El testimoni impactant d’un català atrapat per la invasió russa: “Em van apuntar amb la metralladora al cap”

  • El granollerí David López va quedar atrapat quaranta dies a Hostomel, on l'exèrcit rus va fer una operació d'assalt a l'inici de la guerra

VilaWeb

Redacció

08.05.2022 - 12:54
Actualització: 09.05.2022 - 16:13

En David López és un granollerí que era de viatge a Ucraïna quan va començar la invasió russa el 24 de febrer. El primer dia d’ofensiva, quan intentava d’escapar de Kíiv, el seu vehicle es va espatllar a Hostomel, on l’exèrcit rus va fer una operació d’assalt amb helicòpters a l’aeroport. En una entrevista a El Suplement, ha explicat que va deixar el cotxe en una gasolinera i es va refugiar a casa de la persona que portava la instal·lació. Un lloc on va romandre quaranta dies, fins que les tropes russes es van retirar de la rodalia de la capital ucraïnesa.

[EN DIRECTE] Tota la informació d’última hora sobre la invasió russa d’Ucraïna 

“Cada dia hi havia atacs i bombardaments. No podies sortir ni el portal de la casa perquè hi havia els combats al mateix carrer. En un costat hi havia un bàndol i a l’altre els altres […] Les bombes ens queien a deu metres. Nosaltres de totes maneres vam estar de sort. Una mina va destrossar la teulada i un tanc, que volien col·locar el porxo, va destrossar la porta i la paret de l’entrada del jardí”, ha dit, tot afegint que no hi havia internet, però que es podia comunicar amb la seva família per telèfon.

 

Així mateix, López ha comentat que va tenir contacte amb els soldats russos perquè durant l’ocupació van rebentar les portes de les cases que es mantenien en peu per veure qui hi vivia i què feien. “Em van veure a mi, em van demanar la documentació, quan van veure que era espanyol no van fer molt bona cara. No sabien si era un periodista o un espia. Van ser bastant hostils, em van apuntar al cap amb la metralladora i em van fer pujar a l’habitació perquè els entregués el passaport”, ha continuat.

Després de revisar els seus documents, els soldats van interrogar el propietari de la casa per intentar d’esbrinar si la història de López era certa. “Ens van prendre els telèfons, jo vaig donar un terminal que tenia de recanvi, però vaig pensar que ens matarien a tots allà perquè els soldats estaven molt nerviosos. Per sort no va passar res al final”, ha afegit.

Finalment, el 4 d’abril, quan el Kremlin va anunciar un canvi d’estratègia militar, tot intensificant l’ofensiva a la zona del Donbass, López va poder marxar cap a Polònia i tornar a Catalunya. A més, ha explicat que pren medicaments antidepressius per superar l’estrès que li ha generat la situació.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor