04.07.2023 - 11:35
|
Actualització: 04.07.2023 - 12:41
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha avalat que les autoritats de defensa de la competència dels estats puguin indicar violacions del reglament europeu de protecció de dades en les seves investigacions. El tribunal dóna així la raó a Alemanya en considerar que el seu regulador contra el monopoli no es va extralimitar quan va prohibir a Meta —empresa matriu de Facebook, Instagram i WhatsApp— compilar dades dels usuaris a partir de tercers, és a dir, dades través de les consultes a pàgines web i altres aplicacions. En la sentència, el TJUE apunta que pot ser necessari que les autoritats estatals examinin el respecte a les normes de competències previstes al reglament.
En la sentència, el TJUE avalua fins a quin punt els reguladors europeus poden actuar contra la compilació de dades dels usuaris per part de les empreses per evitar que tinguin una posició dominant al mercat i el tribunal apunta que, en les seves investigacions, també poden indicar violacions del reglament europeu sobre protecció de dades. Això sí, sempre cooperant lleialment amb altres autoritats, apunta el tribunal.
“L’apreciació del respecte del reglament es limita únicament a constatar l’existència d’un abús de posició dominant i a imposar mesures dirigides a posar fi a aquest abús”, diu la sentència. En el cas d’activitats ja examinades per altres autoritats o el mateix TJUE, Luxemburg remarca que les decisions “no poden apartar-se” d’aquestes ja prèviament preses.
La sentència del TJUE respon a una pregunta d’un tribunal alemany sobre fins a quin punt les autoritats estatals de defensa de la competència poden apuntar a violacions del reglament europeu de protecció de dades en les seves investigacions contra la posició dominant d’empreses en el mercat.