El terrorisme supremacista blanc: la nova amenaça mundial

  • Aquesta dècada hi ha hagut més de cent setanta assassinats en atemptats de grups supremacistes a Amèrica, Europa i Oceania

VilaWeb

Redacció

19.03.2019 - 21:50
Actualització: 20.03.2019 - 02:44

L’atac a dues mesquites de Christchurch (Nova Zelanda) divendres passat, que va causar quaranta-nou morts, ha tingut un impacte mundial enorme i ha posat en relleu l’amenaça del supremacisme blanc. Nova Zelanda era considerada fins ara com un dels països més tranquils i segurs del món, especialment per als refugiats. L’aïllament geogràfic del país no feia pensar en un atac d’aquestes característiques.

L’aparició d’un manifest, semblant a manifests publicats abans en uns altres indrets del món, i el fet que les armes portessin pintats noms de militants ultra de diversos països ha obert el debat sobre si el terrorisme supremacista blanc no hauria de ser considerat ja una amenaça planetària, d’un nivell semblant al gihadisme. Ho fa pensar la llista creixent de les actuacions d’aquesta mena durant els darrers vuit anys. Un mínim de cent setanta-una persona han mort d’ençà del juliol del 2011 en atemptats perpetrats pels supremacistes blancs a Amèrica, Europa i Oceania.

Juliol del 2011. 77 joves morts en l’atac d’Utøya i Oslo (Noruega)

El juliol del 2011 Noruega es va trobar sacsejada per un atac a la seu del govern d’Oslo que, en realitat, pretenia distreure l’atenció de la policia. Quan tots els esforços se centraven a la capital, Anders Breivik es va dirigir a l’illa d’Utøya, on es feia una reunió de joves del Partit Laborista i en va matar setanta-dos. Va dir que volia denunciar la ‘invasió musulmana’ i la ‘cultura marxista’.

Agost del 2012. Atac a un temple sikh dels Estats Units

L’agost del 2012 un militant neonazi va atacar un temple sikh a Oak Creek (Wisconsin) i causà la mort de sis persones, entre les quals el president del temple, Satwant Singh Kaleka. L’autor de l’atemptat havia estat militar i havia fet declaracions parlant de la ‘guerra santa racial’.

Setembre del 2013. Assassinat de Pavlos Fyssa al Pireu

El raper i activista antifeixista Pavlos Fyssas va ser mort en una pallissa al port d’Atenes. Arran d’aquella acció, un dirigent del parit nazi Alba Daurada va ser condemnat a presó.

Abril del 2014. Tres morts en una clínica jueva a Kansas

Frazier Glenn Cross, un antic dirigent del Ku Klux Klan, va matar tres persones l’abril del 2014. Eren en una clínica per a gent gran d’Overland Park, a Kansas. La institució era jueva però cap dels morts no ho era. Cross va dir que ho havia fet ‘perquè els jueus destrueixen la raça blanca’.

Juny del 2015. Nou morts en l’atac a una església afroamericana

Dylann Roof, un jove supremacista blanc va atacar el juny de 2015 l’Església Mother Emanuel de Charleston, a Carolina del Sud, mentre s’hi feia una sessió d’estudi de la Bíblia. Aquesta església era un símbol de la lluita contra la segregació. Entre els morts hi havia la senadora Clementa Pinckney.

Octubre del 2015. Tres morts en una escola de Suècia

Un supremacista blanc va matar tres joves de l’escola Kronan, a Trollhättan, prop de Gotemburg, l’octubre del 2015. L’escola concentra molts joves emigrants i la policia va demostrar amb imatges que l’autor de l’atemptat seleccionava les víctimes segons el color de la pell.

Juny del 2016. Assassinen la diputada laborista britànica Jo Cox

Enmig de la campanya del referèndum del Brexit, un supremacista blanc, Thomas Mair, va assassinar la diputada laborista Jo Cox, partidària de romandre dins la Unió Europea.

Gener del 2017. Sis morts en una mesquita del Quebec

Alexandre Bissonnette, un extremista seguidor de Donald Trump, va atacar el gener del 2017 una mesquita de la Ciutat de Quebec, on va fer sis morts. Segons ell, fou en resposta a un piulet del primer ministre del país, Justin Trudeau, en què donava la benvinguda als refugiats. El piulet era una resposta de Trudeau a la prohibició d’entrada als Estats Units que el president Trump havia decretat aquells dies.

Març del 2017. Un mort a Nova York com a pràctica abans d’un atac més gran

Un militar retirat va matar el març del 2017 Timothy Caughman, un ciutadà afroamericà de Nova York. Quan fou detingut, l’autor va explicar que l’havia mort ‘per entrenar-se per a un atac més gran’ i que volia dur a terme una campanya contra els matrimonis interracials.

Maig del 2017. Dos homes assassinats quan miraven de protegir dones musulmanes

Dos homes van ser assassinats quan volien protegir unes dones musulmanes que eren increpades en un tren a Portland, als Estats Units. L’assassí es va reivindicar com a supremacista blanc durant el judici.

Juny del 2017. Un mort en una mesquita del Regne Unit

El juny del 2017 un cotxe va envestir una colla de gent que sortia de pregar d’una mesquita de Finsbury Park, al Regne Unit. Va matar Makram Alí i va fer una dotzena de ferits. L’assassí, Darren Osborne, va assegurar que volia matar tants musulmans com pogués.

Agost del 2017. Un cotxe envesteix manifestants antifeixistes a Charlottesville

Un nazi va atacar una manifestació antifeixista envestint-ne els participants a Charlottesville (Virginia). Hi va morir Heather Heyer. L’autor de l’atemptat acabava de participar en una concentració que havia estat dissolta per la policia.

Novembre del 2018. Onze morts en una sinagoga de Pittsburgh

Un franctirador va disparar contra la sinagoga Arbre de la Vida de Pittsburgh, als Estats Units, i hi matà onze persones. Va dir que ho havia fet perquè els jueus portaven musulmans a Amèrica, ‘invasors que volen matar el nostre poble’.

Març del 2019. 49 morts a Nova Zelanda en l’atac a dues mesquites

Un home australià ataca dues mesquites a Christchurch (Nova Zelanda) i causa quaranta-nou morts. L’atac el va retransmetre en directe per Facebook Live i va deixar escrit un manifest amb moltes semblances amb el de l’autor de l’atac d’Utøya i Oslo. Les armes portaven inscrits els noms de militants d’extrema dreta i supremacistes blancs de tot el món.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor