Quan The Tyets feia cançons per a nens

  • El duet maresmenc va col·laborar amb la Bressola i van produir l'àlbum 'Animalari urbà', en què participen una desena d'artistes dels Països Catalans

VilaWeb
Imatge promocional de la cançó
Arnau Lleonart
15.08.2023 - 21:40

The Tyets enguany han esdevingut un dels grups de música en català de més èxit. El disc Èpic solete és un dels més escoltats de l’estiu i la cançó “Coti x coti”, que combina gèneres musicals tan allunyats com ara la sardana i el reggaeton s’han convertit en tot un fenomen que ha assolit el Disc de Platí amb més de 13 milions de reproduccions a Spotify. No hi ha dubtes que el 2023 és el millor any de la seva carrera, però no s’ha de pensar que l’èxit ha sortit del no-res. Van publicar el seu primer disc, El pipeig, el 2020, i el 2021 van produir un disc especial, Animalari urbà, que val la pena de recuperar.

El disc va néixer com un encàrrec de l’associació Amics de la Bressola, promotora de la xarxa d’escoles la Bressola, que ofereix educació immersiva en català a Catalunya Nord. L’associació es va posar en contacte amb el Grup Enderrock amb la idea de donar popularitat al model d’escola en català que fa la Bressola d’ençà del 1976, que van fer arribar la idea a la discogràfica Luup Records. Van ser aquests qui van encarregar la producció a The Tyets, grup que coneixien perquè ja n’havien editat el primer disc.

“Tothom sap que el model francès és supercentralitzat, als anys setanta es van crear un grup d’escoles concertades que proposaven de fer educació en català, sobretot impulsat per terceres generacions, i tenen molta vida”, va dir Oriol de Ramon, un dels integrants de The Tyets, a la revista Enderrock.

Animalari urbà musica dotze poemes d’Enric Larreula, president d’honor dels Amics de la Bressola, inclosos en el poemari infantil Animalari (Cruïlla). Són poemes curts amb animals de protagonistes, de caràcter divertit i que juguen amb la llengua, i en què van posar música amb sonoritats urbanes. The Tyets interpreta tres cançons de les dotze –“El ratolí”, “La girafa” i “El pingüí”, aquesta darrera, amb el traper Yung Rajola–, i van triar artistes d’arreu dels Països Catalans per acompanyar-los en el disc: Maluks, Ariox, Baaldo, Andana, Pol Bordas, Malson Atmosfèric, Júlia Leone, Juan Galán, Roots, Pepet i Marieta i Yung Rajola. A més, els infants integrants del cor d’una de les escoles de la Bressola també participen en dues cançons –“El ratolí” i “La girafa”.

Abans de l’estrena del disc, es va publicar com un avançament “El porc”, interpretada per la cardedeuenca Ariox, que canta la història d’un porc de granja que s’escapa del corral per lliurar-se a la vida salvatge com si fos un porc senglar.

Però la cançó que més va agradar va ser “El ratolí”, de The Tyets i el Cor Bressola, que va guanyar el XIV premi Miquel Martí i Pol a la millor poesia musicada. La cançó, que parla d’un ratolí que no volia anar-se’n al llit, té vora 240.000 reproduccions a YouTube i encara la canten als concerts.

Animalari urbà es va editar amb les il·lustracions de l’artista plàstica Duna Llobet, mataronina com The Tyets, i es va presentar amb un concert a Girona i un altre a Perpinyà, on van aplegar la resta d’artistes que hi havia col·laborat, una ronda que arran de la bona acollida es va allargar amb més dates.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor