26.05.2016 - 13:58
|
Actualització: 26.05.2016 - 22:13
El diari britànic The Guardian dedica avui un llarg reportatge a Ada Colau, de qui es pregunta si és ‘la batllessa més radical del món’. El text, que signa el periodista Dan Hancox, analitza la trajectòria de Colau des de l’activisme fins a l’Ajuntament de Barcelona, i remarca que, si bé l’ex-líder de la PAH ara ‘té poder polític real’, hi ha dubtes sobre si ‘pot posar la seva agenda radical en marxa’. Hancox considera que ‘domar el turisme’ és el principal desafiament de Barcelona i avisa que les queixes dels veïns o els avalots a Gràcia són ‘contratemps’ per a Colau. Els seus seguidors, diu, reflexionen sobre si ‘no hauria estat millor fer lobby pel canvi des de fora’.
El text publicat per The Guardian, a la secció de reportatges amplis ‘The long read’, assegura que si bé arreu del món es parla de la nova política, és a l’estat espanyol on ‘la frase té part de veritat’. El rotatiu remarca que és el primer estat on els moviments socials contra les elits polítiques i financeres han esdevingut moviments polítics capaços de presentar-se a les eleccions.
‘Colau ha estat implicada en cada pas del camí, i com a batllessa de la segona ciutat del país, ara té poder polític real, possiblement més que Podem’, assegura l’article del The Guardian. I afegeix: ‘La pregunta a què fa front Colau ara és una de vital per a l’esquerra de tot Europa: pot posar en pràctica la seva agenda radical?’
L’article es refereix als avalots de Gràcia, que diu que ‘allunyen alguns dels principals seguidors de Colau’. ‘Va fer enfadar algunes persones rebutjant d’implicar-se en allò que ha anomenat una disputa privada, tot i que també ha ofert als okupes un lloc alternatiu’, diu el text. Així mateix, el rotatiu britànic es refereix a les queixes dels veïns que consideren que la batllessa no fa prou per combatre els pisos turístics, o a les d’associacions que col·laboren amb Airbnb per ajudar a pagar el lloguer i que lamenten que una batllessa d’esquerres no els doni suport.
‘Aquests contratemps creen un dubte molt important en els militants de Barcelona en Comú i tots els nous partits com Podem: val la pena l’esforç? Podrien haver estat millor fent lobby pel canvi des de fora del parlament?’, diu The Guardian.
El periodista afegeix que Colau ‘fa front a hostilitats des de la comunitat empresarial i els mitjans de comunicació, per no mencionar una intransigent burocràcia local’. I explica que, finalment, Barcelona en Comú ha pactat amb el PSC, cosa que donarà estabilitat i més influència a Colau. ‘Potser més que els vots a l’ajuntament, el PSC donarà a l’administració de Colau accés a una xarxa de contactes, que inclou influents buròcrates, líders sindicals i associacions comercials i de la societat civil’, destaca.
‘Fins i tot després del pacte amb el PSC, hi ha el sentiment entre els seguidors de Colau que la seva experiència en la lluita per la reforma de l’habitatge, en l’ocupació de bancs i en els desnonaments amb la PAH li aporta la confiança i la perseverança per complir el projecte’, destaca.