Tindrem només una llengua d’internet?

  • "La memòria quedarà enregistrada en la llengua escrita i mancarà de transmissió oral? Serem plenament diglòssics i continuarem vius?"

VilaWeb

Mentre l’ús parlat retrocedeix, pràcticament no es troba als cines i només s’utilitza en una quarta part de rodatges, les etiquetes l’ignoren, la Coca-Cola el nega, els serveis de megafonia el vexen, els tribunals espanyols el persegueixen i el Ministeri de Burrícia el voldria fora de les aules. Mentre al País Valencià només el sap parlar la meitat del poble, a Catalunya l’utilitza el 36% de la gent, i al Camp de Tarragona, el Penedès i l’àrea metropolitana de Barcelona el parlen el 40% dels habitants. Mentre les botigues cares el bandegen, les empreses de joguines el marginen, un estranger de cada sis el té com a llengua d’ús habitual, i un 88% dels que el parlen es passa a la llengua de l’interlocutor no català. Mentre a la Franja de Ponent en retallen les classes o en canvien el nom, se n’imparteix el programa d’ensenyament en el 36% de sessions al País Valencià i l’ensenyament bilingüe a Catalunya Nord arriba al 6,3% dels alumnes. Mentre el nombre de sentències és d’un 12,6%, i a Tarragona i les Terres de l’Ebre no supera l’1,5%, a Catalunya s’hi redacten el 10% dels documents notarials i al País Valencià dos secretaris judicials de cada tres no el saben. Mentre la meitat dels diputats valencians no l’utilitzen mai a les Corts, se’n vulneren greument els drets al País Valencià i 24 lleis estatals obliguen les empreses a fer-lo servir, contra les 340 a favor del castellà. Tot això passava cap al 2014, i bé podem assegurar que, entretant, les coses no han millorat, ans al contrari: només cal parar l’orella i mirar de cara la realitat quotidiana. Entretant, el català era incorporat per 6 dels 10 principals fabricants mundials de smartphones, més de 150 aparells tecnològics d’última generació s’hi podien configurar, un 85% dels navegadors en tenien una versió i es registrava un rècord històric de nous dominis .cat, el 64% de les principals webs del domini lingüístic n’incorporaven una versió, a la Viquipèdia superava els 450.000 articles i hi era la 17a versió en nombre d’articles… Si internet és una eina d’ús universal, no destinada a l’ostracisme, sinó viva i puixant, i l’ús del català hi continua augmentant, morirem al carrer i triomfarem a les xarxes? La llengua escrita assistirà a l’enterrament de la llengua parlada sense esdevenir un derelicte cultural, una resta del passat per a escrivents de diumenge a la tarda? Serem un poble que es lleva parlant en llengua estrangera i se’n va a dormir escrivint en la pròpia? Tindrem una llengua parlada fossilitzada en nuclis aïllats i una llengua escrita evolucionada i generalitzada en els usos electrònics? Els nens parlaran en castellà i entraran a les xarxes domèstiques en català? La memòria quedarà enregistrada en la llengua escrita i mancarà de transmissió oral? Serem plenament diglòssics i continuarem vius? Dimoni!

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor