16.02.2023 - 20:52
|
Actualització: 17.02.2023 - 17:03
La teràpia assistida amb gossos ha permès reduir un 75% les crisis emocionals entre menors atesos a l’Hospital de Dia de salut mental infantojuvenil de l’Hospital Clínic de Barcelona. Així es desprèn d’un estudi encapçalat pel centre sanitari en què han participat una trentena de pacients d’entre vuit anys i dotze.
Els responsables del projecte han afirmat que la presència dels animals actua com a “facilitador” i com a “enllaç emocional” entre els sanitaris i els infants. A més, la metodologia ha permès de reduir l’absentisme “perquè els pacients no senten que van a teràpia, sinó a veure gosses com la Mel o la Nina”. El projecte s’ha fet en col·laboració amb el Centre de Teràpies Assistides amb Cans i aviat s’estendrà a adolescents d’entre tretze anys i disset.
L’estudi s’ha centrat en infants que presenten trastorns de l’espectre autista, trastorns de conducta i ansietat i que acudeixen de forma regular a l’Hospital de Dia de salut mental infantojuvenil del Clínic. La cap de la secció del Servei de Psicologia i Psiquiatria Infantil d’aquest centre, Astrid Morer, ha explicat que en la majoria de casos es tracta d’infants que tenen problemes per socialitzar, resistències emocionals o una adaptabilitat als canvis baixa. Sobre això, ha assegurat que els gossos són un instrument terapèutic complementari per a desenvolupar els tractaments més convencionals. “Ens ajuden molt perquè el dia que venen l’ambient és més senzill i els pacients es mostren més col·laboradors”, ha apuntat la doctora que ha remarcat que el vincle entre l’animal i el pacient és molt afectuós de forma que els ajuda a calmar-se.
“Són nens i nenes a qui els costa molt fer exercicis de vincle o entrar en un grup terapèutic per millorar les relacions socials”, ha comentat Morer que ha indicat que quan els gossos participen en les sessions els infants pateixen menys crisis emocionals. De fet, ha detallat que aquests episodis s’han reduït un 75% en la trentena d’infants que han pres part en l’estudi. Alhora ha valorat que és “increïble” com els pacients accedeixen a realitzar o enfrontar situacions amb el gos, com per exemple una analítica, que sense ell no farien. Elías Guillén, infermer especialista en salut mental i psiquiatria de l’Hospital Clínic, també s’ha expressat en aquesta línia i ha dit que aquests nens i nenes s’agiten molt menys els dies que venen els animals.
La metodologia
Guillén ha explicat que les sessions amb gossos a l’Hospital Clínic van començar-se a desenvolupar l’any 2020. D’ençà de llavors la trentena de pacients que se n’han beneficiat han pogut gaudir de quaranta-cinc minuts setmanals de teràpia (excepte els mesos en què va ser impossible a causa del confinament per la covid-19). Durant aquest període s’han dut a terme sessions individuals, grupals i familiars, entre d’altres. A l’estudi s’han fet dues anàlisis. Per una banda, una quantitativa sobre el tractament realitzat, i per l’altra una molt més qualitativa, amb entrevistes a una dotzena de professionals de l’àmbit sanitari que han tingut contacte amb els pacients i els animals.