01.06.2022 - 21:40
L’11 de desembre de 2017, quan la Ràdio d’À Punt va començar les emissions oficials, un dels programes estrella de la jove emissora fou Territori sonor, una finestra oberta de bat a bat a la música valenciana. Durant anys havia reclamat un espai a Canal 9 que els havia estat negat reiteradament i À Punt naixia amb la voluntat de posar fi a aquest greuge. Quatre anys i mig després, Territori sonor arriba avui a mil programes, una xifra rodona que celebren amb un especial al Jardí Botànic de València amb les actuacions de Neus Ferri, Smoking Souls, Tesa amb Jonatan i Christian Penalba, Funkiwis i Auxili.
Quan va començar el programa durava una hora –la meitat de la duració actual– i era presentat per Amàlia Garrigós. El setembre del 2019, la veu del programa va canviar: Manuela Alandes va prendre’n el relleu, que no ha deixat d’aleshores ençà. “És meravellós –diu sobre la fita dels mil programes–. Que el programa més veterà de la ràdio d’À Punt siga un programa cultural i musical està molt bé. L’estat de salut dels artistes de les comarques valencianes és òptim i no paren de crear.”
Des que va començar Territori sonor s’han emès per antena més de nou-centes cançons d’artistes valencians, de les quals més de set-centes s’han interpretat directament a l’estudi. Una de les etapes més difícils del programa fou el confinament, quan van haver de renunciar a les actuacions a l’estudi i totes les comunicacions van passar a ser telemàtiques. Fou, també, una època molt difícil per als artistes, que van haver de cancel·lar les actuacions previstes. Com a homenatge, Territori sonor va dedicar-los un programa especial per a acabar la temporada passada.
“Em va agradar moltíssim”, diu Alandes, i afegeix que van voler fer un reconeixement als artistes que havien aguantat el cop i continuaven dempeus. “Al sector hi havia molta inestabilitat i decidírem d’acabar la temporada amb una festa amb música en directe. En eixe moment no podia haver-hi públic, però a l’esplanada de l’edifici d’À Punt ens acompanyaren persones que havien publicat treballs eixe any”, recorda.
Territori sonor s’emet durant dues hores de dilluns a divendres –pel confinament es feia cada dia de la setmana–, però això no els és cap impediment per a omplir el guió cada dia. “Hi ha setmanes que m’agradaria que el programa fóra de tres hores diàries!”, diu Alandes. Explica que cada dia poden parlar d’alguna novetat, escoltar un avançament, presentar un videoclip o anunciar dates de concerts. També hi ha programes atemporals dedicats a artistes que en el passat potser no van tenir prou espai als mitjans valencians. “Ens agrada donar valor a la història de la nostra música”, diu la presentadora.
A Territori sonor hi sona música de tota mena: jazz, country, folk, pop-rock, hip-hop, música d’arrel… “Volem ser un altaveu de tot allò que es fa, és la nostra tasca com a servei públic”, diu Alandes. Fins ara no s’han trobat cap músic que hagin convidat al programa i que els hagi dit que no. “Hi ha persones que costen més de portar, però si no vénen en directe ens atenen per telèfon”, diu.
Per celebrar el programa número mil, l’equip es desplaçarà al pulmó del barri del Carme de València, on hi haurà un concert íntim a l’umbracle del Jardí Botànic de la universitat, amb artistes que enguany han publicat treballs nous. Com sempre, el programa s’emetrà de nou a onze del vespre, però també s’enregistrarà en vídeo i es publicarà més endavant.