El TIJ declara il·legal la política d’assentaments d’Israel en territoris palestins i l’explotació de recursos naturals

  • El tribunal conclou que Israel és una "potència ocupant" i no respecta el dret d'autodeterminació dels palestins

VilaWeb
El president del TIJ, Nawaf Salam, en una imatge d'arxiu (fotografia: TIJ).
ACN
19.07.2024 - 16:44
Actualització: 19.07.2024 - 17:57

L’ocupació israeliana de territoris palestins i l’explotació dels recursos naturals viola el dret internacional. Aquest ha estat el pronunciament del Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) sobre les conseqüències legals de l’ocupació israeliana de territoris palestins.

En una decisió llegida pel president del tribunal, Nawaf Salam, el tribunal ha conclòs que les polítiques d’assentament d’Israel violen el dret internacional i que l’explotació dels recursos naturals viola el dret dels palestins a tenir sobirania permanent sobre els seus recursos. El pronunciament del TIJ, que no és vinculant, però sí que té en compte en la interpretació del dret internacional, arriba a petició de l’Assemblea General de les Nacions Unides.

El TIJ ha considerat que Israel és una “potència ocupant” tant a Gaza com a Jerusalem est i Cisjordània i que la seva política d’establir assentaments en territoris palestins viola el dret internacional. El tribunal, amb seu a la Haia, també ha declarat que Gaza és part integral del territori ocupat per part d’Israel i forma una “única unitat territorial” amb Cisjordània i Jerusalem est.

A més, el pronunciament del TIJ subratlla que els acords d’Oslo “no autoritzen l’annexió” israeliana de territoris palestins ni a tenir-hi una “presència permanent”.

El pronunciament del TIJ respon a la petició de l’Assemblea General de les Nacions Unides sobre les conseqüències legals de “l’ocupació continuada, assentament i annexió del territori palestí des del 1967” i de la vulneració per part d’Israel del dret a l’autodeterminació del poble palestí. Es tracta del primer cop en gairebé sis dècades que el TIJ dona la seva opinió sobre la situació d’ocupació, després d’haver sentit la cinquantena d’estats i tres organitzacions internacionals que formen part del procediment.

En les vistes abans del pronunciament sobre el cas, Palestina va demanar al TIJ que declarés il·legal l’ocupació d’Israel, que s’acabi immediatament i sense condicions i que defensi els drets dels palestins a l’autodeterminació. “El genocidi a Gaza és el resultat de dècades d’impunitat d’Israel”, va denunciar el ministre d’Afers Exteriors de l’Autoritat Palestina, Riyad al-Maliki, a l’inici de l’audiència. El titular d’Exteriors palestí també ha subratllat que acabar amb la impunitat d’Israel és un imperatiu moral, polític i legal.

En la guerra del 1967, Israel va ocupar Gaza i Cisjordània, inclòs Jerusalem est. El Consell de Seguretat de l’ONU va exigir a Tel-Aviv la retirada, però l’ocupació militar continua avui en dia malgrat el dret a l’autodeterminació reconegut als palestins. Segons Nacions Unides, aquests territoris sofreixen una crisi política i de protecció prolongada després de cinquanta-sis anys d’ocupació i setze anys de blocatge a Gaza. A part de les darreres operacions militars a la franja de Gaza, denuncien el règim restrictiu i discriminatori que imposa Israel, així com l’ús excessiu de la força, l’expansió dels assentaments i la violència dels colons de forma continuada durant gairebé sis dècades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor