16.09.2019 - 01:50
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) analitza avui la qüestió pre-judicial que va enviar-li el Tribunal d’Apel·lació de Gant (Flandes), en relació amb l’euroordre de l’estat espanyol contra el cantant Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc. Les parts implicades són citades a les 14.30 al tribunal amb seu a Luxemburg per presentar les al·legacions sobre el cas. Valtònyc ha anunciat a Catalunya Ràdio que no assistiria a la vista perquè no pot sortir de Bèlgica, i que la deixarà en mans dels seus advocats.
La petició d’extradició emesa per l’estat espanyol és paralitzada al Tribunal d’Apel·lació de Gant. Aquest tribunal va presentar el novembre passat dues qüestions pre-judicials al TJUE, arran dels dubtes que tenia sobre l’aplicació de l’ordre europea de detenció pel delicte d’enaltiment del terrorisme, un dels tres que consten a l’euroordre contra Valtònyc.
Un cop acabada la vista, l’advocat general del tribunal haurà de donar la seva opinió sobre el cas. Segons fonts del tribunal pot trigar dos mesos a pronunciar-s’hi i, a partir de llavors, els magistrats emetrien la sentència en un període de dos o quatre mesos. Quan Luxemburg s’hi pronunciï, els jutges de Gant hauran de decidir sobre l’extradició de Valtònyc basant-se en l’opinió del TJUE.
El judici és ajornat al 24 de desembre. Tanmateix, no fa gaire que l’advocat de Valtònyc, Simon Bekaert, va descartar que hi pogués haver cap decisió definitiva en aquella data. Recorda que si la decisió els és favorable, el fiscal belga segurament voldrà enviar els seus arguments en un informe i el judici s’ajornarà. I si no els dóna la raó, l’informe l’enviaran ells.
El cas de Valtònyc
L’estat espanyol vol que el cantant vagi tres anys i mig a la presó, acusat dels delictes d’enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de diverses cançons que va escriure i publicar a internet. Ara com ara, el Tribunal d’Apel·lació tan sols s’ha pronunciat sobre els delicte d’enaltiment de terrorisme.
La justícia belga ja va dictaminar en primera instància contra l’extradició de Valtònyc a l’estat espanyol, però la fiscalia flamenca, en nom de l’estat, hi va presentar un recurs.
Dubtes sobre l’euroordre
L’estat espanyol va demanar l’extradició automàtica del cantant pel delicte d’enaltiment del terrorisme, però la legislació europea només permet aquesta via ràpida en cas de crims castigats amb un mínim de tres anys de presó a l’estat en qüestió.
El tribunal de Gant té dubtes sobre si es pot acceptar l’extradició en aquest cas, perquè Valtònyc va ser condemnat a dos anys de presó pel delicte d’enaltiment del terrorisme amb la llei espanyola del 2012, però quan es va emetre l’euroordre la pena màxima que marcava el codi penal era de tres anys, atès que va ser reformada el 2015.
Per tant, els magistrats belgues han demanat a Luxemburg si es pot aplicar retroactivament el codi penal a l’hora d’activar una euroordre per la via ràpida. En concret, volen saber si es pot agafar de referència la llei penal d’Espanya en el moment en què es va dictar l’ordre de detenció europea.
Si el TJUE denegués aquesta possibilitat, Bèlgica encara podria estudiar una via alternativa per a lliurar Valtònyc: la doble incriminació. És a dir, el fet que el codi penal belga també contingui els delictes pels quals el reclama l’estat espanyol.