Quines classes de màscares hi ha? Infantils, quirúrgiques, FFP2, casolanes…

  • Vegeu les menes de màscares de protecció que hi ha, com posar-se-les i quan cal portar-les

VilaWeb

Redacció

20.04.2020 - 11:19
Actualització: 20.05.2020 - 11:52

Els governs del país ha recomanat a la població que utilitzi màscares de protecció quan surti al carrer i n’han distribuït a les farmàcies del Principat i del País Valencià per combatre la manca d’estoc pel coronavirus. Les màscares que es repartiran són conegudes com a màscares quirúrgiques, però cal saber que n’hi ha més models, amb graus de protecció diversos. El Col·legi de Metges de Barcelona va fer un vídeo divulgatiu amb l’actor Queco Novell sobre les diverses màscares de protecció i com posar-se-les. Vegeu-lo ací:

Classes de màscares:

Màscares casolanes

Les dificultats de proveïment de màscares homologades va fer que molts ciutadans confeccionessin a casa les seves màscares de protecció. Tenen l’objectiu d’impedir l’expulsió de gotetes de saliva quan tossim, esternudem o parlem. No són homologades i no se’n pot establir de manera homogènia el grau de protecció, però es recomana que siguin confeccionades amb algun teixit hidròfug que aturi les gotes. Són reutilitzables.

Màscares quirúrgiques

És la màscara que les Generalitats de Catalunya i Valenciana ha posat a disposició dels ciutadans a les farmàcies. També és la que el govern espanyol va començar a repartir a les estacions de transport públic. És el model homologat de màscara de protecció més bàsic. Evita que es transmetin agents infecciosos, però no protegeix tan eficaçment el qui la duu, de manera que l’eficàcia depèn de l’ús col·lectiu i solidari. No és reutilitzable.

Una voluntària de la Creu Roja reparteix màscares quirúrgiques. Fotografia: Albert Salamé
Màscares autofiltrants (FFP1, FFP2 i FFP3)

Les màscares autofiltrants són les que ofereixen més protecció contra el coronavirus. No tan sols eviten que els qui les porten transmetin la malaltia, sinó que també els protegeixen del contagi. N’hi ha de tres classes segons el percentatge de protecció que ofereixen: FFP1 (les menys efectives), FFP2 i FFP3 (les més efectives). No van destinades al conjunt de la població, sinó que s’han de reservar als qui tenen més contacte amb el virus, com el personal sanitari. Només són reutilitzables si són marcades amb la lletra R i, a més, la majoria té data de caducitat. N’hi ha amb vàlvula o sense. Quan tenen vàlvula, no impedeixen el contagi de les altres persones, perquè deixen passar gotes de saliva dels qui la duen.

Màscara autofiltrant amb vàlvula. Fotografia: Albert Salamé
Màscares infantils

La Generalitat de Catalunya diu que els infants de tres a dotze anys que surtin al carrer a partir del 27 d’abril hauran de dur màscara de protecció. El problema és que les màscares d’adults no els són útils perquè no els queden ben fixades i, ara per ara, és difícil de trobar-ne models per a cares més petites. La Generalitat recomana que s’usin màscares casolanes i algunes iniciatives veïnals de suport mutu n’ofereixen per a les famílies que en necessitin.

Com s’han de posar les màscares?

Abans de posar-se la màscara cal rentar-se bé les mans amb aigua i sabó o amb una solució hidroalcohòlica. Cal agafar-la per les cintes i posar-la de manera que cobreixi bé la boca i el nas, sense deixar espais entre la cara i la màscara. La part exterior, impermeable, és d’un color més intens. Els qui duguin ulleres s’han d’ajustar bé la màscara a la cara sense les ulleres i, una vegada col·locada, posar-se-les per sobre. D’aquesta manera evitaran que s’entelin.

Una vegada posada, no s’ha de tocar, ni per fora ni per dins. Si cal fer-ho, cal rentar-se bé les mans abans i després. Si no, podríem passar el virus a les mans i, d’allà, a les superfícies que toquem. Si notem que la màscara és humida, cal canviar-la com més aviat millor.

Per treure-la, s’ha d’agafar les cintes que la subjecten i no tocar-ne la part frontal, que podria ser contaminada. Si és una màscara d’un sol ús, s’ha de llençar en una bossa tancada. Si és autofiltrant, cal netejar la zona de la cara on s’ajusta. Les màscares casolanes reutilitzables s’han de rentar a seixanta graus.

Quan les hem de dur?

L’únic lloc del país on és obligatori de dur màscara per a sortir al carrer és a Andorra, tot i que a la resta del territori es recomana de fer-ho. Sobretot són necessàries als establiments alimentaris; a les farmàcies; als petits comerços; a més espais on es pugui concentrar gent; al carrer, si és molt transitat; al transport públic, tant a les estacions com als vehicles; i a la feina si hi ha risc de contacte amb més gent.

També cal portar màscara de protecció a casa si un dels membres de la família està aïllat per diagnòstic o espera diagnòstic, i si s’ha de tenir cura d’un malalt o algú que ho pugui estar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor