Terrassa preveu gestionar el servei de l’aigua el primer semestre de 2018

  • Mina manté oberta la porta a una negociació i avisa d'impediments legals per la municipalización

VilaWeb
Redacció
06.09.2017 - 11:58

Mina manté oberta la porta a una negociació i avisa d’impediments legals per la municipalización

TERRASSA (BARCELONA), 6 (EUROPA PRESS)

El primer tinent d’alcalde i regidor de l’Aigua de Terrassa, Alfredo Vega, ha previst que la municipalització de l’aigua sigui una realitat el primer semestre de 2018, després que aquest dijous en un ple extraordinari estigui previst donar llum verda a aquest procés.

Vega ha explicat que en el plenari es presentarà l’informe de l’interventor i el secretari que “avalaran” la memòria justificativa de la comissió polític-tècnica, que ha determinat la gestió d’aquest servei mitjançant una Entitat Pública Empresarial Local (Epel), encara que ha matisat que s’estipularà un període d’al·legacions i no ha descartat la presentació d’un contenciós per part de Mina Pública d’Aigües de Terrassa.

L’edil ha garantit que per arribar fins a aquest punt s’han estudiat “tots els models possibles”, defensant el de la gestió pública, a causa que permetrà accelerar determinades inversions malgrat que immediatament la ciutadania no ho percebrà i ha pronosticat un període de 25 anys per assentar aquest model, recordant que les concessions d’aquest servei són llargues.

Així mateix ha remarcat que no només es tractarà de gestionar un servei, també de donar una altra visió, “fer una conscienciació de la importància que té l’aigua” en totes les seves fases, en ple canvi climàtic.

S’ha referit a la captació, la conducció, la distribució i la tornada a la naturalesa una vegada s’ha usat, juntament amb els canvis en les depuradores plantejades per la Generalitat per 2018 i 2019 perquè passin a ser gestió municipal, ha agregat en declaracions a Europa Press.

PRESSUPOSTOS GENERALS

El director general de Mina, Josep Lluís Armenter, ha apuntat a Europa Press que revisaran aquests informes de l’interventor i el secretari i ha dit que existeix “un tema col·lateral i no menys important” que són els treballadors que, tal com ha avisat, la disposició 27 dels Pressupostos Generals del 2017 no permet la contractació de personal més enllà de la taxa de reposició i ha dubtat que es puguin mantenir les mateixes condicions.

Armenter ha manifestat la seva voluntat de diàleg per a aquesta “transició” que pugui acabar desembocant en una municipalización amb una societat mixta públic-privada i que tenen, com ha subratllat, dues variables a consensuar, la durada i els actius de l’empresa; el primer tinent d’alcalde ha replicat que per complir amb la legalitat haurien de convocar un concurs públic.

LITIGIS

El passat 1 de desembre el ple de Terrassa va aprovar desestimar el recurs de reposició contra la reversió dels béns de liquidació del contracte per a un gestió pública, una pròrroga forçosa i la reversió dels béns per la finalització del contracte –acabava després de 75 anys de concessió–, uns acords que Mina ha portat a la justícia demanant la suspensió cautelar, però que s’ha desestimat, i ara s’està a l’espera de la resolució del recurs d’apel·lació, justificant que s’ha fet “de forma unilateral”.

Armenter no ha concretat el cost dels litigis, tant per a la companyia com per a les arques municipals, però ha assenyalat que es tracten de centenars de milers d’euros” i ha afirmat que es podria haver evitat.

Ha reivindicat que l’aigua no apareix com “un problema” per a la ciutadania, demostrat per enquestes, fins i tot fetes per una escola local, i ha remarcat que la tarifa és la quarta més econòmica de les grans ciutats catalanes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor