Activistes pel dret de l’habitatge irrompen a la Fira de Barcelona contra el congrés The District i els fons voltor

  • És un esdeveniment sobre el negoci immobiliari en què participaran fons d'inversió com ara Blackstone, Brookfield, TPG i Stoneshield

VilaWeb

Text

Arnau Lleonart i Fernàndez

Fotografia

19.10.2022 - 09:40
Actualització: 19.10.2022 - 14:30

Un grup d’activistes ha irromput avui a la Fira de Barcelona per protestar contra The District, un congrés definit pels seus organitzadors com un Fòrum de Davos del mercat immobiliari i que ha posat en alerta les entitats en defensa del dret de l’habitatge perquè hi participaran fons d’inversió, grans tenidors de sòl, promotors i brokers, a qui atribueixen l’especulació immobiliària que ha causat un augment de preus generalitzat dels habitatges a Barcelona.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

 

Més de 1.200 inversors i 380 experts del mercat immobiliari s’aplegaran d’avui fins divendres en aquest esdeveniment multitudinari a la Fira de Barcelona. Hi haurà noms destacats del sector com ara Michael Swank, director general d’adquisicions immobiliàries a Europa de Blackstone, el fons d’inversió que té més habitatges del país i que, segons una investigació de la Directa, en manté un 73% de buits. També hi seran Michael Abe, cap a Europa del fons dels EUA Texas Pacific Group; Juan Pepa, fundador de l’espanyol Stoneshield; Pere Viñolas, president del lobby European Public Real Estate Association; Jacopo Burgio, director a Europa d’Angelo Gordon, un fons d’inversió nord-americà que va entrar al negoci immobiliari europeu bo i aprofitant la desfeta de la crisi del 2008; Carlos Colomer, cap a l’estat espanyol del fons d’inversió nord-americà Apollo Global Management; Alberto Nin, vice-president del canadenc Brookfield Asset Management, un dels fons d’inversió més importants del món; Ismael Clemente, director general de Merlin Properties, propietari, entre molts actius més, dels centres comercials les Arenes de Barcelona i Saler de València; Eduard Mendiluce, conseller delegat del fons Anticipa i la immobiliària Aliseda; i Cristina García-Peri, sòcia sènior d’Azora, grup de societats que acumula habitatges, hotels residències de gent gran i plantes logístiques.

“L’impacte que tenen aquesta mena d’inversions a Barcelona és dramàtic”, diu Carme Arcarazo, portaveu del Sindicat de Llogateres, una de la cinquantena d’entitats que s’han oposat públicament que es faci The District. L’organització és una de les més destacades en la defensa del dret de l’habitatge i aquests darrers anys ha posat entre els seus objectius principals la regulació pública dels preus del lloguer. A banda d’això, cada dia assessoren i acompanyen famílies que s’enfronten a abusos de tota mena per part dels propietaris dels pisos on viuen i ajuden a cercar alternatives a aquells que ja han estat desnonats. “El perill no són solament els negocis que es puguin tancar entre els inversors, sinó que és una demostració de poder justament quan es tanquen les negociacions de la llei d’habitatge espanyola. Volen que al govern espanyol li faci encara més por de regular els lloguers i fer una llei d’habitatge que realment valgui la pena”, afegeix Arcarazo.

El Sindicat de Llogateres ha unit forces amb més organitzacions, com ara la CUP, la PAH, la CGT i una trentena de sindicats a favor del dret de l’habitatge de Barcelona, per mobilitzar-se a l’entrada de la Fira de Barcelona al començament de The District, tot i que es guarden més cartes a la màniga que, ara per ara, no expliquen. També s’hi ha posicionat públicament en contra Barcelona en Comú, que ahir es va concentrar al costat de la Fira per mostrar la seva oposició. Ara, les entitats veuen en el moviment dels comuns com un doble discurs perquè si bé el partit s’hi posiciona en contra, el congrés es farà en un espai del qual la batllessa, Ada Colau, és la presidenta del consell general. “No s’acaba d’entendre, realment. Ells tenen l’alcaldia!”, exclama Arcarazo.

Dies enrere, la plataforma contra The District va enviar cartes a Colau i el conseller d’Empresa, Roger Torrent, vice-president primer del consell general de la Fira, en les quals deia que en moments d’escanyament de la majoria de la població a causa de l’especulació, es faria una trobada de les “empreses promotores d’aquesta misèria” per continuar elaborant estratègies per explotar el territori i fer negoci de l’empobriment de la població. “Potser convé recordar que a Catalunya hi ha més de vint desnonaments cada dia i que el negoci d’aquestes empreses es basa precisament en l’expulsió i l’escanyament de la gent que necessita garantir-se una casa”, afegien. Per això, els demanaven a tots dos, i també a la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, vice-presidenta segona del consell general de la Fira, i a la batllessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, vocal del consell general, que evitessin que es fes l’esdeveniment.

Fonts del gabinet de Colau expliquen que ahir va contestar la carta i els va dir que, si bé comparteix la preocupació per les vulneracions del dret de l’habitatge, la Fira de Barcelona és un consorci público-privat que pren les decisions autònomament, i que ella ni participa en la gestió diària ni en decideix la programació. En qualsevol cas, Colau els ha contestat que faria arribar el malestar al pròxim consell d’administració.

Recuperar Barcelona com un indret favorable a les inversions immobiliàries

En una presentació al Cercle d’Economia, el president de The District, Juan Velayos, va dir que el certamen perseguia un objectiu triple: “Resoldre els dubtes conjunturals que envolten el sector per a l’any vinent, impulsar l’activitat comercial amb reunions àgils que permetin de copsar l’estat actual del mercat, i reposicionar la ciutat comtal com un territori real estate friendly per als inversors.” Real estate és una denominació d’origen anglosaxó que fa referència a tota mena d’operacions relatives al sector immobiliari.

Velayos és una de les figures més actives del mercat immobiliari a l’estat espanyol. Llicenciat en dret per la Universitat Abat Oliba CEU de Barcelona, va treballar durant gairebé dotze anys al bufet d’advocats Uría Menéndez, on va acabar essent soci i encarregat de les operacions d’absorcions i divisions d’empreses. El 2010 va passar a ser el director general de Mixta Africa, un fons inversions immobiliàries que opera al nord de l’Àfrica, un càrrec que tot just va ocupar un any. Després, va passar pel grup immobiliari Renta Corporación i per la consultoria PricewaterhouseCoopers, en què es va incorporar en qualitat de soci i va encapçalar l’àrea de negocis immobiliaris. De la consultoria va saltar a Neinor Homes, un fons immobiliari que va pilotar com a conseller delegat i que el 2017 va fer la sortida a borsa més gran d’una immobiliària a Europa.

Després de ser-hi quatre anys, va tenir una breu etapa al capdavant d’un projecte d’inversió en residències de gent gran d’Alantra i, després, va passar a la docència com a professor a la IE School d’Arquitectura i Disseny. El 2020 va fundar JV20, la seva pròpia agència immobiliària.

El Sindicat de Llogateres veu aquesta declaració de voluntats de fer de Barcelona una ciutat favorable als negocis immobiliaris una declaració de guerra a la lluita de carrer que els seus militants fan cada dia per defensar el dret d’un habitatge digne per a tothom.

“Ara mateix, Barcelona és una de les ciutats del món on hi ha un moviment per l’habitatge més fort i hi ha hagut més resposta als fons voltor, que ha hagut de seure i negociar amb nosaltres. Organitzar un congrés d’aquestes dimensions en una ciutat on hi ha un sentit comú que diu que els fons d’inversió tenen efectes negatius perquè causen la pujada dels lloguers i l’expulsió de les famílies és un intent de plantar batalla”, conclou Arcarazo.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor