Theresa May ja és primera ministra britànica

  • Ha fet un discurs adreçat als britàncis sense esmentar Europa

Redacció

13.07.2016 - 19:10
Actualització: 13.07.2016 - 20:47

Theresa May ha pres possessió del càrrec de primera ministra britànica. És doncs, la segona dona que ho aconsegueix, vint-i-cinc anys després que Margaret Thatcher. May, que fins ara era ministra d’Interior, serà l’encarregada de negociar la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, tot i que ella va votar a favor de romandre-hi.

En el discurs en què s’estrenava com a primera ministra, May ha defensat l’unionisme entre els territoris del Regne Unit, però també entre la societat britànica. I, tot seguit, s’ha compromès a treballar per tothom, no únicament pels privilegiats, i forjar un nou paper positiu per a la Gran Bretanya al món. ‘Junts construirem una Gran Bretanya millor’, ha dit. No ha fet cap referència a Europa.

El primer ministre sortint, David Cameron, ha presentat la renúncia formal al càrrec davant la reina Elisabet II, tal com va prometre que faria si els britànics decidien d’anar-se’n de la Unió Europea. Ara fa sis anys i dos mesos que va accedir al govern. ‘El país és ara molt més fort que l’any 2010’, ha dit Cameron. Ha celebrat que la nova primera ministra sigui una dona per segona vegada, després de Thatcher, i del partit conservador. S’ha mostrat convençut del lideratge de la seva successora i li ha desitjat encert i sort per negociar el millor acord possible per al Regne Unit fora de la UE.

May, única aspirant a la successió després de retirar-se dilluns Andrea Leadsom, és vista com la candidata de consens dins el partit conservador. Ella mateixa es va definir com l’única capaç de ‘proporcionar el lideratge necessari per a avançar’, en un temps que preveu que serà d’incertesa política i econòmica.

May ha dit i repetit que, tot i que ella era partidària de la permanència del Regne Unit dins la UE, ara en defensarà la separació. ‘Hi ha polítics, escollits democràticament, que suggereixen que es menystingui el resultat del referèndum’, va dir dilluns. Però afegí: ‘Brexit vol dir Brexit’, és a dir, que no hi haurà cap intent del Regne Unit de mantenir-se dins la UE. Al contrari: ara cal aconseguir que la sortida del Regne Unit sigui un èxit, diu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem