La justícia europea veu irregularitats en els contractes de la Comissió Europea pels vaccins de la covid

  • El TGUE constata manca de transparència i critica que no es demostrés la inexistència de conflictes d'interès en l'equip negociador

VilaWeb

ACN

17.07.2024 - 10:54
Actualització: 17.07.2024 - 11:25

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) veu irregularitats per manca de transparència en els contractes de la Comissió Europea amb les empreses farmacèutiques per a la compra de vaccins contra la covid-19. El tribunal de primera instància a Luxemburg ha admès parcialment dos recursos que denunciaven la poca transparència en els acords de l’executiu comunitari amb les farmacèutiques. Concretament, el TGUE considera que Brussel·les va cometre una infracció en relació amb l’accés públic a les condicions sobre les indemnitzacions a les farmacèutiques i sobre els possibles conflictes d’interès de l’equip negociador per a la compra dels vaccins.

En la sentència, el TGUE rebutja els arguments de la Comissió Europea per a “denegar parcialment” l’accés a les declaracions d’inexistència de conflicte d’interès dels membres de l’equip negociador per a l’adquisició dels vaccins. Luxemburg considera que hi havia una “finalitat específica d’interès públic” en l’accés a declaracions d’inexistència de conflicte d’interès de les persones designades per pactar els contractes.

Sobre les indemnitzacions que els estats havien de pagar a les empreses farmacèutiques en cas que els vaccins fossin defectuosos, Luxemburg argumenta que la directiva europea estableix que els productors són “responsables dels danys causats pels defectes dels seus productes” i que “la seva responsabilitat no pot quedar limitada o exclosa”. Ara, el tribunal subratlla que el dret europeu no prohibeix que “un tercer reemborsi els danys i perjudicis que un productor hagi pagat perquè el seu producte sigui defectuós”.

Brussel·les va incloure aquestes indemnitzacions en els contractes per compensar els riscs que les farmacèutiques assumien per l’acceleració dels processos perquè els vaccins estiguessin disponibles com més aviat millor. Si bé apunta que van ser els estats qui van donar suport a aquesta mesura i que era pública, Luxemburg diu que la Comissió Europea no va donar prou explicacions sobre la definició concreta per avaluar algunes expressions incloses en els contractes, com per exemple que les farmacèutiques fessin “tots els esforços raonablement possibles”, així com tampoc sobre les “estipulacions dels contractes relatives a donacions i revenda dels vaccins”.

La gestió dels contractes amb les farmacèutiques per a la compra de vaccins contra la covid-19 ha estat una de les qüestions més polèmiques d’Ursula von der Leyen. Justament demà el Parlament Europeu votarà la seva nominació per a la reelecció a la presidència de l’executiu comunitari.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor