Tensió i guerra bruta en la segona volta de les eleccions al rectorat de la UB

  • La campanya ha estat marcada per una politització creixent entre els candidats finalistes, Joan Guàrdia i Joan Elias · La segona volta ha començat avui i acabarà demà a les 20.00

VilaWeb

Redacció

17.12.2020 - 18:02
Actualització: 17.12.2020 - 19:33

Avui i demà es farà la segona volta de les eleccions al rectorat de la Universitat de Barcelona, que han arribat a la recta final amb una campanya plenament polititzada. Si hi ha cap favorit és el catedràtic de psicologia Joan Guàrdia, que en la primera ronda va guanyar el 49,65% dels vots, a trenta-cinc centèsimes de la majoria absoluta. Tanmateix, la victòria no és gens segura perquè al davant hi tindrà l’actual rector, Joan Elias (32,56%), que ja ha rebut el suport del tercer en discòrdia a la primera volta, David Vallespín, que va obtenir el 17,79% dels sufragis.

D’ençà que es van publicar els resultats, divendres passat, la tensió ha crescut. Els membres de la candidatura de Joan Guàrdia diuen que són víctimes d’una “guerra bruta” i de missatges difamatoris. Han rebut, segons que assenyalen, “falsos missatges, filtracions tergiversades, anònims, piulets amb continguts mancats d’ètica i publicacions a Instagram amb falsedats, continguts racistes i homòfobs”.

Un dels atacs ha vingut de l’extrema dreta, com és el cas de Los de Artós, coneguts per les seves proclames espanyolistes i extremistes. A Twitter fan campanya per l’opció continuista al rectorat i alerten que si no guanya Elias, “la Universitat de Barcelona es convertirà en un cau de…” i hi afegeixen la imatge d’una rata amb la bandera independentista.

La politització de la campanya l’ha afavorida la candidatura d’Elias, que acusa la de Guàrdia de tenir el suport de l’ANC i de proposar un model polititzat per a la universitat. Un fet que l’ANC desmenteix totalment. Fonts internes han dit que no s’hi havien manifestat i que si haguessin volgut donar suport a Guàrdia no se n’haurien pas amagat. Guàrdia també ha dit i redit que no forma part de l’ANC i que en la seva candidatura hi ha perfils de tots els colors polítics.

No s’amaga de dir que la universitat és un “ens polític i social” i que “la política que s’ha de fer és la que implica els valors universitaris: la llibertat d’expressió, els drets civils i la participació”.

Durant l’últim mandat diverses entitats independentistes han criticat l’equidistància mostrada pel rector Joan Elias arran del moment polític del país. Va ser significatiu l’episodi en què va obligar a retirar estelades que hi havia en les facultats tot emparant-se en una resolució de la junta electoral. Col·lectius d’estudiants i de professors van queixar-se a Elias per haver anat més enllà d’allò que li exigia la junta i retirar també llaços grocs.

La votació s’acabarà demà a les 20.00. Com que és una votació telemàtica, els resultats se sabran poc després.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor