Set films catalans competiran al Festival Internacional de Cine de Guadalajara, a Mèxic

  • Catalunya és el país convidat al certàmen

VilaWeb

ACN

13.02.2018 - 11:14
Actualització: 13.02.2018 - 17:04

Tierra firme‘ de Carlos Marqués-Marcet serà l’encarregada d’inaugurar el 33 Festival Internacional de Cine en Guadalajara- Film Festival México (FICG), que tindrà lloc del 9 al 16 de març, on Catalunya serà el país convidat. Set produccions catalanes competiran en diferents seccions del certamen, on també s’exhibiran una trentena de produccions, entre pel·lícules, documentals i curtmetratges.

També es retrà homenatge a la trajectòria del director Ventura Pons, que rebrà el Premi Mayahuel, i a la directora Erika Lust, que serà reconeguda per la seva carrera dins el Premio Maguey. La participació catalana està impulsada per la Generalitat a través de Catalan Films & TV (Institut Català de les Empreses Culturals) i l’Institut Ramon Llull.

Acompanyat per Francisco Vargas, de l’Àrea de l’Audiovisual de l’ICEC, Manuel Forcano, director de l’Institut Ramon Llull, ha dit que Catalunya agafa el relleu d’Alemanya en ‘la cita cinematogràfica més important d’Amèrica Llatina i és una molt bona oportunitat per a mostrar el cinema produït a Catalunya. Som els protagonistes i donarà visibilitat a la indústria cinematogràfica de casa nostra’. Set títols catalans competiran en diferents seccions de competició oficial. El certamen l’inaugurarà ‘Tierra firme‘ de Carlos Marqués-Marcet, que concorrerà pel Premio MagueyForcano ha apuntat que aquesta no podia ser ‘Estiu 1993’, de Carla Simón, perquè ja s’havia estrenat a Mèxic.

A la categoria de llargmetratge iberoamericà de ficció s’hi podrà veure ‘Viure i altres ficcions’, de Jo Sol. A la categoria de llargmetratge documental iberoamericà, ‘Casa de ningú’, d’Ingrid Guardiola i ‘Desde que bailas‘, de Beatriz Osorno i Álvaro Torrelli. A la categoria de curtmetratges s’han programat les catalanes ‘Les bones nenes’, de Clara Roquet; ‘Caronte‘, de Luis Tinoco i ‘L’escarabat al final del carrer’, de Joan Vives. També es podran veure pel·lícules catalanes en seccions no competitives.

A l’apartat Son de cine. Curadoria InEdit, es podran veure ‘Les mans d’Alícia’, de Verónica Font i Yolanda Olmos, i ‘L’home orquestra. L’aventura dels músics catalans a Amèrica’, d’Àlex Gómez-Font i Carles Riobó. Al Premio Maguey (no competició), ‘EnFemme‘, d’Alba Barbé i Serra, i ‘Grimsey‘, de Richard García i Raúl Portero. A Cine culinario, ‘Constructing Albert’, de Laura Collado i Jim Loomis.

Exhibició d’una trentena de produccions
Un altre dels plats forts del programa català a Mèxic, com ha apuntat Forcano, és la programació d’una mostra de cinema contemporani català amb una trentena de produccions (ficció, documental i curtmetratges). Pel que fa a ficció, es podrà veure ‘Abracadabra’, de Pablo Berger; ‘Amb el vent’, de Meritxell Colell; ‘Brava’, de Roser Aguilar; ‘Estiu 1993’, de Carla Simón; ‘Júlia ist‘, d’Elena Martín; ‘L’any de la plaga’, de Carlos M. Ferrera; ‘La llibreria’, d’Isabel Coixet; ‘La mort de Lluís XIV’, d’Albert Serra; ‘La vida lliure’, de Marc Recha; ‘Miss Dalí’, de Ventura Pons, i ‘Tadeu Jones 2. El secret del Rei Mides’, d’Enrique Gato i David Alonso.

Pel que fa als documentals, s’ha programat ‘Alcaldessa’, de Pau Faus; ‘Al otro lado del muro‘, de Pau Ortiz; ‘Dream songs‘, d’Agustí Vila; ‘La Chana‘, de Lucija Stojevic, i ‘Lo que dirán‘, de Nila Núñez. També es realitzarà una mostra de Cinema català amb una selecció a càrrec del Festival de Sitges ‘Black Hollow Cage‘, de Sadrac González-Perellón; ‘Herederos de la bestia‘, de David Pizarro i Diego López; ‘Matar a Dios‘, de Caye Casas i Albert Pintó i ‘Tras el cristal‘, d’Agustí Villaronga. També s’ha programat ‘Aro Tolbukhin en la mente del asesino‘, d’Agustí VillarongaLydia Zimmerman i Isaac P. Racine, i ‘El orfanato‘, de J. A. Bayona.

Els curtmetratges programats són ‘RIP‘, de Caye Casas i Albert Pintó; ‘Els desheretats’, de Laura Ferrés; ‘Compatible’, de Pau Bacardit; ‘Nobody is perfect‘, de Beatriz Pérez; ‘Paraula de PassFajara‘, de Séverine Sajous i Patricia Sánchez Mora; ‘Rocco‘ de Gerard Nogueira; ‘Santa Ana‘, de César Pesquera, i ‘La ciutat interior’, d’Iso LuengoJorge Moneo Quintana i Andrea Ballesteros i Beato.

Directors, actors i productors
Al certamen, hi haurà presència de directors, actors i productors catalans en les diferents seccions del festival i també entre els jurats. Estan confirmats com a jurat Carla Simón, directora d”Estiu 1993′ en la categoria de Llargmetratge iberoamericà de ficció; David Matamoros, que serà jurat del Premio Maguey i Ventura Durall per Llargmetratge iberoamericà documental. Hi seran presents els directors catalans Elena MartínCarlos Marqués-Marcet, Jo Sol i Pau Faus entre d’altres. A més, s’ha convidat Adrià Guxens, alumne de l’ESCAC, a fer de jurat del Premio Mezcal.

Premis
A banda dels homenatges a Ventura Pons i Erika Lust, cinc projectes catalans han estat seleccionats per a participar en el mercat de coproducció: ‘Coraje‘, de Rubén Rojo; ‘Matadero‘, de Santiago Fillol; ‘Las niñas‘, de Pilar Palomero; ‘Parchís, el documental’, de Daniel Arasanz, i ‘ROBIN BANK (o manual para expropiar bancos), d’Anna Giralt Gris.

Cicles i exposicions
S’han organitzat també cicles i exposicions com ‘Básicos del Cine Catalán‘, amb una presentació de cinema patrimonial català de la mà de la Filmoteca de Catalunya i del seu director Esteve Riambau durant el mes de febrer, tant a la Cineteca Nacional de Mèxic (Mèxic DF) del 13 al 25 de febrer com a la nova Cineteca del FICG (Guadalajara) del 16 al 20 de febrer.

També es podran veure una exposició dels 50 anys del Festival de Sitges, ‘El cinema és fantàstic’, comissariada per Diego López, i la mostra ‘Cuando ir era volver‘ de Toni Catany, que planteja com una nova mirada, a partir d’una aproximació diferent del corpus del treball de Toni Catany, per aconseguir una visió global de la seva obra. El projecte està comissariat per Alain D’Hooghe i Antoni Grau, vicepresident i director de la Fundació Toni Catany respectivament. El pressupost de l’Institut Ramon Llull en el ‘desembarcament’ català al festival a Mèxic és de 130.000 euros. L’aportació de l’ICEC és d’uns 20.000 euros.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor