20.01.2022 - 13:07
|
Actualització: 20.01.2022 - 17:55
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha confirmat la decisió de la Comissió Europea de registrar la Minority Safepack, una Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) que pretén blindar la capacitat administrativa de les minories nacionals a Europa i garantir la promoció de la diversitat lingüística i cultural de la unió. Concretament, aquesta ICE té l’objectiu principal de garantir l’accés de les minories nacionals, als fons de desenvolupament regional de la UE, fins i tot les minories que no tinguin reconegut el dret de l’autonomia dins l’estat en què es troben.
Aquest nou mecanisme permetrà a les minories nacionals, doncs, de circumval·lar els mecanismes de l’estat a l’hora d’accedir a aquesta mena de fons, cosa que potencia la seva capacitat administrativa i el poder d’autogestió en un context supraestatal. És una iniciativa que han secundat entitats del país, com ara el Consell de la República i l’ANC, que l’any 2018 ja van presentar una ICE per a demanar l’aplicació de sancions a l’estat espanyol en consonància amb l’article 7 del Tractat de la UE, que preveu de sancionar els estats membres per violar valors europeus fonamentals com ara els drets humans o bé l’estat de dret. En aquell cas, la proposta va ser blocada per la Comissió Europea.
La #CJUE confirme la décision de la @EU_Commission d’enregistrer la proposition d’initiative citoyenne européenne « Minority SafePack – one million signatures for diversity in Europe » #Roumanie 👉https://t.co/VGsRk63Zfn
— Cour de justice UE (@CourUEPresse) January 20, 2022
La iniciativa Minority Safepack va néixer l’any 2013 a instàncies dels sículs, una ètnia de parla hongaresa que viu principalment a Transsilvània, territori que avui es troba a les fronteres romaneses. Segons els promotors, l’objectiu de la iniciativa és el “d’instar la UE a millorar la protecció de les persones que pertanyen a les minories nacionals i lingüístiques i a reforçar la diversitat cultural i lingüística a la Unió tot adoptant un seguit d’actes legislatius”. Aquell mateix any, la Comissió la va rebutjar al·legant que no disposava de competències en matèria de protecció de les minories nacionals. Els organitzadors de la iniciativa van apel·lar contra aquesta decisió al TJUE, que l’any 2017 la va anul·lar. Mesos després, Romania hi va interposar un recurs per a exigir l’anul·lació d’aquesta nova impugnació, però el TJUE el va acabar rebutjant el 2019, cosa que va obligar la Comissió a registrar-la. El tribunal manté que “en termes jurídics, els actes de la Unió també poden concernir el respecte als drets de les minories, com també la diversitat cultural i lingüística“. És per això que el tribunal considera que “la proposta de l’ICE no està manifestament fora de les competències [del TJUE].”
La proposta ha obtingut, en un termini d’un any, un milió de signatures per tot el continent europeu, llindar a partir del qual la Comissió Europea està obligada a prendre-la en consideració. La iniciativa va ser debatuda a la sessió plenària del Parlament Europeu del passat 14 de desembre, i tres dies més tard va ser finalment aprovada per la cambra.