05.06.2018 - 17:08
|
Actualització: 05.06.2018 - 23:28
La nova ministra d’Energia i Medi Ambient del govern de Pedro Sánchez és Teresa Ribera, que va tenir un paper decisiu perquè es dugués a terme el polèmic projecte Castor, impulsat per la constructora ACS de Florentino Pérez i que tant impacte ambiental va tenir a les Terres de l’Ebre i del Sénia. La signatura de Ribera, com a secretària d’estat de Canvi Climàtic del govern de José Luis Rodríguez Zapatero, va avalar el 2009 la declaració d’impacte ambiental del projecte. I la va signar malgrat els advertiments dels experts, de la Generalitat de Catalunya i la Plataforma del Sénia.
Ribera va acreditar els arguments de la constructora, segons la qual l’estructura geològica on s’havia d’instal·lar el magatzem de gas submarí funcionaria ‘com un tanc’ i en cap cas no hi hauria pressions que poguessin desencadenar sismes. Temps després, aquest pronòstic –que els experts independents consideren basat en suposicions sense cap fonament científic– fou desmentit rotundament amb més d’un miler de terratrèmols.
La nova ministra va protagonitzar episodis polèmics relacionats amb la tramitació del Castor que la justícia ha acabat desautoritzant. El novembre del 2009, signava una resolució eximint del tràmit de superar l’avaluació d’impacte ambiental el gasoducte d’interconnexió de gairebé dotze quilòmetres entre la planta terrestre del Castor i la xarxa general. Ho va fer separant aquest projecte del tram de gasoducte de prop de 30 quilòmetres entre les instal·lacions terrestres i la planta marina, amb l’argument que era una infrastructura de transport privada, no formava part de l’emmagatzemament i els impactes que generava no eren ‘significatius’. L’Audiència espanyola va donar la raó a l’empresa Río Cenia, que havia presentat un contenciós contra la resolució de Ribera i el Tribunal Suprem va confirmar la sentència el 2015: el gasoducte construït per enllaçar les instal·lacions i el gasoducte principal entre Tivissa i Paterna és al marge de la llei perquè no disposa de la declaració d’impacte ambiental preceptiva.
Queixes de la Plataforma del Sénia
Per això la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ha rebut malament l’anunci del nomenament de Teresa Ribera com a nova ministra. Ribera va eximir la mateixa concessionària i Enagás d’avaluar l’impacte ambiental del gasoducte d’interconnexió construït entre la planta terrestre del Castor i la xarxa general. Una decisió que va acabar esmenant recentment el Tribunal Suprem espanyol. La Plataforma ha exigit a la nova ministra que rectifiqui ara la seva actuació deixant de pagar la indemnització pel tancament, reclamant responsabilitats a la filial d’ACS i desmantellant les instal·lacions.
El govern de Zapatero va impulsar el projecte, però l’esclat de la crisi del Castor la va (mal) gestionar posteriorment el govern de Rajoy. Els socialistes fins i tot va portar el projecte al Tribunal Constitucional, juntament amb la Generalitat i el Parlament de Catalunya.