The Guardian es fa ressò de la iniciativa per a convertir el porró en una emoticona de Whatsapp

  • El diari recorda la mala experiència de George Orwell amb el porró

VilaWeb
Redacció
15.08.2016 - 18:21
Actualització: 16.08.2016 - 00:08

‘Un símbol de la nostra terra: un grup català proposa que el porró esdevingui una emoticona’, d’aquesta manera titula The Guardian la notícia que es fa ressò de la iniciativa dels Blaus de Granollers per a convertir el porró en una emoticona de Whatsapp. El corresponsal del diari, Sam Jones, cita la carta oberta que els membres del grup van escriure per a Jan Koum, director executiu de l’empresa.

A la missiva, els Blaus asseguren que el porró no és només un ‘estri de cuina’ sinó que és quelcom més que transmet valors com la igualtat i la identitat col·lectiva. El text es pot llegir a la plataforma Change.org, on més de 740 persones han signat a favor de la petició.

The Guardian recorda, però, que no tothom sent ‘el mateix amor’ pel porró. En aquest sentit, parla de George Orwell, que en el seu llibre Homenatge a Catalunya, va escriure: ‘Vam beure d’una cosa espantosa anomenada porró. El porró és una espècie de got-ampolla amb un bec punxegut del qual en surt un rajolí fi de vi que s’inclina. Fet que permet beure a distància, sense haver-lo de tocar amb els llavis, i es pot passar de mà a mà’.

Tot seguit us oferim la carta sencera:

«Estimat Jan,

Som els Blaus de Granollers, Catalunya. Com deus saber aquesta és una terra de grans menjars, beures i sobretaules, taules de caràcter mediterrani on compartim ho tot durant els àpats: un bon pa de pagès, el setrill al mig, el tomàquet per sucar-hi el pa, un morter amb allioli, romesco i un bon porró.

El porró és un símbol de la nostra terra. Es tracta d’un recipient de vidre per a servir líquid, vi en moltes ocasions. Es tracta d’un estri d’origen medieval amb centenars d’anys d’història, se’n data una primera referència al segle XV!

El porró es caracteritza per tenir dos brocs: un de vertical i ample, i un de lleugerament inclinat i forma cònica. Pel primer s’omple i es neteja, i pel segon s’hi beu. Està dissenyat per obtenir un raig prim i beure a galet. T’adjuntem una imatge perquè ho puguis veure. O, encara millor, una emoticona!

Però el porró és molt més que un recipient o un element qualsevol de la cuina: té una dimensió social i cultural. És un símbol local i, alhora, universal:

—Serveix per fer comunitat, enfortir els llaços al voltant d’una taula

—Potencia els vincles col·lectius, ens fa sentir part d’un nosaltres.

—És un element de cohesió popular, una forma d’entendre la vida compartint. Té un caràcter popular, de carrer.

—Contribueix a crear un espai on tots som iguals (aquest passar-se el porró de mà en mà sense discriminacions), un espai de relacions horitzontals.

—Dóna forma a una identitat col·lectiva, és un símbol per sentir-se part d’un lloc, d’un nosaltres, en comú.

—A més, a catalans i catalanes, ens recorda les nostres arrels (i ja saps que qui perd les arrels, perd la identitat!).

Si bé el porró és una manifestació cultural originalment catalana, el seu significat és universal. De fet, és un estri tan especial que milions de turistes proven de fer-lo servir sense tacar-se, i es que és un art el beure i no regalimar. El porró converteix una simple funció biològica, la d’alimentar-nos, en un fenomen social.

El porró representa gairebé totes les bondats del fet festiu (un fenomen humà excepcional!) i ens recorda les coses importants de la vida… que són les mateixes a tot el món!

Per això reivindiquem el porró, el volem recuperar i valorar, i per estalviar-nos totes aquestes paraules… si el porró ja ho simbolitza, perquè no ho convertim en una emoticona del whatsapp? És un símbol cridat a representar el més essencial de la societat… i a WhatsApp no existeix un emoji per això!! Com és possible?

A més, Jan, entre nosaltres, no pot ser que un recipient per gelats, una gerra d’estil vintage i una copa amb una beguda desconeguda tinguin el seu emoji i el porró no»

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor