Un terratrèmol de 4,2 graus es deixa notar a diferents punts de Catalunya

  • Segons que ha informat Protecció Civil el moviment sísmic s'ha registrat a l'Alt Urgell

VilaWeb
ACN
03.04.2019 - 18:03
Actualització: 03.04.2019 - 20:59

Un terratrèmol de grau 4,2 a l’escala de Richter amb epicentre a Ribera d’Urgellet, a l’Alt Urgell, s’ha deixat sentir a diversos punts de Catalunya. Protecció Civil confirma que s’ha notat a l’àrea metropolitana de Barcelona, i a través de les xarxes socials s’han publicat testimonis a Valls, Blanes o Mataró, entre més. El fenomen sísmic ha tingut lloc cap a dos quarts de sis de la tarda aproximadament. No hi ha constància que el terratrèmol hagi causat danys, però Protecció Civil ha activat la fase de prealerta del pla Sismicat. Pocs minuts després d’aquest primer sisme s’ha detectat una rèplica de magnitud 2,2 al Pallars Sobirà.

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya indica que el terratrèmol ha estat àmpliament percebut a gran part de Catalunya, i que ha estat seguit de nombroses rèpliques de magnitud inferior.

També estableix un mapa de percepció del sisme amb una primera zona, a l’Alt Urgell, on ha estat fortament percebut, una segona, a les comarques de l’entorn, on ha estat percebut parcialment, i una tercera, ja arribant a l’àmbit metropolità i a les comarques del nord del Camp de Tarragona, del nord de Ponent i de l’oest de les comarques gironines on ha estat poc percebut.

D’altra banda, el telèfon 112 ha rebut 42 trucades informant de la percepció d’aquest sisme, de les quals prop de la meitat han estat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, a més, ha rebut més de 300 enquestes de percepció del sisme.

El de major magnitud dels últims quatre anys

El terratrèmol és el de major magnitud de Catalunya dels últims quatre anys. Sara Figueres, cap de l’Àrea de Geofísica i Sismologia de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, ha afegit que ha estat el terratrèmol de més magnitud de la meitat occidental del Pirineu català des del 1984, quan l’Institut va començar a registrar els sismes. Figueres ha indicat que ‘s’ha percebut àmpliament a tot Catalunya i molt fortament a la zona epicentre’ a través de l’observació del ‘desplaçament d’objectes, oscil·lació d’objectes penjants i l’ensurt que no se l’estalvia ningú’, ha indicat. Durant les primeres tres hores s’han detectat un centenar de rèpliques d’escala inferior.

‘No hi ha constància de danys materials’, ha explicat Figueres. A aquesta magnitud no és habitual que hi hagi danys materials, però sí que s’ha notat des de Barcelona i fins i tot des de Tarragona. El que sí que es preveu són més rèpliques en les hores vinents, que podrien arribar al miler.

La zona de l’Alt Urgell és la zona on contacten la placa africana i euro asiàtica, i és producte de l’energia que es va acumulant a la zona de contacte de plaques, que es transmet a altres zones de l’interior on l’escorça pot estar més deformada, ha explicat Figueres. Sismes de la magnitud del que s’ha registrat n’hi ha entre 12.000 i 15.000 cada any al món.

 

 

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor