04.01.2025 - 21:40
The Washington Post · Kate Brady
Les controvertides intervencions d’Elon Musk en la política europea no s’aturen. Aquesta setmana, el magnat ha demanat públicament l’alliberament de Tommy Robinson, una de les cares visibles de la ultradreta britànica. “Per què Tommy Robinson està en règim de confinament solitari per haver dit la veritat?”, escrigué dimecres el multimilionari, que acaba de ser nomenat formalment com a assessor de Trump, a la plataforma X. “Hauria de ser alliberat, i tots aquells que han ajudat a encobrir aquesta farsa haurien d’ocupar-ne el lloc a la cel·la.”
L’octubre passat, un jutge britànic va sentenciar Robinson a divuit mesos de presó per haver afirmat falsament –i repetidament– que l’autor d’un atac a un grup de nenes angleses havia estat un jove refugiat. En una sèrie de piulets publicats entre dimecres i dijous, Musk va dir que el primer ministre britànic, Keir Starmer, no havia fet prou per perseguir els violadors de menors, i va instar els seus seguidors a veure el documentari produït per Robinson –i prohibit per la justícia del país– sobre la suposada existència de “bandes de violadors” integrades per homes emigrants.
Qui és Tommy Robinson, i per què és a la presó?
Robinson, de quaranta-dos anys, és un dels activistes d’extrema dreta més coneguts d’Europa. Es diu Stephen Yaxley-Lennon. Ha treballat com a aprenent d’enginyer aeronàutic, lampista i propietari d’un centre d’embruniment. El 2009, Robinson es va convertir en el cap de la Lliga de Defensa Anglesa (EDL) i començà a organitzar protestes contra l’islam per tot el Regne Unit, sovint amb el suport d’ultres futbolístics. Es va acabar distanciant de l’EDL, però continuà organitzant mítings multitudinaris contra l’islam i la immigració al país, sovint amb milers d’assistents.
Aquestes dues darreres dècades, Robinson sovint se les ha hagudes d’heure amb la justícia britànica. L’any 2005, per exemple, va ser condemnat a un any de presó per haver agredit un agent de policia fora de servei. Sis anys més tard, el 2011, va ser posat en règim de vigilància policíaca durant un any per haver instigat una baralla entre ultres de futbol. El 2013 va tornar a ser condemnat a presó per haver provat d’eludir la prohibició d’entrar als Estats Units, tot fent-se passar per un amic seu. L’any 2014, Robinson va ser empresonat novament per frau hipotecari. Set anys més tard, el 2021, la justícia va imposar-li una ordre d’allunyament de cinc anys per haver assetjat una periodista i la seva parella.
La majoria de les condemnes més recents de Robinson tenen relació amb allò que ell anomena la seva lluita per a “explicar la veritat” sobre les suposades conspiracions dels immigrants musulmans al Regne Unit. Ha estat condemnat dues vegades per haver provat de filmar acusats judicials, tot violant les restriccions a la informació previstes en la legislació anglesa per a evitar la parcialitat del jurat. El 2021, va perdre una demanda per difamació interposada per Jamal Hijazi, un adolescent refugiat sirià, i va ser condemnat a pagar cent mil lliures per danys i perjudicis, que no va haver de pagar perquè es declarà en bancarrota. El tribunal també prohibí a Robinson de tornar a afirmar –falsament– que Hijazi havia atacat un grup de nenes angleses; d’aleshores ençà, tanmateix, ha repetit l’acusació tant a les xarxes socials com al seu documentari.
Per què Musk s’ha afegit al moviment per l’alliberament de Tommy Robinson?
Robinson va ser expulsat de Twitter el 2018 per haver incomplert els termes d’ús de la plataforma sobre delictes d’odi. Musk, tanmateix, li restablí el compte després de comprar la companyia i declarar-se defensor de la llibertat d’expressió. Ara Robinson té 1,1 milions de seguidors a X, i Musk sovint es fa ressò de les seves publicacions: l’estiu passat, per exemple, tant Robinson com Musk van dir que els disturbis antiimmigratoris en algunes ciutats britàniques eren culpa del govern del país, que acusaren d’haver deixat entrar massa immigrants al Regne Unit i de no haver perseguit prou contundentment els immigrants acusats de crims.
Les declaracions de Musk en suport de Robinson arriben poc després de la publicació d’un informe independent que revelava que les autoritats locals de la ciutat d’Oldham, prop de Manchester, no havien fet prou per a protegir els nens en risc d’exclusió social de l’explotació sexual. Els casos investigats a l’informe es remunten al 2005, però la cadena conservadora GB News va culpar immediatament del cas el govern laborista –elegit aquest estiu–, tot assenyalant que la ministra Jess Phillips havia rebutjat feia poc una petició perquè el govern anglès obrís una nova investigació sobre les acusacions d’explotació sexual a la ciutat.
L’exemple de Robinson és el darrer de l’afinitat creixent entre Musk i l’extrema dreta europea. Aquests darrers mesos, el magnat ha estret vincles amb la primera ministra italiana, l’ultra Giorgia Meloni, i també ha donat suport a l’extrema dreta d’Alternativa per a Alemanya (AfD) amb vista a les eleccions generals al país al febrer.
Poc abans de Nadal, Musk es va reunir amb Nigel Farage, parlamentari britànic d’extrema dreta, al complex de Trump a Mar-a-Lago, Florida. Després de la reunió, Farage va dir que el seu partit, Reform UK, esperava rebre una donació substantiva de Musk, unes declaracions que van empènyer algunes personalitats britàniques a demanar una revisió urgent de la legislació sobre donacions polítiques al país. Les proclames de Musk en favor de l’alliberament de Robinson, tanmateix, podrien significar un obstacle per als intents del partit de Farage de distanciar-se de l’extrema dreta britànica.
- Subscribe to The Washington Post
- Podeu llegir més reportatges del Washington Post publicats en català a VilaWeb