06.02.2023 - 07:13
|
Actualització: 07.02.2023 - 21:04
Els terratrèmols que han afectat la zona de Turquia, Síria i el Kurdistan, i que s’ha notat al Líban, Egipte, Xipre i l’Irac, ja comptabilitza més de 7.200 morts, dels quals 5.434 són a l’estat turc i més de 1.700 al sirià. L’epicentre del primer terratrèmol, de magnitud 7,7, ha estat a Pazarcık, a la regió de Maraix i a prop de la frontera amb Síria. El segon ha estat a Ekinozu, a la mateixa província. Posteriorment, encara hi ha hagut més rèpliques.
• Syria
• Egypt
• Lebanon
• Northern Cyprus
• IraqCountries where the earthquakes that hit Türkiye's southern region were felt https://t.co/vP8Oa1nqpa pic.twitter.com/aH9nE1yCGC
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 6, 2023
Turquia declara l’estat d’emergència durant tres mesos
El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha declarat avui l’estat d’emergència durant tres mesos arran dels terratrèmols d’ahir. “Fem front a un dels desastres més grans no només en la història de la República, sinó també de la regió i del món”, ha dit Erdogan.
Les autoritats turques han notificat 5.434 morts i 31.777 ferits, segons que ha informat el president de l’Autoritat de Gestió de Desastres i Emergències (AFAD), Yunus Sezer. També s’ha estimat que 6.200 edificis han quedat completament destruïts. S’han registrat víctimes mortals en una desena de províncies, entre les quals Adana, Adiyaman, Malatya, Maraix i Gaziantep.
Erdogan ha comparat la tragèdia amb el terratrèmol d’Erzincan, al centre del país, el 1939, que va matar més 32.000 persones. A més, ha dit que quaranta-cinc països, a part de la UE i l’OTAN, els han ofert ajuda.
D’altra banda, la coordinadora de l’operatiu de l’OMS a Turquia, Catherine Smallwood, ha assegurat el còmput final de víctimes mortals pot ser fins a vuit vegades superiors a l’inicial, és a dir, al voltant dels 20.000 morts.
El batlle de Maraix, Hayrettin Gungor, ha reconegut que la situació era un “desastre” i ha explicat que els serveis d’emergència treballaven amb totes les seves capacitats per tal de salvar tantes vides com fos possible. “La nostra petició als ciutadans és que no s’aglomerin i no alterin el trànsit. Necessitem ajuda”, ha afegit.
Elbistan merkezli 7.6 şiddetli deprem anı Malatya'da kameraya yansıdı https://t.co/REvjSjDedd pic.twitter.com/SFfoovXKcC
— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) February 6, 2023
La situació a Síria
A l’altra banda de la frontera, la catàstrofe també ha tingut conseqüències importants. Les autoritats sirianes han informat de més de 800 morts i 1.400 ferits en les zones controlades pel govern sirià i 900 morts i 2.300 ferits en les zones controlades per l’oposició. És una àrea amb centenars de milers de desplaçats arran de la guerra civil siriana. El govern del país analitza la situació i totes les instal·lacions mèdiques públiques i privades són en alerta, expliquen les autoritats en un comunicat.
Tant Turquia com Síria han avisat que el còmput de víctimes és provisional, de manera que pot augmentar perquè els equips de salvament encara cerquen desapareguts sota la runa de les cases esfondrades.
(VIDEO) More than 1000 people have been killed in Syria after a series of powerful earthquakes centered in southeastern Türkiye jolted the wider region early on Monday pic.twitter.com/cC8hyd5EdH
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 6, 2023
Les ONG treballen al lloc dels fets
Hi ha unes quantes ONG que han mobilitzat efectius i recursos per a atendre les víctimes dels sismes. “Tots els nostres equips estan preparant-se a contrarellotge per respondre al devastador terratrèmol que ha sacsejat aquest matí Turquia, Síria i altres zones de la regió”, ha dit Save the Children en un comunicat a Twitter. Metges Sense Fronteres (MSF) també és contacte amb les autoritats per donar un millor suport.
We are preparing to respond to the devastating #earthquake that has hit Türkiye, Syria & surrounding areas this morning.
Thousands of children have been forced out of their homes into the freezing night & are without shelter. We are moving quickly.
Help👉https://t.co/jlNPzWIUHC pic.twitter.com/A7XgMlbVKP
— Save the Children International (@save_children) February 6, 2023
Turquia, un país procliu a terratrèmol
Turquia és, per la posició geogràfica, una àrea d’alta activitat sísmica. La major part del país recau sobre la placa d’Anatòlia, atrapada entre unes quantes que poden fer pressió des de diversos fronts i, per tant, provocar grans terratrèmols.
Només l’any passat, Turquia va registrar més de 20.000 sismes. D’aquests, gairebé 130 van superar la magnitud 4 a l’escala de Richter, mentre que un va superar el nivell 6, segons dades de l’agència nacional d’emergències (AFAD).
Les autoritats s’esforcen per inculcar a la ciutadania consells de prevenció en cas que hi hagi tremolors, assumint que aquests són inevitables cada cert temps. El país va organitzar el novembre passat i per primera vegada un simulacre de sisme a escala nacional que es va estendre de forma simultània per 81 províncies.