‘The defeated’: el Berlín del 1946 com a escenari de sèrie negra (16)

  • Un detectiu nord-americà i una mestra alemanya reconvertida en policia s'enfronten al crim en un Berlín vençut i ocupat per les potències aliades

VilaWeb
Joan Safont Plumed
15.08.2022 - 21:40
Actualització: 22.08.2022 - 19:44

La Segona Guerra Mundial va acabar amb el suïcidi d’Adolf Hitler i la capitulació del III Reich, que havia envaït, ocupat, espoliat i destruït un bon nombre d’estats europeus. En les conferències interaliades de Ialta i Potsdam es va decidir de dividir la derrotada Alemanya en quatre zones, corresponents a les quatre potències victorioses: la Unió Soviètica, el Regne Unit, els Estats Units i França. L’experiència de l’anterior conflicte, quan es va signar un armistici amb Alemanya sense castigar-ne els responsables, va fer que es volguessin fer les coses d’una manera diferent. Tot i que es van evitar les clàusules abusives per al poble alemany que havia comportat el Tractat de Versalles, les forces internacionals van ser presents al país durant anys i en van causar la separació en dues Alemanyes.

En aquest Berlín vençut, que havia viscut les violacions massives de dones per part dels soldats dels exèrcits vencedors –un tema tabú fins fa no gaires anys– es desenvolupa The defeated, títol internacional d’una sèrie alemanya d’intriga ambientada en el primer any de la postguerra. Max McLaughlin (Taylor Kitsch), un detectiu de Brooklyn, és l’encarregat d’ensinistrar unes forces de seguretat voluntàries i desarmades en aquella ciutat devastada, comandades per una dona, la mestra reconvertida en “policia” Elsie Garten (Nina Hoss). Mentre du a terme la missió que li ha estat encomanada, tot perseguint un misteriós criminal que s’amaga rere l’aparentment bondadós nom en clau Engelmacher, literalment el “fabricant d’àngels”, McLaughlin haurà de trobar el seu germà Moritz (Logan Marshall-Green), convertit en un caçador i assassí d’antics nazis, amb un sentit propi de la justícia, la venjança i la moral.

El retrat del moment fundacional de la guerra freda

En una ficció amb una notable presència femenina en els papers protagonistes –malgrat que algun purista pugui posar algun “però” al fet que una mestra alemanya pogués fer feina policíaca a Alemanya, després d’un règim totalitari que destinava les dones a la maternitat i la procreació–, hi destaca una de les víctimes d’Engelmacher, Karin Mann (Mala Emde), manipulada pel mafiós sense escrúpols que s’aprofita de les víctimes dels abusos dels soldats, amb l’esquer d’ajudar-les.

Podem veure documentaris, llegir assaigs històrics i intentar fer-nos una composició de lloc sobre aquest moment fundacional de la guerra freda, quan les topades entre antics aliats ja prefiguraven un món bipolar, però com passa sovint, el gènere negre, les històries més o menys detectivesques, acaben essent la millor manera d’entendre una societat i un moment determinats.

Títol original: Schatten der Mörder.

País: Alemanya.

Any: 2020.

Director: Måns Mårlind i Björn Stein.

Guió: Måns Mårlind

Repartiment: Taylor Kitsch, Michael C. Hall, Tuppence Middleton, Nina Hoss, Logan Marshall-Green, Mala Emde, Maximilian Ehrenreich, Sebastian Koch, Anne Ratte-Polle, Lena Dörrie i Benjamin Sadler.

Idioma original: Anglès i alemany.

Subtítols: No disponibles en català.

Plataforma: Netflix.

Format: Dues temporades de vuit episodis cadascuna.

Període històric: 1946.

La història de l’Europa del segle XX en trenta-una sèries:

1. Vienna blood – Àustria (Movistar Plus)
2. Downton abbey – Regne Unit (Netflix)
3. Rebellion – Irlanda (Netflix)
4. The last czars – Rússia (Netflix)
5. Mitjanit al Pera Palace – Turquia (Netflix)
6. Badehotellet – Dinamarca (Filmin)
7. Babylon Berlin – Alemanya (Netflix)
8. 14 de abril: La República – Espanya (RTVE)
9. Beauty queen of Jerusalem – Israel (Netflix)
10. Els Durrell – Grècia (Filmin)
11. Temps de silenci – Catalunya (Filmin)
12. El rei de Varsòvia – Polònia (Filmin)
13. Riphagen – Països Baixos (Filmin)
14. El desertor – Alemanya (Filmin)
15. Laberint de pau – Suïssa (Filmin)
16. The defeated – Alemanya (Netflix)
17. The crown – Regne Unit (Netflix)
18. L’amiga estupenda – Itàlia (HBO Max)
19. The restaurant – Suècia (Filmin)
20. Espies a l’ombra – Finlàndia (Filmin)
21. Charité: Guerra freda – Alemanya (Filmin)
22. Glória – Portugal (Netflix)
23. El temps de la felicitat – Noruega (Filmin)
24. Carlos – França (Filmin)
25. A very english scandal – Regne Unit (Prime Video)
26. Ihesaldia – País Basc (Filmin)
27. Fariña – Galícia (Netflix)
28. Chernobyl – Ucraïna (Netflix)
29. El cas Oussekine – França (Disney Plus)
30. 1992/1994 – Itàlia (Movistar Plus)
31. Els últims tres dies – Sèrbia (Filmin)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor