La terrassa del bar de la tragèdia de Palma no tenia llicència d’activitat ni d’ocupació

VilaWeb
Europa Press
28.05.2024 - 11:33
Actualització: 28.05.2024 - 13:22

La terrassa del Medusa Beach Club, que es va esfondrar la setmana passada, no tenia llicència d’activitat ni d’ocupació. En l’accident hi hagué quatre morts i setze ferits. El batlle de Palma, Jaime Martínez, ha confirmat la falta de llicències, en una conferència de premsa en què ha repassat uns quants informes emesos pels departaments municipals d’Obres, Activitats, Disciplina Urbanística, Protecció de l’Edificació i Bombers.

Martínez ha dit que el consistori traslladaria els informes a la policia espanyola i a la fiscalia i que, si s’obrís una causa penal, s’hi personaria.

El cap de bombers de Palma, Eder García, ha assenyalat com a principal hipòtesi de l’esfondrament la sobrecàrrega per unes obres i per excés de comensals.

Sobre això, ha dit que la possible recol·locació de les taules per a acollir un grup de dotze persones va poder ser la causa de l’esfondrament. A la terrassa, ha afegit, hi havia una vintena de persones en el moment de la tragèdia.

L’informe de l’àrea d’activitats confirma que la planta soterrània disposava de llicència de bar musical, la planta baixa tenia llicència de restaurant, però la terrassa, com ha confirmat el batlle, no tenia ni llicència d’activitat ni d’ocupació.

L’informe d’obres constata que no hi havia cap sol·licitud de llicència d’obres i el de disciplina urbanística, que es van obrir expedients el 2013, tot i que cap referit a la zona de l’esfondrament.

Tanmateix, el 2013 es van fer unes obres al local. Entre més mesures, es va aplicar una capa de morter recoberta de rajoles, cosa que va causar la sobrecàrrega esmentada pels bombers.

A més, el 2023, l’immoble va rebre una inspecció tècnica d’edificis (ITE) desfavorable, tot i que després no es va comprovar si s’havien executat les actuacions per esmenar les deficiències.

En aquest punt, el batlle de Palma, Jaime Martínez, ha apel·lat a la responsabilitat dels propietaris. “No podem posar un funcionari a cadascun dels 5.000 locals que hi ha a Palma. Sembla una obvietat, però no es poden fer obres il·legals ni es poden dur a terme activitats prohibides en locals de concurrència pública que no tinguin llicència d’activitat”, ha reiterat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb