Salut comença a fer a Catalunya un milió de proves serològiques ràpides entre la població

  • El projecte, que vol determinar quin és el mapa d'immunitat de la Covid-19 que hi ha a Catalunya, inclourà els 170.000 professionals sanitaris

VilaWeb
Redacció
18.05.2020 - 09:52
Actualització: 18.05.2020 - 16:42

El Departament de Salut ha anunciat que farà un milió de proves serològiques ràpides entre la població de Catalunya, incloent-hi els 170.000 professionals sanitaris que hi ha. El propòsit és tenir el mapa d’immunitat detallat de la població per a fer les fases del desconfinament amb més seguretat. Totes aquestes proves es faran en diverses onades, en què s’estudiarà quina és la immunitat d’uns altres col·lectius, com els professionals essencials no sanitaris que hagin tingut risc de contagi aquestes darreres setmanes, les persones diagnosticades positives sense confirmació per PCR, o que van reportar simptomatologia compatible amb el coronavirus durant la fase de confinament, a més d’altres poblacions sentinella.

La part més destacada d’aquest estudi és que es faran proves a tot el personal sanitari, per a determinar quin percentatge ha superat la infecció en tots els àmbits sanitaris públics (sanitaris, sociosanitaris i residències), analitzar-ne l’evolució de l’estat immunitari durant dotze mesos i determinar la utilitat de tres tipus diferents de proves mitjançant plataformes automatitzades per a fer l’avaluació.

Aquesta iniciativa sorgeix d’un projecte de recerca ideat pels serveis de Microbiologia i d’Immunologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, amb la col·laboració d’investigadors d’IDIBAPS, d’ISGlobal i del CRG.

A més de l’Hospital Clínic i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, hi participaran els hospitals Josep Trueta, Arnau de Vilanova, Joan XXIII, Sant Pau, Hospital del Mar, Bellvitge i Germans Trias i Pujol, el Consorci Sanitari Parc Taulí, CLI-Lab Diagnostics, CatLab i Fundació Althaia.

Fins ara, Catalunya s’ha situat a la cua de l’estat espanyol en l’aplicació de proves serològiques ràpides de detecció d’anticossos de la Covid-19. L’Institut Català de la Salut va desaconsellar de fer servir els milers de tests que havia distribuït el Ministeri de Sanitat espanyol com a prova diagnòstica per la baixa sensibilitat que tenien. Ara, el departament anuncia l’aplicació en massa d’aquestes proves per a dibuixar el mapa d’immunitat de la població de Catalunya.

Però les proves diagnòstiques per a determinar casos de Covid-19 continuaran essent les PCR, que són les més fiables. El govern també ha anunciat que augmentarà la capacitat per a fer aquestes proves, que ara és d’unes 17.000 diàries.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor