deixar de sentir-los. No sabem ni qui eren ni què els va passar.

La vostra veu va ser una de les primeres que vam sentir en públic. Va ser per a parlar en un programa d’una televisió espanyola perquè treballeu a la Conselleria de Turisme i us vàreu sentir molt menystinguda per l’ex-consellera Nuria Montes. Allò va ser un toc d’atenció molt important. Molta gent es va adonar de la devastació en tots els sentits que havia significat la gota freda.
—Tenia la necessitat de fer veure la magnitud del problema, del dany que havia causat el desastre, perquè era un desastre d’unes dimensions tremendes que ningú no abraçava.

Estàveu sols.
—Vam estar vint-i-quatre hores sense ningú, sense llum, sense aigua. Ací no venia ningú. Els telèfons no funcionaven. Estàvem emprenyats, no sabíem res dels nostres familiars. La família del nuvi de la meua filla va intentar eixir a buscar-la l’endemà, però hi havia un metre de fang. Et deixaves les sabates quan caminaves, quedaven clavades en el fang. Era impossible de travessar els carrers amb totes aquelles files de cotxes. Allò va ser com un crit de socors davant tanta soledat que vam sentir fins que no van arribar els voluntaris que van ser els primers a arribar a nosaltres, amb aliments i ajuda.


—La magnitud del desastre, el deteriorament material, les persones desaparegudes, i en el meu cas, la pèrdua del meu marit, Miguel Carpio, de seixanta-tres anys i la meua filla, que acabava de fer-ne vint-i-quatre. Sara Carpio. Infermera, tan orgullosa de la seua faena. Tan bones persones. No era just perquè ningú no ens va avisar, ningú no ens va alertar del que venia. Com no he d’estar enfadada? Era un crit a la societat perquè fes alguna cosa i s’adonara de la magnitud i del patiment de tots nosaltres.

Les víctimes demaneu justícia. En el vostre cas, què seria la justícia?
—El president de la Generalitat, per exemple, s’aferra a la reconstrucció. Jo diria que no pot haver-hi reconstrucció si abans no hi ha un perdó i no hi ha justícia per als familiars de les víctimes i per a aquells altres que hem tingut tantes pèrdues humanes, materials. Tenim molta fe. Hem vist un punt de llum en la jutgessa del jutjat d’instrucció número tres de Catarroja. Creiem en ella. Estem molt orgullosos de com duu la instrucció. La força amb què aquesta senyora s’ha agafat la faena. La dignitat, perquè això sí que és dignitat, fer bé la seua faena. Investigar què ha passat. Per a nosaltres és un punt de llum.

Quan vàreu anar a declarar?
—El dia 3 de març. Em va fer bé anar-hi. Vaig veure una jutgessa segura, ferma, empàtica, i una persona creïble. Jo confie molt en ella.

Com va ser la sessió?
—Vaig contar tot allò que va succeir tal com ho tinc documentat, perquè vaig traure una còpia de totes les factures amb les telefonades que va fer la meua filla, el meu marit, jo, els whatsapps amb la meua germana, amb el xicot de la meua filla. Es va demostrar que quan va arribar l’alarma era tard. Per què no van avisar? Ací hi havia vida normal. La gent anava pel carrer. Els negocis tanquen a les nou i ningú no ens va avisar de què venia. I tothom amb qui parles té una història terrible per contar. No tan sols els qui hem perdut familiars.

Gent que va salvar la vida pels pèls i gent que va fer l’impossible per ajudar-los.
—Mira, les persones que cridaven i no les vèiem, vaig veure com els tiraven un flotador, com una roda negra i jo mateixa vaig pensar, com és possible que algú tinga això a sa casa. Van tirar cadires i mobles perquè s’hi agarraren, però l’aigua anava amb tanta força, sonava tant, que s’ho enduia de seguida. Ells continuaven cridant, no podíem fer res. He sentit històries de tota mena. Amigues meues lligant llençols, estovalles, tirant-los pels balcons, fent nusos, perquè s’hi pogueren agarrar i pujar… Així van rescatar molta gent, pujant com podien als primers i segons balcons, perquè ací l’aigua va arribar fins baix del primer balcó.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

N’heu sabut res, de l’antiga consellera.
—No.

I de la nova?
—No. De la Generalitat, no. Ara estic de baixa, però sóc funcionària de la Generalitat Valenciana. Qui sí que ens va convidar va ser la delegada del govern [espanyol]. Ens va telefonar i ens va contar què havia passat i què havia fet o no va fer el dia 29 d’octubre. Ens va donar explicacions. Es va obrir perquè li féssem preguntes. Li vam fer suggeriments i ella en va prendre nota. Li vam demanar ajuda, recursos humans i materials per al jutjat número 3, i he vist que sí que l’han reforçat. Però de la Generalitat Valenciana, no. El meu marit també és funcionari, treballàvem junts, encara que a última hora ell es va passar a Justícia, amb Salomé Pradas. I després de més de trenta anys, tots els caps que he tingut, del que té menys rang a qui en té més, sí que m’han cridat, però com a companys. Els càrrecs polítics, no.

Com és el vostre dia a dia?
— [Li costa respondre] És dur. Els trobe molt a faltar. Jo estava molt unida al meu marit i la meua filla. Érem una família que anàvem sempre junts a tot arreu. Molt units. Sempre hem treballat junts. La meua filla treballava com a infermera a l’UCI de la Fe. Vivia en casa. Tot ho fèiem junts. Érem molt conscients d’aquesta convivència. Érem molt feliços. Sé que queda malament que ho diga jo, però la gent que ens coneixia ens deia que érem una família envejable. Ho fèiem a gust. Ells van morir el dimarts 29, i el 27 que era diumenge veníem d’un viatge de dues setmanes tots tres per la zona de la Sierra de Francia, a Salamanca. Ens agradava molt la muntanya, els pobles. Compartíem sèries, llibres. Llegíem els mateixos llibres i ens els passàvem i després el comentàvem. Teníem quasi el mateix gust. Si no hi érem tots tres, ningú no veia una sèrie. Llegíem o fèiem una altra cosa. Ara em trobe molt sola.

Esteu en tractament psicològic?
—Va venir una xica el dia que els de l’UME van trobar el meu marit i la meua filla, però ja no n’he tornat a saber més. Després va aparèixer una altra psicòloga. Vaig anar a València amb el xic de la meua filla. No teníem cotxe, havíem d’anar-hi caminant. Llavors vaig optar per buscar-ne un de particular. Continue en tractament psicològic i ara també psiquiàtric perquè necessite medicació per al dia a dia.

Heu anat a totes les manifestacions i, a més, feu part de l’Associació Víctimes de la Dana 29 d’octubre de 2024. Quan sou al carrer i veieu tanta gent, com us sentiu?
—Tinc dos sentiments. Un és de molta pena perquè sé que sóc allí perquè em falten el meu marit i la meua filla. L’altre, sí que és de veres que el suport de la gent reconforta, i n’he rebut molt. No només ací, a València, sinó també fora de València. Això reconforta, sé que no estic sola, sé que tinc tot el suport dels meus companys de feina, dels meus amics, de la meua família. I és clar que reconforta. Però pense per què sóc allí.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Aquest crit de “Mazón, dimissió” és constant, però ell no vol dimitir i s’ha fet fort amb Vox. Què us sembla?
—Ens ha mentit tant! No té dignitat ni credibilitat. No té vergonya ni la més petita empatia amb les víctimes. Jo crec que cada dia que passa sense dimitir és un problema més gran per a Alberto Núñez Feijóo. És com si Mazón se’n burlara. Ha quedat desmuntada tota la quantitat de mentides sobre la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, l’AEMET, que sí que va informar, amb les 19.000 trucades del 112. La seua defensa ha quedat per terra. Cada dia que passa és una crisi més greu per al PP. I és un descrèdit per a les institucions governamentals. Eixa incredulitat que té el poble vers els polítics pot fer-nos a tots un dany irreparable, perquè dóna peu a sistemes antigovern, populistes, que no creuen en el canvi climàtic, quan és un fet. Com hem de creure un senyor que dóna suport a Vox, un partit que no creu en el canvi climàtic? Ací s’ha demostrat, a més de la seua ineptitud i la seua negligència, un desastre del qual centenars de milers de persones intentem lluitar per eixir, arreglant els negocis, intentant viure el dia a dia sense els nostres familiars. Això ens danya a tots. Parle amb molta gent i la primera cosa que em diuen és que no creuen en els polítics, perquè més mentides que ha dit el senyor Mazón ja no pot haver-n’hi, i que li done suport el seu partit és que no és possible. La gent es pregunta per què ha d’haver-hi tants privilegis i tants aforaments en la classe política.


—Ens han clavat en un pou, perquè és clar que destrosses materials n’hi hauria hagut, però víctimes, no. S’hauria evitat moltíssim de dolor, i només que s’hagués salvat una persona ja hauria valgut la pena. No van estar a l’altura, van ser incapaços, inexperts. Diu que ens representa i no ens ha demanat perdó. Riu davant nostre.

Heu parlat del suport de la gent, han passat les Falles, vindrà Pasqua, vindrà l’estiu. Ací tenim l’experiència de les víctimes del metro. Temeu que arribe un moment que la gent diga: ja en tinc prou de manifestacions?
—Són tantes les voltes que han estat negligents… Va ocórrer amb el Prestige, va ocórrer amb el Iak-42, va passar amb l’accident del metro, ara la dana. Jo crec que la gent ja no pot més. No se n’oblidarà. El poble valencià no oblida. Potser es reduirà el nombre de persones que assisteixen a les manifestacions, però tenim molt de suport. La televisió, vosaltres ens doneu veu… Què ens queda als qui hem perdut els nostres familiars? Lluitar. Estarem ací fins que puguem aconseguir justícia.

Ja heu parlat de la gran unió de la vostra família. Conteu-nos alguna cosa de Miguel. Com era?
—Miguel Carpio Espí, el meu marit, seixanta-tres anys. Era una de les persones més extraordinàries del món. No ho dic jo, ho diuen els seus companys de feina i els seus amics. A Llíria, el seu poble, té els mateixos amics amb què van anar a l’escola i a l’institut. Mantenim l’amistat. Estan en xoc. Miguel era una persona extraordinària, amb sentit de l’humor. Una persona alegre, conciliadora. Mai no havia faltat al respecte a ningú, molt solidari. Sempre ajudava a qui ho necessitava. En moments difícils de treball sempre era el que posava el toc d’humor per a fer-ho més agradable. Era una persona tranquil·la, pacient, educada. Podia estar en qualsevol àmbit, amb xiquets, majors, sabia estar… Treballador, honest.

Quines afeccions tenia?
—Li agradava molt viatjar. Li encantava la muntanya. Tenia un hort llogat a Picassent i era feliç al camp. Li encantava llegir, llegir i llegir. I la família. Els amics. Era una persona que intentava fer-ho tot fàcil i donar gust a tots: a la seua dona, als amics, als companys de feina. Tot el que t’estic dient, el cent per cent, sé que ho pensen els seus amics i els companys. Aquest era Miguel, una persona extraordinària.

I Sara, la vostra filla?
—I Sara. Era la meua única filla. El 5 de setembre va fer vint-i-quatre anys, una bona xiqueta, obedient. Mai no va demanar res. No em va demanar mai diners, ni que li comprara res. Es conformava amb poc. Estudiosa, responsable. Sempre estava preocupada per nosaltres. Quatre mesos abans de faltar, em va comentar que sabia que en la finca s’havia de vendre un pis i em va dir que estalviava per posar-se a viure a prop de nosaltres: “Així, egoistament, vosaltres m’ajudaríeu a mi i jo us podria cuidar a vosaltres”, em va dir. Sempre pensant en nosaltres. Si arribava abans, feia el dinar. Mai no li vaig haver de dir que endreçara l’habitació. Era molt bona estudiant. A l’Escola Oficial d’infermeria de la Fe, on va estudiar, li van fer un homenatge. Tots els professors, la seua promoció, em van regalar una placa, i els seus companys de l’UCI em van convidar a conèixer el box on ella treballava. Li van fer un altre homenatge. Sara era una persona que no li agradava cridar l’atenció. Sempre era a la segona fila, però era una persona serena. Tenia molt de seny, era molt afectuosa amb els pacients. Era amant, com son pare, de la natura, del camp, les plantes, els animals. Li encantaven els animals. Sempre ha tingut un animal de companyia, i així com de les coses materials no volia res, ni molta roba, viatjar sí que li agradava. Es conformava, gaudia, observava molt la natura. Era una bellíssima persona, com son pare. Molt bona xiqueta.

Voleu afegir res més?
—Sóc ací per ells. Em donen forces i lluitaré fins al final. És l’únic que em queda, lluitar per ells, perquè sé que ells ho farien per mi. Jo mai no he estat lluitadora, mai no m’ha agradat eixir en mitjans de comunicació ni m’ha agradat tampoc estar en primera línia de res. Però tinc la necessitat de lluitar per ells perquè ells ho haurien fet per mi. I perquè considere que van morir de manera injusta. S’hauria pogut evitar la mort de totes les víctimes i els ho dec a ells. L’única cosa que demane és justícia. Justícia i suport de part de tota la ciutadania perquè el senyor Mazón s’aferra a un lloc de treball que ja no sabem si és pel sou, perquè sabem que si arriba al 13 de juliol tindrà un privilegi i si acaba la legislatura, quinze anys més de privilegi. No entenem a què s’aferra perquè sabem que políticament és mort i causa tant de dolor a tothom que l’única cosa que volem les víctimes és justícia i depurar responsabilitats pels nostres familiars.

Toñi Garcia obrint la porta del garatge on van morir el seu marit i la seua filla, i on encara és ben visible la marca del fang.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

dldtdcdjdvdsdg
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011
dldtdcdjdvdsdg
311234567891011121314151617181920212223242526272829301234567891011
Fer-me'n subscriptor