24.05.2023 - 18:33
Un home tetraplègic ha aconseguit recuperar la capacitat de caminar mitjançant un pont digital innovador que connecta el seu cervell amb la medul·la espinal, segons que publica avui la prestigiosa revista Nature. El pacient, neerlandès de quaranta anys, es va quedar tetraplègic després d’un accident amb bicicleta en 2011, quan tornava de la feina. Ara, amb aquest sistema, l’home pot enviar senyals des del seu cervell —a través d’elèctrodes implantats— fins a la medul·la espinal, estimulant els músculs i permetent-li moure les extremitats inferiors. El pacient és capaç de caminar distàncies llargues amb crosses i fins i tot de pujar escales.
Primer de tot, els metges li van col·locar dos implants: un en la medul·la espinal, i un altre més complex, una mena d’interfície entre el cervell humà i un ordinador que, mitjançant 64 elèctrodes, recull estímuls cerebrals i els tradueix en dades digitals gràcies a la intel·ligència artificial.
Després dels implants, li van demanar al pacient —en una fase que va requerir mesos d’entrenament— que s’imaginés movent les cames. En fer-ho, el seu cervell va emetre estímuls que, mitjançant algorismes, es van convertir en dades. Aquestes dades van ser transferides a la medul·la espinal gràcies al connector i això finalment li ha permès recuperar el moviment.
El pacient camina ara amb l’ajuda d’un caminador i el sistema cervell-màquina, que és encara una mica aparatós. En tot cas, l’avenç en neurociència és enorme, segons els mateixos investigadors, pel vincle important que s’ha aconseguit entre cervell i la màquina, utilitzant a més una tecnologia tan prometedora com la intel·ligència artificial.