El TGUE nega les cautelars a Puigdemont, Comín i Ponsatí perquè no veu risc de detenció

  • Continua estudiant el fons del recurs contra el suplicatori aprovat pel Parlament Europeu

VilaWeb

Redacció

30.07.2021 - 12:56
Actualització: 30.07.2021 - 16:36

El Tribunal General de la UE ha desestimat les cautelars presentades pels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, de manera que els ha retirat novament la immunitat parlamentària. En la interlocutòria, el tribunal considera que no s’ha acreditat prou que hi hagi risc de detenció i recorda que mantenen la immunitat per assistir als plens que es fan a la seu del Parlament Europeu a Estrasburg.

El tribunal de primera instància de la UE diu que les cautelars no calen perquè no hi ha risc de detenció, principalment perquè, tal com ha reconegut l’estat espanyol en aquest procediment, les euroordres han quedat suspeses arran de la petició de qüestions pre-judicials que va formular el jutge Pablo Llarena. El vici-president del tribunal diu en la resolució: “Com que el procés penal que es tracta mitjançant aquesta petició ha quedat suspès, l’execució de les ordres de detenció també hi ha quedat, tal com ha indicat Espanya, que intervé [en aquest procediment] en suport del parlament (…). Mentre el Tribunal de Justícia no es pronuncia en la qüestió pre-judicial sobre [Lluís] Puig Gordi i els altres diputats, res no permet de considerar que les autoritats judicials belgues o que les autoritats de cap altre estat membre executin les ordres de detenció europees i lliurar-los a les autoritats espanyoles.”

L’estat espanyol, en les al·legacions contra les cautelars, havia argumentat que no tenia sentit mantenir-les perquè no hi havia un risc real per a Puigdemont, Comín i Ponsatí de ser detinguts. Segons que va escriure l’advocada de l’estat, cap jutge europeu no tramitarà l’euroordre que hi ha contra els tres eurodiputats, encara que tinguin aquesta part de la immunitat retirada amb l’aprovació del suplicatori, perquè hi ha un altre procediment al Tribunal de Luxemburg que és en marxa, el de les qüestions pre-judicials del jutge Pablo Llarena. En aquelles pre-judicials, Llarena demana a la màxima autoritat judicial de la UE que aclareixi els criteris que permeten de denegar euroordres, tal com va passar en el cas del conseller Lluís Puig. Per això, deia l’advocada de l’estat segons aquesta informació d’Eldiario.es, no hi ha pas cap risc que siguin detinguts. “D’ençà que es van dictar les resolucions del Parlament Europeu, no hi ha cap constància que cap autoritat d’un estat membre hagi començat cap procediment per a executar les ordres de detenció”, deia.

La decisió s’ha fet pública poc abans que Carles Puigdemont i Toni Comín presentin des de Perpinyà la delegació del Consell per la República a les Illes. El conseller Toni Comín ha dit: “L’estat espanyol ha reconegut que l’euroordre és suspesa. Si el tribunal mantenia les cautelars, era una bona decisió, i si reconeixia que les euroordres eren suspeses, també era una bona decisió. Ha passat això.”

D’una altra banda, l’advocat dels eurodiputats, Gonzalo Boye, ha dit que el TGUE ha desestimat les cautelars perquè tots tres conserven la immunitat, segons l’article 9.2 del reglament del Parlament Europeu. També ha reiterat que les euroordres d’extradició són suspeses arran de les pre-judicials presentades pel jutge Llarena al TJUE. “Si es modifica la situació, s’avaluaran noves cautelars”, ha conclòs.

Els arguments contra el Parlament Europeu

Ara el TGUE continua estudiant el fons del recurs contra la decisió del Parlament Europeu d’aprovar el suplicatori per a retirar-los la immunitat. Tots tres al·leguen irregularitats durant el suplicatori que va demanar el Tribunal Suprem per reactivar les euroordres pel cas de l’1-O.

Diuen l’Eurocambra no va respectar el seu dret a un tribunal establert per la llei quan va acceptar la petició del Suprem per a aixecar la seva immunitat. La defensa de Junts ja s’havia queixat d’això d’ençà del començament del suplicatori, i també d'”irregularitats” durant el procediment, que ara s’inclouen a la demanda. Acusen el Parlament Europeu de no haver gestionat de forma imparcial el seu cas, d’haver-se apartat dels criteris aplicats anteriorment en procediments similars i d’haver vulnerat el seu dret de ser escoltats i d’accedir a documentació. A més, al·leguen que ni l’acceptació del suplicatori ni diverses decisions durant la fase de tramitació en el Comitè d’Afers Legals presidit per l’eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez no es va motivar de manera suficient ni adequada.

També denuncien manca de claredat sobre l’abast de la suspensió de la immunitat. És a dir, què implica realment perdre aquesta protecció parlamentària. En aquest sentit, la defensa dels eurodiputats afegeix que la pràctica habitual del Parlament Europeu és de no suspendre la immunitat dels eurodiputats a efectes de la seva detenció si no hi ha una condemna, com és el cas de Puigdemont, Comín i Ponsatí.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor